ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ! Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Αγίους

Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα, +30-3-2023 μ.Χ.


του Κωστή Αλεξίου

(Ανανέωση 6) Εκοιμήθη στα 67 του χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Αγίους της Ορθοδοξίας, ο Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα και Αγίου Αντωνίου στο Άγιον Όρος (Σεράι), την Πέμπτη 30-3-2023 μ.Χ. (17-3-2023 μ.Χ. με το Αγιορείτικο), παλεύοντας με το μαρτύριο του καρκίνου, που είχε κατακλείσει ολόκληρο το σώμα του, καθώς "σήκωνε τα βάρη πολλών"...


ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ (ΣΕΡΑΓΙΩΤΗ)

Ο Γέροντας Εφραίμ, κατά κόσμος Γεώργιος Γκιλίκης, του Πέτρου και της Μαρίας, γεννήθηκε στις Φέρες της Θράκης στις 3-4-1956 μ.Χ..

Από μικρός διακρίθηκε για την αγάπη του στην Εκκλησία και την κλήση του προς τον μοναχισμό.

Στα 20 του χρόνια έχασε τον κατά σάρκα πατέρα του (30-4-1976). Φοίτησε τότε στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, με πνευματικό του τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Συμεών Κραγιόπουλο (δείτε εδώ).

Την περίοδο εκείνη συνδέθηκε και με τον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη (μετέπειτα της Αριζόνα) και το 1977 μπήκε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους ως δόκιμος μοναχός.

Την 1η Ιανουαρίου 1978 γίνεται κανονικός Μοναχός (ρασοευχή), ενώ στις 9-3-1980 μ.Χ. χειροτονείται Ιεροδιάκονος από τον Επίσκοπο Ροδοστόλου Χρυσόστομο.

Το 1981 αναλαμβάνει Προϊστάμενος της Φιλοθέου, ενώ το 1983 κείρεται Μεγαλόσχημος Μοναχός.

Στις 7 Μαρτίου 1983 χειροτονείται Ιερομόναχος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο!

Το 1992, σε ηλικία 36 ετών, εκλέγεται Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, ξεκινώντας ένα τιτάνιο πνευματικό έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποκτώντας χιλιάδες πνευματικά παιδιά, που αναπαύονταν στα λόγια, τις φωτισμένες συμβουλές, την καθοδήγηση, την αγάπη του, βλέποντας και ζώντας μεγάλα και αμέτρητα θαύματα!

Στις 11-1-2001 μ.Χ. υποβάλει την παραίτησή του από την ηγουμενία της Φιλοθέου και στις 18 Ιουλίου 2001 μ.Χ. ενθρονίζεται Δικαίος της ερειπωμένης ως τότε Ιεράς Σκήτης Αγίου Ανδρέα στις Καρυές Αγίου Όρους (Σεράι), αρχίζοντας ένα ακόμη τεράστιο έργο ανοικοδόμησης κτιριακής, συνεχίζοντας παράλληλο εκείνο της πνευματικής, μετρώντας δεκάδες χιλιάδες πνευματικά τέκνα, εξομολογημένους και αναπαυμένες, λυτρωμένες ψυχές!

Στις 20-3-2023 μ.Χ., διαγνώσθηκε καρκίνος σε πολλά όργανα του αγιασμένου Γέροντα Εφραίμ, που βιώνοντας μαρτυρικούς πόνους, παρέδωσε τελικά την ψυχή του στον αγαπημένο του Χριστό, στις 17/30 Μαρτίου 2023 μ.Χ., έχοντας 46 χρόνια στο Περιβόλι της Παναγιάς, που τόσο αγαπούσε!


ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 


Ο γλυκύτατος Γέροντας νοσηλευόταν στην Θεσσαλονίκη, όπου και κοιμήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 30-3-2023 μ.Χ. (πάντα μας έλεγε να βάζουμε το "μ.Χ." στις χρονολογίες, διότι είναι ένα είδος ομολογίας).

Το συγκλονιστικό είναι ότι μετά την κοίμηση παρέμενε ζεστός και ευλύγιστος, ιλαρός και μακάριος, σημεία αγιότητος και αγιορείτικης χάρης!


Η κηδεία του έγινε στην Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα και Αγίου Αντωνίου την Παρασκευή 31-3-2023 μ.Χ. στις 1.00 το μεσημέρι, μέσα σε χαρμολύπη, με το σκήνωμά του να τοποθετείται στο κέντρο του μεγάλου Ιερού Ναού της Σκήτης, για την οποία κοπίασε από το 2001 μ.Χ..


ΑΠΟ 21 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Καταγώμενος από την ευλογημένη Θράκη, μπήκε στο Περιβόλι της Παναγιάς από τα 21 του χρόνια, έχοντας την ευλογία να γίνει πνευματικό τέκνο του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα, που τον άφησε αργότερα στο πόδι του, ως Ηγούμενο στην Ιερά Μονή Φιλοθέου από το 1992 ως το 2001 μ.Χ., εκεί στο Μοναστήρι του πατρο-Κοσμά!

Εφραίμ Σκήτης και Εφραίμ Αριζόνα

Ο Εφραίμ της Αριζόνα, όπως επικράτησε να λέγεται, υπήρξε με την σειρά του πνευματικοπαίδι του περίφημου Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή και Σπηλαιώτη (κοιμήθηκε στις +15-8-1959 μ.Χ., αλλά εορτάζεται την επομένη), του μεγάλου πνευματικού αναγεννητή του Αγίου Όρους. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι πνευματική παρακαταθήκη, τι πνευματική κληρονομιά και αποστολή κουβαλούσε επάξια ο Γέροντας Εφραίμ, που αργότερα έγινε Δικαίος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές, ανασταίνοντάς την κυριολεκτικά από τα ερείπια!

Άγιος Ιωσήφ Ησυχαστής, πνευματικός παππούς του Γέροντα Εφραίμ της Σκήτης

Μάλιστα ο ίδιος ο μακαριστός πλέον Γέροντας Εφραίμ, είχε μεριμνήσει να αγιογραφηθεί η εικόνα του Αγίου Ιωσήφ του Σπηλαιώτη και να μαθευτεί στον κόσμο η αγιότητα της μεγάλης αυτής αγιορείτικης μορφής, ενώ συγκλονιστικό είναι το βιβλίο του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα (Φιλοθεΐτου) με τίτλο "ο Γέροντας μου Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης 1897 - 1959).


Κάποτε μάλιστα είχε εκδόσει χειρόγραφα και μας είχε μοιράσει όλους το πόνημα του Αγίου Γέροντος Ιωσήφ Ησυχαστή και Σπηλαιώτη "Η Δεκάφωνος Πνευματοκίνητος Σάλπιγξ", με ανώτερα πνευματικά και πρακτικά "μαθηματικά", που οδηγούν σε πολύ μεγάλα πνευματικά ύψη, όπως τα βίωσε ο Άγιος!


Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

Ο Γέροντας Εφραίμ, υπήρξε πνευματικός του Νοιάζομαι και με την ευχή του ξεκινήσαμε την πορεία μας πριν από σχεδόν 20 χρόνια! Η γνωριμία μας μαζί του, άλλαξε κυριολεκτικά την ζωή μας, όπως και χιλιάδων άλλων, που είχαν την ευλογία να τον γνωρίσουν από κοντά και να νιώσουν την πνευματική του αγάπη και στοργική πατρότητα! Και ο πιο ανταριασμένος, ο πιο απελπισμένος, μόλις πλησίαζε αυτή την μεγάλη πνευματική "δρυ", αισθανόταν να του φεύγει κάθε έγνοια και άγχος και στεναχώρια και να επιστρέφει σαν ελάφι, γεμάτος χαρά - Χάρη και ανεξήγητη ψυχική ευφροσύνη!

Ο Γέροντας είχε χιλιάδες πνευματικά παιδιά σε όλη την Ελλάδα, διότι δεν περιοριζόταν στο Άγιον Όρος, αλλά έβγαινε στον κόσμο, σαν τον πατρο-Κοσμά, με σκοπό να ανακουφίσει, να καθοδηγήσει, να επαναφέρει με την Χάρη του Χριστού πολλούς από εμάς στον σωστό δρόμο.


ΠΑΝΑΓΙΟΦΙΛΟΙ

Αγαπούσε πάρα πολύ την Παναγιά, την πνευματική μάνα των Αγιορειτών και ολόκληρου του Ορθόδοξου Ελληνισμού και συχνά την έβλεπε στο Μοναστήρι

Με την ευλογία του μάλιστα είχε ιδρυθεί Σύλλογος πνευματικών του παιδιών με την χαρακτηριστική ονομασία "Παναγιόφιλοι", διότι έβλεπε την ανάγκη οι Χριστιανοί να είναι ενωμένοι και να βοηθά ο ένας τον άλλον στα δύσκολα που έρχονται.


ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Από τις πρώτες συναντήσεις μας μαζί του, είδαμε με έκπληξη και συγκίνηση την τεράστια αγάπη που είχε στην Ελλάδα και το ακούραστο ενδιαφέρον του για τα Εθνικά Θέματα! Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως σε μια στιγμή έβγαλε, εκεί στην Φιλοθέου, όπου ήταν αρχικά Ηγούμενος, και μας έδωσε μια σπάνια απεικόνιση της Αγια - Σοφιάς όπως ήταν πριν την Άλωση, με μάτια γεμάτα συγκίνηση και δέος! Ήταν ένας άλλος Γέροντας Παΐσιος, που ασταμάτητα προσευχόταν για την Ελλάδα!


ΠΛΑΝΗ ΤΟ ΤΡΑΧΩΝΙ

Όταν το 1997 - 1999 "εμφανίζονταν" "σημεία" στο Τραχώνι της Κύπρου, που υποτίθεται αφορούσαν Ορθοδοξία και εθνικά θέματα και πολλοί από λαχτάρα και κεκτημένη ταχύτητα έσπευσαν να τα υιοθετήσουν, ο Γέροντας Εφραίμ υπήρξε κατηγορηματικός:

- Είναι πλάνη! Ο Θεός είναι τέλειος και εάν ζωγράφιζε κάτι σε τοίχο θα ήταν τέλειο ζωγραφικά. Αυτά όμως τα σχέδια είναι "γκατζουφικά"!



ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τον Γέροντα Εφραίμ τον είχαμε γνωρίσει από τον εξαίρετο Αγιογράφο Ζ.Ζ., τον  οποίο και ευγνωμονούμε γι΄ αυτή την τεράστια ευλογία. Το 1999 μ.Χ. αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε μαζί του στους Αγίους Τόπους. Ρώτησα τότε τον Γέροντα σχετικά και μου είπε:

- Να πας. Αυτά που θα δεις θα τα χρειαστείς αργότερα... 

Και παρακάτω πρόσθεσε:

- Οι Ρώσοι δεν είναι όπως παλιά. Θέλουν να μας πάρουν τους Αγίους Τόπους...

Την ημέρα της αναχώρησης, Μάρτιος 1999 μ.Χ., λίγο πριν ξεκινήσουμε, ο φίλος Αγιογράφος τηλεφώνησε στον Γέροντα να πάρει την ευχή του για το μεγάλο ταξίδι με ιδιωτικό αυτοκίνητο, που μάλιστα ήταν παλιό και το λέγαμε "Λέων". Τότε ο Γέροντας του είπε:

- Να φύγετε δυο ώρες νωρίτερα από ό,τι υπολογίσατε...

Κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και αμέσως τρέξαμε να φορτώσαμε τα πράγματα και τα σύνεργα της Αγιογραφίας, μπογιές, μουσαμάδες, σκεπάζοντάς τα με νάυλον μην τυχόν μας βρέξει στον δρόμο. Καταφέραμε έτσι να ξεκινήσουμε στις 11.00 την νύχτα, αντί στις 12.00 τα μεσάνυχτα, όπως είχαμε αρχικά προγραμματίσει, με σκοπό να φθάσουμε στον Πειραιά το πρωί. Δηλαδή καταφέραμε να ξεκινήσουμε μόλις μία ώρα νωρίτερα, ενώ ο Γέροντας είχε πει δύο...

Λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη άρχισε βροχή, ενώ το κρύο ήταν τσουχτερό και ο "Λέων" έμπαζε από παντού. Στα δε Τέμπη, βλέπουμε ξαφνικά στις άκρες του δρόμου ένα άσπρο πράγμα, που τελικά ήταν χιόνι. Τότε αναρωτηθήκαμε "μήπως αυτό εννοούσε ο Γέροντας και θα χιόνιζε πολύ εκεί σε μια ώρα;"...

Στην Λάρισα και έξω από τον Βόλο ο δρόμος ήταν πεντακάθαρος, ο "Λέων" έτρεχε σαν λιοντάρι, μα σαν κατηφορήσαμε προς Καραβόμυλο, Θεέ και Κύριε! Είχε ξεσπάσει χιονοθύελλα τέτοια, που δεν βλέπαμε ούτε μισό μέτρο μπροστά μας! Το χιόνι είχε σκεπάσει πυκνά τα πάντα, δεν κυκλοφορούσε κανείς και η καρδιά μας σφίχτηκε με αλυσίδες, που δεν είχε καν ο έρμος "Λέων" να φορέσει στα φθαρμένα "παπούτσια" του. 

Τότε καταλάβαμε τι εννοούσε ο Γέροντας Εφραίμ στο Άγιον Όρος, χωρίς τηλεόραση, χωρίς ενημέρωση επίγεια, αλλά ουράνια, λέγοντάς μας να φύγουμε δυο ώρες νωρίτερα! Και εάν είχαμε καταφέρει να τον ακούσουμε, δεν θα περνούσαμε τίποτε από την αγωνία και το κρύο. Αλλά ευτυχώς είχαμε κερδίσει μια ζωτική ώρα!

Κοντά στην Στυλίδα βρήκαμε επιτέλους ένα ανοιχτό βενζινάδικο, όπου το χιόνι ήταν λιγότερο και υπήρχε καφές, ζέστη και τραπεζάκια. Παρκάραμε δοξάζοντας τον Θεό και ευγνωμονώντας τον Γέροντα Εφραίμ! Με την ευχή του περάσαμε χωρίς γρατζουνιά από την χιονοθύελλα, με τα χέρια,  τα πόδια και την ψυχή κοκκαλωμένα από το κρύο και τον φόβο!

Ο Αγιογράφος οδηγός μας είχε την ευχή του Γέροντα και ο "Λέων", χωρίς καν αλυσίδες, δεν έφυγε χιλιοστό από τον δρόμο, που με δυσκολία φαινόταν πού βρίσκεται! Όση δε ώρα ήμασταν εκεί στο βενζινάδικο, κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν πέρασε ξοπίσω μας. Ήμασταν οι τελευταίοι και περάσαμε μόνον χάρη στην προσευχή του Γέροντα Εφραίμ! Γιατί ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να κυκλοφορήσει κανείς εκείνη την ώρα στην Εθνική!

Αργότερα, στον δρόμο, στο αντίθερο ρεύμα, είδαμε διπλωμένες νταλίκες και κοντά στην Αθήνα ακούσαμε από το ραδιόφωνο τι είχε συμβεί... 

Το πρωί πιάναμε Πειραιά και ο "Λέων" ανέβηκε βρυχώντας στο πλοίο ακριβώς στην ώρα του, έτοιμος για νέες "δόξες", στην καυτή αυτή την φορά έρημο της Παλαιστίνης, δι' ευχών του Γέροντος Εφραίμ...



ΣΤΙΣ 4.00 ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ

Άλλοτε πάλι, πριν δέκα - δεκαπέντε χρόνια, ακούστηκε ότι κάποιοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είδαν τον Γέροντα Παΐσιο, που τους είπε πως έρχεται ο πόλεμος και να πάρουμε προμήθειες. Η "είδηση" εξαπλωνόταν με ορμή ανέμου στο διαδίκτυο και από κεκτημένη ταχύτητα και εμείς την αναπαρήγαμε και την κάναμε και βίντεο, αλλά ταυτόχρονα στείλαμε σχετικό ερώτημα στον Γέροντα Εφραίμ, γνωρίζοντας τα προηγούμενα με το Τραχώνι, που την είχαν πατήσει πολλοί.

Ξαφνικά στις 4.00 τα χαράματα, χτυπά το τηλέφωνο! Πετάχτηκα από τον ύπνο, το σήκωσα και στην άλλη άκρη άκουσα αυστηρό τον Γέροντα Εφραίμ να απαντά:

- Ποιος το είπε; Ποιοι "μοναχοί"; Με ποια ονόματα; Σε ποιο μέρος; Αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα είναι πλάνη! Δεν είναι ακόμη η ώρα και μπορεί να αργήσει"!

Νιώσαμε σαν μαθητές που κάναν αταξία και τους μάλωνε δίκαια ο Δάσκαλός τους. Αφού ευχαριστήσαμε τον Γέροντα και εννοήσαμε πώς μπορεί να την πατήσει κανείς από ενθουσιασμό και ελπίδα, σπεύσαμε να αποσύρουμε το βίντεο και το κείμενο, ζητώντας συγνώμη και γράφοντας πως εξ Αγίου Όρους μας πληροφόρησαν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Ο Γέροντας ήταν απολύτως κατηγορηματικός και όπως αποδείχθηκε είχε δίκαιο, αλλά και βέβαιη ουράνια πληροφόρηση και διαβεβαίωση για το κάθε τι....


ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Γέροντας Εφραίμ εν πλω, 4-9-2005 μ.Χ., Άγιον Όρος

Μια άλλη φορά πάλι, το 2005 μ.Χ., πάνω σε ένα πλοίο που έκανε τον περίπλου του Αγίου Όρους, όπου ο ίδιος ο Γέροντας ξεναγούσε τα πνευματικά του παιδιά, βρήκαμε την ευκαιρία και τον πλησιάσαμε στο κατάστρωμα όπου έπαιρνε μια ανάσα και τον ρωτήσαμε επίμονα για την Μακεδονία.

- Τι θα γίνει Γέροντα με την Μακεδονία και τα Σκόπια;

- Τα έχουν δώσει όλα, είπε απότομα κόβοντάς μας τα πόδια. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε "Συμφωνία των Πρεσπών" και ούτε καν τολμούσαν οι πολιτικοί να μιλήσουν για "γλώσσα" και για "όνομα"! Είναι δοσμένα, ξαναείπε και το θυμηθήκαμε δεκατρία χρόνια μετά, όταν επαληθεύθηκε με τις "Πρέσπες"...

Παρόλη την απογοήτευσή μας, από εκείνα τα αναπάντεχα λόγια του Γέροντα, εμείς επιμείναμε και ξαναρωτήσαμε:

- Όμως Γέροντα εμείς θα συνεχίσουμε τον Αγώνα και...

- Να συνεχίσετε, κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι του... 

Αφήνοντάς μας ένα παράθυρο ελπίδας, όπως ακριβώς και ο Άγιος Παΐσιος, που είπε πως θα τα αναγνωρίσουν αρχικά, αλλά θα διαλυθούν τελικά (δείτε εδώ). Γι΄ αυτό ο Αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει, όση απογοήτευση και πίκρα και εάν έχουμε στις καρδιές μας... Και τον συνεχίζουμε (δείτε εδώ)


ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


1999 - Στις αρχές καλοκαιριού του 1999 μ.Χ., ο Γέροντας Εφραίμ είχε ζητήσει από τα πνευματικά του παιδιά να κάνουν εντατική προσευχή και νηστεία, επειδή ετοιμαζόταν αιφνιδιαστική εισβολή της Τουρκίας σε τρία νησιά μας, την Σάμο, την Κω και την Ρόδο! Είχε την θεία πληροφορία και μας είχε επιστρατεύσει, ενώ ο ίδιος έκανε τεράστιο πνευματικό αγώνα, παρακαλώντας μέρα και νύχτα την Παναγιά να μας λυπηθεί!

Πράγματι νηστεύαμε και προσευχόμαστε όσο μπορούσε ο καθένας. Έρχεται 15 Αυγούστου της Παναγιάς, 16 Αυγούστου, 17 Αυγούστου και σείεται ξαφνικά ολόκληρη η Τουρκία, από τρομερό σεισμό 7,6 Ρίχτερ, που κόβει στα δύο τον δρόμο Κωνσταντινούπολης  - Αγκυρας, προκαλεί 35.000 θύματα, καταστρέφει μια μεγάλη ναυτική βάση της Τουρκίας, ενώ κάτω από τα ερείπια θάβονται δεκάδες Τούρκοι αξιωματικοί, που προετοίμαζαν την εισβολή στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται πως είχε προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου 1999 μ.Χ., στα Εννιάμερα της Παναγιάς, που με την θερμή προσευχή του Γέροντα Εφραίμ ματαιώθηκε!

Ο άγιος Γέροντάς μας, δεν έπαψε στιγμή να προσεύχεται για την Ελλάδα και η προσευχή του ήταν πραγματική ασπίδα, με την Χάρη της Υπέρμαχου Στρατηγού μας!

ΣΚΗΤΗ - Θυμόμαστε πάλι άλλη μια φορά, σε μια ακόμη Κρίση με την Τουρκία, πόσο ανησυχούσε ο Γέροντας στην Σκήτη πια και έβλεπε ποιος ξέρει τι. Μας μιλούσε με αγωνία, ιδίως για τον πολεμικό στόλο που είχαν φτιάξει οι Τούρκοι, ενώ κάποιος αφελής προσκυνητής, μη "μυημένος", διέκοπτε κάθε τόσο το δράμα μας, για να ρωτήσει "πότε χτίστηκε η Σκήτη", κάνοντας τον Γέροντα να "φουντώσει"... Πόσες φορές δεν μας έσωσε η προσευχή του... Πόσα του οφείλει η πατρίδα... Όλοι μας...

2016 - Άλλοτε πάλι. είχε προειδοποιήσει ότι από το Πάσχα του 2016 μ.Χ. και μετά υπήρχε κίνδυνος να γίνει κάνει που θα έστελνε τον κόσμο στα σούπερ μάρκετ και ταυτόχρονα έκανε και πάλι θερμή προσευχή στην Παναγία να το αποτρέψει. Πράγματι, λίγο καιρό μετά, αποδείχθηκε ότι αμέσως μετά το Πάσχα του 2016 μ.Χ. οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει εισβολή στην νησίδα Παναγιά, πλάι στις Οινούσσες, αλλά η Παναγιά το σταμάτησε (δείτε εδώ)!

2021/2022/2023 - Πρόσφατα τώρα, από τον Δεκέμβριο 2021, είχε ενημερώσει λίγα πνευματικά του παιδιά, ότι τον Μάρτιο του 2022 μ.Χ., θα γινόταν πολύ μεγάλος σεισμός στην περιοχή της πρωτεύουσας, τόσο καταστροφικός που η Κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να πάρει αμέσως πίσω τους ανεμβολίαστους Υγειονομικούς, για να βοηθήσουν στο φοβερό χάος που θα επικρατούσε! Αν και πληγωμένος από τον καρκίνο, έπεσε και πάλι σε θυσιαστική προσευχή, παρακαλώντας για μια ακόμη φορά την Παναγιά να μας γλυτώσει από το φοβερό κακό που ερχόταν λόγω των αμαρτιών μας! Και για μια ακόμη φορά ευτυχώς εισακούστηκε. 

Ο σεισμός χτύπησε τελικά την Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου 2023 μ.Χ. με 7, 8 Ρίχτερ, καθώς ο αμετανόητος Ερντογάν ετοίμαζε και πάλι εισβολή στην Ελλάδα, έχοντας πια ολοφάνερα προαναγγείλει ότι "θα ερχόταν νύχτα"! Και τελικά νύχτα πήγε ο σεισμός σε εκείνον...

Τώρα όμως που ο άγιος Γέροντας Εφραίμ έφυγε, ποιος θα έχει τις θείες πληροφορίες και ποιος θα προσεύχεται με τέτοια παρρησία και αυτοθυσία στον Χριστό και την Παναγιά, για να γλιτώσουμε; Ποιος;

Η ορφάνια μας είναι πια τραγική... Είμαστε πια ακάλυπτοι... Και μόνο η έμπρακτη μετάνοια και η μαζική επιστροφή όλων μας στην Ορθοδοξία και ορθοπραξία, σαν άτομα και σαν έθνος, μπορεί να σταματήσουν πια τα δεινά, που σαν μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται στον ορίζοντα...


ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ

Για τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είχε πει με απίστευτη ακρίβεια ότι η Ελλάδα θα γεμίσει πρόσφυγες, όπως και έγινε, ενώ για το Δημοψήφισμα ζήτησε να ψηφίσουμε "ΟΧΙ" για να μην μας φορτώσουν περισσότερα βάρη, όπως είχαν σκοπό εάν ψηφίζαμε "ΝΑΙ", ενώ τις ίδιες ώρες εκείνες της μεγάλης κρίσης, το καλοκαίρι του 2015, με κλείσιμο τραπεζών και κάπιταλ κοντρόλς, που ο κόσμος ήταν σε κρίση πανικού, έδωσε θάρρος και είπε προφητικά πως θα πάμε καλύτερα οικονομικά και δεν θα βγούμε τότε από το ευρώ όπως περίμεναν πολλοί μέσα και εξώ από την χώρα! Μάλιστα ο ίδιος είχε παραγγείλει στασίδια, έχοντας την βεβαιότητα - πληροφορία πως ούτε με το Δημοψήφισμα, ούτε κατόπιν θα βουλιάξει η Ελλάδα! Όπως και έγινε... (δείτε εδώ)


Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Τάφος Γέροντος Εφραίμ, Σκήτη Αγίου Ανδρέα

Ο τάφος του Γέροντα Εφραίμ είναι πλέον εκεί, στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα και Αγίου Αντωνίου στις Καρυές, με τον ξύλινο αγιορείτικο σταυρό να γράφει:

"Ενθάδε κείται ο δούλος του Θεού πατήρ Εφραίμ αμαρτωλός
Εκοιμήθη εν Κυρίω 17 Μαρτίου (σ.σ. νέο 30 Μαρτίου) 2023 μ.Χ. , 67 ετών".

Τα πρώτα βασιλικά που έβαλαν το ευλογημένο χώμα του τάφου, μας θύμισαν την ιστορία με τα βασιλικά της Ρόδου.

'Ηταν τότε όταν μάζι με τον Απόστολο Μακρυανίδη πρωτοβγάζαμε στην Θεσσαλονίκη την εφημερίδα "Γένος". Ξαφνικά όμως κλήθηκα για δουλειά στην Ρόδο και βρέθηκα σε πολύ μεγάλο δίλημμα. Ο λογισμός μου έλεγε να μείνω, αλλά έστειλα ταυτόχρονα φαξ στον Γέροντα Εφραίμ μέσα στη νύχτα, που μου μήνυσε την άλλη μέρα να πάω στην Ρόδο! Μάλιστα μου έδωσε το τηλέφωνο πνευματικών του παιδιών εκεί, μιας οικογένειας, παραγγέλοντας να επικοινωνήσω μαζί τους.

Παράλληλα με την ευλογία του Γέροντα, μου έδωσε και την ευχή του και ο επίσης αγιασμένος πατήρ Παναγιώτης των Ταξιαρχών Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ) και ξεκίνησα για το πανέμορφο νησί, αγωνιώντας διπλά και για το "Γένος" που είχα δώσει την ψυχή μου και για το τι θα συναντούσα στην Ρόδο. Όμως από την πρώτη στιγμή που πάτησα εκεί, με την ευλογία δύο αγίων του καιρού μας, που και οι δύο είχαν ζητήσει από την Παναγιά να σκέπει εμένα τον τρισάθλιο και αμαρτωλότατο, έζησα ανεξήγητες καταστάσεις. Βρήκα αμέσως σπίτι σε ευσεβείς ανθρώπους και το ίδιο κιόλας βράδυ είδα αγγελία σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Πήρα αμέσως τηλέφωνο και την επομένη, μετά από ένα δοκιμαστικό, με την ευχή των Γερόντων που προπορευόταν, έπιασα αμέσως, εντός 24 ωρών και δεύτερη δουλειά στο νησί, στο Rodos Channel του κ. Μουράτη, καλή του ώρα, βγάζοντας τηλεοπτική εκμπομπή κάθε μεσημέρι στην Ρόδο! Πετούσα από χαρά και ευτυχία!

Όταν ήρθε τέλος, μετά μερικούς μήνες, η ώρα να επιστρέψω Θεσσαλονίκη, έχοντας ζήσει απίστευτα περιστατικά ευλογίας που ουδέποτε κατόπιν συνάντησα, και αφού αξιώθηκα να πάω και στον Πανορμίτη της Σύμης, που ήταν μεγάλο όνειρό μου, θυμήθηκα την παραγγελία του Γέροντα Εφραίμ, πήρα το τηλέφωνο που μου είχε δώσει και επισκέφθηκα τους καλούς ανθρώπους.

Έμειναν έκπληκτοι εκείνοι από το ξαφνικό και γέμισαν χαρά που τους θυμόταν ο Γέροντας! Αφού τους μετέφερα την ευχή του, μου είπαν ανάμεσα σε άλλα, πώς όταν είχε πάει εκεί στο σπίτι τους παλαιότερα ο Γέροντας Εφραίμ, φύτρωσαν ξαφνικά τα ξερά βασιλικά στο παρτέρι

Μου είχαν κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση τότε εκείνα τα λόγια, δείγμα της χάριτος που είχε εκ Θεού ο Γέροντας, και θυμήθηκα το περιστατικό τώρα, που είδα τα βασιλικά στον τάφο του. Ευλογημένα χώματα... Δοξασμένο το όνομα του Χριστού!


Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

Ο Γέροντας Εφραίμ, σε σχετικές ομιλίες του για τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Μαρία Μαγδαληνή, είχε τονίσει πως έχουν την μεγαλύτερη παρρησία στον Θεό, και ό,τι Του ζητούν το δίνει! Γι΄ αυτό να τους παρακαλούμε πολύ αυτούς τους Αγίους. Αν δεν το δώσει και με την προσευχή αυτών ο Θεός, τότε υπάρχει κάποιος λόγος και δεν πραγματοποιείται το αίτημά μας (δείτε εδώ).


ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ


Το τι πρέπει να κάνουμε, το πώς να επιστρέψουμε, το πώς πρέπει να ζούμε, το έδωσε ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ μέσα από μία πεντάωρη συνέντευξη στο Libero Fm 107,4, την οποία το Νοιάζομαι αποκωδικοποίησε και κατέγραψε επιγραμματικά το 2010 μ.Χ., ώστε να μπορούμε με μια ματιά να λάβουμε το "μέλι" της σοφίας και το μονοπάτι της επιστροφής. Δείτε τι είπε ο Γέροντας Εφραίμ εδώ και λάβετε απαντήσεις του χθες, σήμερα!

Άγιε Γέροντά μας, σε ευχαριστούμε! Πρέσβευε υπέρ ημών. Την ευχή σου να έχουμε οι ανάξιοι. Καλή Ανάσταση

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ





Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου