ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΛΕΣΒΟ, ΧΙΟ, ΡΟΔΟ ΚΑΙ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ" ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ! Τα 4 σενάρια

Προπαρασκευή πολέμου - Λέσβο, Χίο και Ρόδο διεκδικεί η Τουρκία - Τι γράφουν προκλητικά Milliyet και Yeni Safak



Χοντραίνει το παιχνίδι η Τουρκία, αφήνοντας κατά μέρος την "μαρίδα" και βάζοντας στο "πιάτο" τα μεγάλα ελληνικά "κομμάτια" του Αιγαίου, καθώς με προκλητικά πρωτοσέλιδα Milliyet και Yeni Safak,  διεκδικεί πια ευθέως Λέσβο, Χίο και Ρόδο, θεωρώντας πως έχει "δικαίωμα επέμβασης" σε όλα τα στρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου!

Τι προβλέπουν όμως σχετικά οι διεθνείς συνθήκες;

Ποια είναι τα 4 πιθανά σενάρια εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας;

Ποια χαρτιά μπορεί να τραβήξει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ;



1. ΜΙΛΛΙΕΤ - ΘΕΜΑ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ

Μιλλιέτ για νησιά της Ελλάδας, 12-6-2022

Ειδικότερα, με πρωτοσέλιδό της η Μιλλιέτ (12-6-2022) θέτει θέμα Λέσβου, Χίου και Ρόδου, όπως δείχνει και σχετικός προκλητικός χάρτης που δημοσιεύει, αναφέροντας:

"Ανάμεσα στα νησιά στα οποία η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει το θέμα της «κυριαρχίας» προς συζήτηση, είναι η Λέσβος, η Ρόδος και η Χίος, που συγκαταλέγονται στα 5 μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας"!

Στο ίδιο δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα συμπεριλαμβάνει όμως προς αμφισβήτηση και την Λήμνο, Σαμοθράκη, Σάμο και Ικαρία, γράφοντας ανυπόστατα ψεύδη, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον τουρκικό λαό από την τεράστια ακρίβεια και φτώχεια, για να τον στρέψουν κατά της Ελλάδας, για να ξεχάσει...


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

1. Θυμίζουμε ότι με την Συνθήκη του Μοντρέ (1936), που αντικατέστησε σχετική "Σύμβαση περί του καθεστώτος των Στενών" της Λωζάνης (1923),  τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη και αντίστοιχα τα τουρκικά Στενά, μπορούν να στρατικοποιηθούν, όπως και έγινε αμοιβαία, καθώς με το Μοντρέ απαλοίφθηκε ο όρος αποστρατικοποίησης της Λωζάνης (δείτε και εδώ)!

2. Για τα δε νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, η Λωζάνη προβλέπει ρητά στρατικοποίησή τους, εκτός από οχυρωματικά έργα και πολεμικά λιμάνια, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν γίνει (δείτε και εδώ).

3. Για τα Δωδεκάνησα, προβλέπεται αποστρατικοποίηση, έναν πονηρό όρο που έβαλε η Αγγλία, για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβεί σε "πειρατείες", αλλά το διεθνώς κατοχυρωμένο Δικαίωμα Άμυνας καλύπτει τον εξοπλισμό τους (Χάρτης ΟΗΕ, άρθρο 51), όταν η Τουρκία έχει ήδη επιτεθεί και εισβάλει στην Κύπρο μας, πολεμώντας και κατά των ελλαδικών δυνάμεων (ΕΛΔΥΚ), ενώ διατηρεί απειλητική Αποβατική Στρατιά απέναντι από τα νησιά μας, παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, αλλά και την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ των νησιών μας, στέλνει ακόμη κάθε τόσο στρατιές ισλαμιστών προσφύγων-εποικιστών, ενώ με ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης απευθύνει επίσημη Απειλή Πολέμου κατά της Ελλάδας (απαγορεύεται από το άρθρο 2 παρ. 4. του Χάρτη του ΟΗΕ και από το άρθρο 1 του ΝΑΤΟ) για ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια γύρω από τα νησιά ακριβώς του Αιγαίου! 

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, στην Συνθήκη των Παρισίων (1947), σχετικά με τα Δωδεκάνησα, η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος, δεν πολέμησε, δεν μάτωσε εναντίον Ιταλών και Γερμανών και Βουλγάρων και άρα δεν έχει ούτε ηθικό, ούτε έννομο συμφέρον να θέτει ζητήματα, ενώ με την Λωζάνη (1923) είχε παραιτηθεί κάθε δικαιώματος επί των Δωδεκανήσων (άρθρο 15)!

Σημειώνουμε πάντως πως για τα Δωδεκάνησα προβλέπεται "προσωπικό εσωτερικής ασφαλείας" και "η στρατιωτική εκπαίδευση τοιούτου προσωπικού".


ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΚ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Τέλος, με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, η Ελλάς έχει πρόσθετες υποχρεώσεις ανάπτυξης Άμυνας σε όλη την επικράτειά της, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 3:

Συνθήκη ΝΑΤΟ, άρθρο 3: "Προς μάλλον τελεσφόρον επίτευξιν των σκοπών της παρούσης Συνθή-κης τα Μέρη κεχωρισμένως και από κοινού, δια συνεχούς και αποτελεσματικής κατ' ιδίαν προσπάθειας και αμοιβαίας αρωγής, θέλουσι διατηρήσει και αναπτύξει την ατομικήν και ένοπλον συλλογικήν αυτών ικανότητα προς αντίστασιν κατ' ενόπλου επιθέσεως"!

Και ανάπτυξη ικανότητας προς αντίσταση κατά ενόπλου επιθέσεως, με άοπλα νησιά δεν γίνεται! Πόσο μάλλον όταν μία χώρα, όπως η Ελλάδα, δέχεται συνεχείς απειλές, υπερπτήσεις και παραβιάσεις από χώρα που είναι μάλιστα σύμμαχος της Ρωσίας και του ακραίου Ισλαμισμού, ή όταν κυκλοφορεί τριγύρω της πάνοπλος Ρωσικός (τέως Σοβιετικός) Στόλος και δρούν οργανώσεις του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποιώντας για κάλυψη προσφυγο-λαθρο-μετανάστες...

Και το καλύτερο; Ότι την Συνθήκη αυτή του ΝΑΤΟ και το άρθρο 3, τα έχει υπογράψει και η ίδια η Τουρκία...



2. ΓΕΝΙ ΣΑΦΑΚ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Γενί Σαφάκ για νησιά της Ελλάδας, 12-6-2022


Παρομοίως, με πρωτοσέλιδό της και η ερντογανική Yeni Safak (12-6-2022)  θέτει θέμα "22 νησιών που είναι πλέον οπλισμένα", δημοσιεύοντας φωτογραφία με στρατιώτες μας σε ακριτικά νησιά και γράφοντας προκλητικά:


"Η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά που προκαλούν ένταση με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Yeni Şafak, 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο ήταν οπλισμένα. Μόνο το νησί Herke (Χάλκη) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες"!


"ΜΟΝΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ  ΣΕ 14 ΝΗΣΙΑ"

Προκλητικός χάρτης Yeni Safak, 12-6-2022


Δημοσιεύοντας προκλητικότατο χάρτη με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η καθεστωτική Γενί Σαφάκ συνεχίζει το αναθεωρητικό παραλήρημά της, θέτοντας θέμα Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Καλύμνου, Κω, Αστυπάλαιας, Νισύρου, Τήλου, Σύμης, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Ρόδου και Μεγίστης, τονίζοντας:

"Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκάλεσε ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. 14 από αυτά τα νησιά είναι το Batnoz (σ.σ. Πάτμος), το Lipso (σ.σ. Λειψοί), το Ileriye (σ.σ. Λέρος), το Kelemez (σ.σ. Κάλυμνος), η Κως, η Istanbulya (σ.σ. Αστυπάλαια), το İncirli (σ.σ. Νίσυρος), το Ileki (σ.σ. Τήλος), η Σύμη, το Herke (σ.σ. Χάλκη), το Kerpe (σ.σ. Κάρπαθος) και το Çoban (σ.σ. Κάσος) (12 νησιά) και τα νησιά της Ρόδου και του Meis (σ.σ. Μεγίστη) που βρίσκονται στα νότια των νησιών (Αιγαίο). Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε μη στρατιωτικό καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να τοποθετεί ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία".

Φυσικά πουθενά στην Συνθήκη των Παρισίων (1947) δεν υπάρχει το "ως προϋπόθεση μεταβίβασης της κυριαρχίας", το οποίο θέτουν επίτηδες οι Τούρκοι για να εφεύρουν ατυχώς "αφορμή επέμβασης"...

Με την στάση τους φυσικά αυτή, δικαιώνουν την Ελλάδα που έχει αμυντικές δυνάμεις στα νησιά, τα οποία φανερά και εμφανώς απειλούν και διεκδικούν!


"Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ 9 ΝΗΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"

Η Γενί Σαφάκ, υπό την καθοδήγηση του αναθεωρητικού επιτελείου της νέας "Μεγάλης Τουρκίας" και της "Γαλάζιας Πατρίδας", προχωρεί σε ξεχωριστά προκλητικότατη και ανυπόστατη ευθεία διεκδίκηση της Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Ψαρών, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, λέγοντας πως δήθεν τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους παρέμειναν και παραμένουν, άκουσον άκουσον, στην Τουρκία:

"Στις συμφωνίες εφαρμόστηκε διαφορετική φόρμουλα για τα 9 νησιά που αποτελούνται από την Θάσο, την Σαμοθράκη, την Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, την Λέσβο, τα Ψαρά, την Χίο, την Σάμο και την Ικαρία. Δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας σε αυτά τα 9 νησιά, δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Με την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά έλαβαν και μη στρατιωτικό καθεστώς"!


Πρόκειται για ένα ακόμη εξοργιστικό ψέμα, αφού τα νησιά αυτά είχαν απελευθερωθεί πλήρως, μαζί με ολάκερη την θάλασσα από τον Ελληνικό Στόλο, που κατατρόπωσε τον Τουρκικό, το 1912 - 13 (δείτε το παραπάνω βίντεο)! Τότε οι Τούρκοι πανικόβλητοι είχαν κλειστεί στα Στενά, τρέμοντας ακόμη και στο όνομα "Θωρηκτό Αβέρωφ", "Κουντουριώτης" και "Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό"!

Τα δε άρθρα 6 και 12 της Λωζάνης (1923), ορίζουν ρητά πως, πλην των Ίμβρου, Τενέδου και Λαγουσών, αλλά και Δωδεκανήσων, μόνο τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση 3 μιλίων από τις ασιατικές ακτές θα ανήκουν στην Τουρκία! Και επομένως, όλα τα άλλα, ανήκουν πλήρως στην Ελλάδα! (δείτε εδώ τα 21 νησιά που μπορεί να χάσει η Τουρκία λόγω Λωζάνης στον Μαρμαρά)


"Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ"

Ουμίτ Γιαλίμ

Η καθεστωτική εφημερίδα, αφού αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία της στρατικοποίησης των Νησιών μας και των Μηχανοκίνητων Μονάδων Πεζικού που τα προστατεύουν από τους πονηρούς "λύκους", καταλήγοντας ότι υπάρχει πλέον "δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας" στα ελληνικά νησιά, ανοίγοντας την πόρτα του "φρενοκομείου" και του οριστικού τέλους της γείτονος, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη Στρατιωτικές Συμφωνίες κατά των Τούρκων, μαζί με ΗΠΑ και Γαλλία, με τους Κούρδους σε τεχνητή αναμονή, μαζί με την Αρμενία και το Ισραήλ...

"Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο οπλισμός των νησιών από την Ελλάδα γεννά το δικαίωμα επέμβασης στην Τουρκία. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόστρατος Συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, δήλωσε ότι ο οπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς αποτελεί πιθανή απειλή για την Τουρκία. «Από τα συνολικά 23 νησιά στα ανατολικά του Αρχιπελάγους (Αιγαίου), τα 22 από αυτά ήταν οπλισμένα από την Ελλάδα. Στα Νησιά αναπτύχθηκαν συνολικά 2 Μηχανοκίνητες Μεραρχίες, 4 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, και 16 Τάγματα-Συντάγματα. Έχουν κατασκευαστεί 5 αεροδρόμια.» Ο Γιαλίμ πρόσθεσε,  ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια στη διεθνή σκηνή να αποστρατικοποιήσει τα νησιά και να αποκαταστήσει την κυριαρχία"!



ΤΑ 4 ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

 Όλα τα παραπάνω είναι εξόχως ανησυχητικά και δεν γίνονται τυχαία, καθώς πάντα ο ελεγχόμενος τουρκικός τύπος και τα τζαμιά υπήρξαν "μπροστάρηδες" διωγμών, γενοκτονιών και εισβολών. Η Τουρκία έχει αποδείξει πως ό,τι λέει το κάνει ή τουλάχιστον επιχειρεί να το κάνει.

Γιατί αρχικά το λέει; Για να φοβήσει τον αντίπαλο και να τον σύρει σε διαπραγματεύσεις αυτοκτονίας, χωρίς την χρήση όπλων και μόνο με την απειλή χρήσης βίας. Αν δεν πιάει αυτή, τότε περνάει στην κύρια φάση των επιχειρήσεων, που στην περίπτωσή μας μπορεί να περιλαμβάνει:

1. Κατ΄ αρχήν θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό ελληνικού νησιού/νησιών, τον οποίο και δεν πρέπει να ανεχθούμε ούτε λεπτό, θεωρώντας τον εκ των προτέρων "αιτία πολέμου", αλλιώς θα μας σύρει και θα μας διασύρει στην διεθνή κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο. Κάθε δισταγμός μας θα ληφθεί ως "αδυναμία", ωθώντας τα ξένα κέντρα να πιέσουν τον "αδύναμο". Η κήρυξη πολέμου και η αστραπιαία διάβαση του Έβρου σε συννενόηση με την Βουλγαρία και τις ΗΠΑ, είναι απόλυτη προτεραιότητα στην ελληνική φαρέτρα, σημαδεύοντας αυτή την φορά την Πόλη και όχι την Σμύρνη και την αχανή ενδοχώρα...

2. Το δεύτερο που μπορεί να προσπαθήσει είναι απόβαση/εισβολή σε μικρό ελληνικό νησί, κατοικημένο ή ακατακοίτητο, ακόμη και σε νησίδα με ελληνικό στρατιωτικό φυλάκιο π.χ. Παναγία Οινουσσών, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι, Στρογγύλη, Ρω, ώστε να μας υποχρεώσει σε διαπραγμάτευση, έχοντας στο χέρι, όπως νομίζει "ομήρους" (έτσι νόμιζε και η Ρωσία) και επιδεικνύοντάς τους θριαμβευτικά στα κανάλια (ψυχολογικός πόλεμος)...

3. Το τρίτο είναι εισβολή σε μεγάλο κατοικημένο νησί, όπως αυτά που φωτογραφίζει, Λέσβο, Χίο - Οινούσσες και Ρόδο, για την επιβολή τετελεσμένων, αδιαφορώντας για τις φωνές, όπως έκανε με την Κύπρο, έχοντας όμως τότε Αγγλία και ΗΠΑ με το μέρος της, ενώ τώρα έχει μόνο την Ρωσία. Και αυτή προς το παρόν, μέχρι την πτώση Ερντογάν... Εδώ εκτιμάται πως κύριος αντικειμενικός σκοπός της είναι η Ρόδος για τον επηρεασμό ΑΟΖ και στο βάθος η νότια - ανατολική Κρήτη, που φιλοδοξεί να μετατρέψει σε βάση της νέας "Οθωμανικής Αυτοκρατορίας"...

4. Τα δε θαλάσσια σενάρια με ερευνητικά και γεωτρύπανα εντός ελλαδικής ή κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ είναι γνωστά και προς το παρόν δεν επανερχόμαστε, μια και η συνταγή για "φαγγριά" έχει διατυπωθεί ήδη από το 2020 από το Στρατιωτικό μας Επιτελείο (δείτε εδώ). Σημειώνουμε μόνο πως οι Τούρκοι πιθανότατα θα προσπαθήσουν να κάνουν την πρόκληση ανάμεσα στα 6 και 12 μίλια, πλησίον των 6, για να μας "αναγκάσουν" να πάμε στα 12, ώστε να τους δώσουμε την πολυπόθητη "αιτία πολέμου", που θα γυρίσει το δυσμενές εκλογικό κλίμα στην Τουρκία...



ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ 3 ΚΑΙ 5 ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΩΡΑ



Για όλους αυτούς όμως τους πολύ σοβαρούς λόγους και τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας, το Μακεδονικό Κόμμα ζήτησε ήδη δημόσια από την Κυβέρνηση να καλέσει έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη τα άρθρα 3, λόγω τουρκικής απειλής της Ελλάδας και των νησιών της και το άρθρο 5, λόγω επικείμενης τουρκικής ενόπλου επιθέσεως κατά της Ελλάδας!

Όπως σημειώνει το Μακεδονικό Κόμμα (δείτε και εδώ"βάση της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι οφείλουν και να προσέλθουν και να αποτρέψουν την τουρκική επιθετικότητα, αλλά εάν αυτή εκδηλωθεί, οφείλουν και να συνδράμουν άμεσα και στρατιωτικά το μέλος που δέχεται επίθεση!

Σημειώνουμε πως το Άρθρο 5 δεν εξαιρεί της επιθέσεως εναντίον μέλους καμία χώρα, ακόμη και εάν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έστω τυπικά όπως η Τουρκία, η οποία και έχει μυστική συμμαχία με την Ρωσία, αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα και ενεργεί ως εχθρός της Συμμαχίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ευρώπης!

Πολλοί μέσα στο ΝΑΤΟ, περιμένουν μιαν αιτία για να πετάξουν την Τουρκία έξω και να αναγνωρίσουν άμεσα Κουρδιστάν ως την Μεσόγειο. https://www.facebook.com/photo/?fbid=383719450463029

Η Κυβέρνηση, στην χειρότερη δυνατή συγκυρία για την Τουρκία (εσωτερική αναταραχή, εξωτερική εικόνα, φιλορωσική στάση) ας μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη!

Η Τουρκία ό,τι λέει το κάνει. Η Εισβολή είναι προ των πυλών. Ή την σταματάμε τώρα και την κλαδεύουμε οριστικά (παύση εξοπλισμών και πώλησης όπλων και υψηλής τεχνολογίας και έξοδος από το ΝΑΤΟ) ή ας ετοιμαστούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας θαρραλέα και παλικαρίσια, ακόμη και με εξαπόλυση της πρώτης σαρωτικής και παραλυτικής επίθεσης από την πλευρά μας, για να τελειώνουμε μια και καλή!

Οι Σύμμαχοι είναι πάντα με τους αποφασιστικούς και τους αποφασισμένους! Η Τουρκία είναι απομονωμένη, εάν την απομονώσουμε! Ας το κάνουμε τώρα!

ΚΡΙΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΝΑΤΟ

Άρθρον 1
Τα Μέρη ......εις τας διεθνείς αυτών σχέσεις απέχουν της απειλής ή της χρησιμοποιήσεως βίας καθ' οιονδήποτε τρόπον απάδοντα προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρον 3
Προς μάλλον τελεσφόρον επίτευξιν των σκοπών της παρούσης Συνθήκης τα Μέρη κεχωρισμένως και από κοινού, δια συνεχούς και αποτελεσματικής κατ' ιδίαν προσπάθειας και αμοιβαίας αρωγής, θέλουσι διατηρήσει και αναπτύξει την ατομικήν και ένοπλον συλλογικήν αυτών ικανότητα προς αντίστασιν κατ' ενόπλου επιθέσεως.

Άρθρον 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών.

Άρθρον 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.

Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχη λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας.

Άρθρον 6
Προς τον σκοπόντης εφαρμογής του άρθρου 5, η ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων Μερών λογίζεται ότι περιλαμβάνει ένοπλον επίθεσιν:

εναντίον του εδάφους οιουδήποτε των Μερών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική, εναντίον των Αλγερινών Νομών της Γαλλίας, εναντίον του εδάφους της Τουρκίας ή εναντίον των νήσων υπό την δικαιοδοσίαν οιουδήποτε των Μερών εν τη περιοχή του Βορείου Ατλαντικού βορείως του Τροπικού του Καρκίνου.

εναντίον των δυνάμεων, πλοίων ή αεροσκαφών αυτών ή οιασδήποτε άλλης περιοχής εν Ευρώπη ένθα δυνάμεις κατοχής οιοδήποτε των Μερών ήσαν στρατοπεδεμέναι κατά την χρονολογίαν ότι η Συνθήκη ετέθη εν ισχύι ή της Μεσογείου ή της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού βορείως του Τροπικού του Καρκίνου".

    ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου