ΤΕΛΙΚΑ "GREEKLISH" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ...ΓΚΡΕΚΑΝΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ!


 Εκπλήσσει ευχάριστα αφίσα του Ιταλικού Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, η οποία μεταφράστηκε στα Γκρεκάνικα, την πανάρχαια ελληνική διάλεκτο της πάλαι ποτέ "Μεγάλης Ελλάδας" (Κάτω Ιταλίας - Σικελίας)!

   Η μετάφραση της αφίσας έγινε από τον Γκρεκάνικο Σύλλογο "Γιαλός του Βούα" (Jalò tu Vua) της περιοχής του Ρήγιο (Reggio) Καλαβρίας και με λίγη προσοχή ο κάθε Έλληνας μπορεί να την διαβάσει άνετα, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για την κοινή μας ελληνική γλώσσα, γραμμένη απλά με λατινικούς χαρακτήρες! Τα περίφημα "Greeklish", που θερίζουν στο διαδίκτυο και τα κινητά...

  Και όπως ανέλπιστα αποδεικνύεται πια, τα "Γκρίκλις" δεν είναι παρά τα ολοζώντανα ...Γκρεκάνικα της "Μάγκνα Γκρέτσια", την οποία έχει εδώ και χρόνια αναδείξει με τις αποστολές και τα βιβλία του ο τολμηρός Έλληνας ερευνητής, συγγραφέας και καλός φίλος Δημήτρης Αλεξάνδρου (δείτε εδώ και εδώ).

Ο ΓΙΑΛΟΣ ΤΟΥ ΒΟΔΙΟΥ
   Στον "Γιαλό (παραλία) του Βούα (Βοδιού)" (Jalò tu Vua στα Γκρεκάνικα -  Bova Marina στα ιταλικά) λέγεται ότι αποβιβάστηκε με τα βόδια της πριν 2.700 χρόνια μια Σπαρτιάτισσα βασίλισσα, αφήνοντας παραπάνω, στο βουνό, το τεράστιο πέτρινο "πόδι" της, αποτυπωμένο στο το περίφημο άπαρτο κάστρο της Βούα (Bova στα ιταλικά), που ούτε οι Τούρκοι μπόρεσαν να καταλάβουν στα 1480, παρά την λυσσαλέα πολιορκία (λεπτομέρειες στο βιβλίο του Δ. Αλεξάνδρου "Γκρεκάνοι - οι Έλληνες της Μάγκνα Γκρέτσια")!


   Οι Έλληνες κάτοικοι αυτής της ορεινής αετοφωλιάς (Βούα - Vua - Bova), πολύ αργότερα, όταν ησύχασε ο κόσμος από πειρατές και πολέμους, άρχισαν να κατεβαίνουν σιγά σιγά στην παραλία, στον Γιαλό του Βοδιού (Βούα από το Βους που σημαίνει βόδι), φτιάχνοντας έτσι ένα υπέροχο παραθαλάσσιο θέρετρο, ακτίκρυ από την Κεφαλλονιά και την Ζάκυνθο.


   Kali mera adelfia - Kali ygeia - H mana Ellas sas xaireta

   ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Βίντεο από τις Αποστολές του Δημήτρη Αλεξάνδρου και του "Μακεδνού" στην "Μεγάλη Ελλάδα"
Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

21 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου