Την συνταγή "Τσώρτσιλ" ακολουθεί στον πόλεμο του Κορωνοϊού ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον! Η Αγγλία δεν παραδίδεται! Δεν κλείνει, δεν υποχωρεί! Μπαίνει με θάρρος και τόλμη στην "φωτιά" για να επιζήσει! Όση επιζήσει...
Το δίλημμα του Τσώρτσιλ, το δίλημμα του Μεταξά, έρχεται κάποιες φορές στην ιστορία και πυργώνεται απαιτητικά μπροστά στους ηγέτες, εγκλωβίζοντάς τους ανάμεσα σε τρομερές, κοφτερές "Συμπληγάδες", που αποφασίζουν όμως ξαφνικά να τις διαβούν με κάθε κόστος, σαν έτοιμοι από καιρό, σαν "Αργοναύτες", ξέροντας πως θα υπάρχουν απώλειες, αλλά και έξοδος!
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κλείνει ούτε Σχολεία, ούτε γήπεδα, ούτε τίποτε, παίζοντας με το μέλλον, ενώ παντού έχει ξεσπάσει πανικός, έχοντας ήδη μπροστά του όλα τα πιθανά ενδεχόμενα των δύο μονάχα κινήσεων που του απομένουν:
1. Να βάλει "λουκέτο" στην Αγγλία καταστρέφοντάς την οικονομικά την στιγμή που έχει βγει από την Ε.Ε. και δεν έχει να περιμένει από πουθενά (μόνο ίσως από τις ΗΠΑ) βοήθεια (αμυντική στάση).
2. Να περάσει την Αγγλία μέσα από τα "στούκας" και το άγριο, εξοντωτικό σφυροκόπημα του ενάεριου και αόρατου εχθρού που αυτή τη φορά λέγεται Κορωνοϊός, για να την βγάλει με απώλειες αντίκρυ, ζωντανή όμως και όρθια (επιθετική στάση).
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, Ο ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η Μεγάλη Βρετανία έχει πληθυσμό 60 εκατομμυρίων. Εάν ακολουθήσει την "αμυντική στάση" που ακολουθεί π.χ. η Ιταλία, θα έχει έτσι κι αλλιώς "απώλειες", δηλαδή θανάτους ευπαθών κυρίως ομάδων, αλλά θα έχει καταστραφεί και ολότελα οικονομικά, με χιλιάδες εξαθλιωμένους και εξαγριωμένους υπό απόλυτο πανικό πολίτες, έχοντας χάσει κάθε μέλλον, γιατί από το Φθινόπωρο αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας και ένας φαύλος κύκλος "τρόμου"...
Αν ακολουθηθεί όμως η "επιθετική στάση", δηλαδή η Αγγλία επιδιώξει να περάσει μέσα από την Πανδημία, αντί να κρυφτεί από αυτήν, τότε οι απώλειες θα είναι βέβαια γρηγορότερες και περισσότερες!
Όμως όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία και δεν θα ξαναπέσουν ούτε το Φθινόπωρο, ούτε άλλη φορά στα χτυπήματα του κορωνοϊού, κερδίζοντας το μέλλον, με ψυχική δύναμη και πίστη, όπως ακριβώς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Αγγλία ρίχτηκε θαρρετά εναντίον των πάνοπλων Γερμανών Ναζί!
Το δίλημμα είναι μεγάλο. Μα η Αγγλία έχει αποδείξει πως ξέρει να τολμά και να νικά. Γιατί γνωρίζει καλά πως ο αγώνας γεννά ηθικό, το ηθικό ήρωες και οι ήρωες άθλους, παραδειγματίζοντας ακοίμητα τις επόμενες γενιές! Και πως για να επιζήσει μια χώρα, χρειάζεται πρώτα όρθια Οικονομία και όρθιους ψυχικά πολίτες!
Τα λόγια του Τζόνσον "πρέπει να είμαι ειλικρινής, πολλές περισσότερες οικογένειες θα χάσουν τους αγαπημένους τους πριν την ώρα τους", θυμίζει τα ιστορικά και δραματικά εκείνα λόγια του Τσώρτσιλ προς τους Βρετανούς στις 13 Μαΐου 1940:
"Δεν έχω τίποτα να σας προσφέρω, παρά αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα"...
Κάποιοι βέβαια θα βρουν την απόφαση "απάνθρωπη", κάποιοι "ηρωική". Σε κάθε περίπτωση όμως η Αγγλία κερδίζει πάλι τον θαυμασμό της ανθρωπότητας, αποβάλλοντας τον φόβο και ξαναφέρνοντας το θάρρος, την πίστη και την ελπίδα. Όπως τότε...
Γιατί "ο φόβος είναι αντίδραση. Το θάρρος είναι απόφαση" (Τσώρτσιλ)
ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου