ΟΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΟΥΡΟ ΚΟΣΟΒΟΥ! Η ατσαλένια βραδιά της Ελληνικής KFOR

Αγιος Ούρος, Ουρόσεβατς 2004


Το πρόσφατο, περίεργο δυστύχημα του τραγικού θανάτου Ελληνίδων και Ελλήνων Στρατιωτικών στην Λιβύη στις 17-9-2023 (δείτε εδώ), ξύπνησε στις μνήμες την τρομερή νύχτα της  17-3-2004 στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου, όταν οι Ελληνικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις που υπερασπίζονταν τον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Ούρου, δέχτηκαν οργανωμένη επίθεση από 1.000 Αλβανούς Ισλαμιστές Κοσοβάρους, με χειροβομβίδες και μολότοφ, με αποτέλεσμα δύο Έλληνες Στρατιωτικούς τραυματίες και ελληνικά τζιπ παραδομένα στις φλόγες!



Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

Ι.Ν. Αγίου Ούρου, Ουρόσεβατς

Με αφορμή φήμες για επίθεση Σέρβων κατά Αλβανόπουλων που πνίγηκαν σε ποτάμι, οι Αλβανοί ξεσηκώθηκαν ξαφνικά και μαζικά για να καταστρέψουν οτιδήποτε σερβικό είχε απομείνει σε Κοσσύφοπέδιο και Μετόχια, Ναούς, Μοναστήρια, σπίτια, χωριά, εξαπολύοντας με τον UCK το φοβερό Πογκρόμ του Μαρτίου 2004 (δείτε εδώεδώ και εδώ)!

Το  ίδιο έγινε και στο Ουρόσεβατς, που βρίσκεται πλάι στην απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση Bondsteel του Κοσόβου! Στόχος των φανατισμένων Αλβανών να αιματοκυλίσουν την Ελληνική Δύναμη που φυλούσε τότε τον Σερβικό Ιερό Ναό του Αγίου Ούρου, του Σέρβου δηλαδή Βασιλέα Στεφάνου Β' Μιλιούτιν (+29/30-3-1321), καθώς και η πυρπόληση του ίδιου του Ναού, που βρίσκεται δίπλα σε τζαμί!

Η Ελληνική Δύναμη Κοσόβου στην υπεράσπιστη του Αγίου Ούρου

Το απόγευμα της 17ης Μαρτίου 2004, βρίσκονται στον περίβολο του Αγίου Ούρου 15 Έλληνες φύλακες - άγγελοι του 525 ΜΤΠ, μαζί με τον Διοικητή τους Ταγματάρχη Κυριάκο Κοντογιάννη, το τζιπ του και ελαφρά θωρακισμένα VBL, δέχονται επιθέσεις χειροβομβίδων και ομοβροντίες μολότοφ, από 1.000 περίπου φανατισμένους Αλβανούς που τους πολιορκούν επί ώρες μέχρι την νύχτα, γνωρίζοντας ότι οι δικοί μας δεν θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους κατά του πλήθους!

Τα αμφίβια, ελαφρά θωρακισμένα VBL της Ελληνικής KFOR

Ξαφνικά μία μολότοφ χτυπάει στο κράνος τον Υπολοχαγό Νικόλαο Καλόγερο, που το πρόσωπό του τυλίγεται στις φλόγες σημαίνοντας συναγερμό, ενώ φωτιά παίρνουν ένα ελληνικό τζιπ Μερσεντές που καίγεται και ένα VBL, το οποίο όμως λόγω της θωράκισής του σώζεται!

Ο Έλληνας Διοικητής ζητά άμεσα βοήθεια από τους Αμερικανούς της Βάσης, ώστε να στείλουν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, αλλά οι Αμερικάνοι δεν ακούν, παρότι έχουμε πλέον τραυματίες και υλικές απώλειες! Καίγεται και δεύτερο ελληνικό τζιπ Μερσεντές, ενώ τα υπόλοιπα VBL τραυματίζονται από απανωτές μολότοφ, αντέχοντας ωστόσο τις επιθέσεις!

Η κατάσταση γίνεται τραγική πια, η νύχτα απλώνεται απειλητικά και ο πύρινος κλοιός σφίγγει!

Έτσι, δίνεται εντολή να βγουν αμέσως σε φάλαγγα 10 ελληνικά τεθωρακισμένα άρματα M113 που εδρεύουν στη γειτονική βάση Bondsteel, στο ελληνικό στρατόπεδο "Ρήγας Φεραίος" και να πιάσουν δουλειά!

Οι μηχανές των αρμάτων μουγγρίζουν και 80 ελληνικές ψυχές σκαρφαλώνουν αποφασιστικά πάνω τους! Βιάζονται να φτάσουν στην Εκκλησία για να σώσουν τους 15 συναδέλφους τους, που κοντεύουν να καούν ζωντανοί!

Η σιδηρά ελληνική φάλαγγα φτάνει κοντά στον Ναό, όπου όμως πλήθος Αλβανών κλείνει τον δρόμο, χτυπώντας πια και τα άρματα, που δεν μπορούν να πλησιάσουν χωρίς να κάνουν χρήση πυρός! Τα νεύρα τανίζονται σαν λάστιχα! Και οι χιλιάδες μολότοφ είναι ανεξήγητες, δείχνοντας προοετοιμασία και μεθοδικότητα!

Ο εγκλωβισμένος Έλληνας Διοικητής κοιτάει το ρολόι του βλέποντας πως έχουν περάσει πάνω από 3 ώρες που έχει ζητήσει βοήθεια από τους Αμερικανούς της KFOR, που τελικά φτάνουν με ελικόπτερα, ρίχνοντας δακρυγόνα, πυρά εκφοβισμού και φωτοβολίδες, αναγκάζοντας τους Αλβανούς να απομακρυνθούν! Τότε τα ελληνικά άρματα μπαίνουν αμέσως στην αυλή του Αγίου Ούρου που η πόρτα του κιόλας φλεγόταν και επιβιβάζουν αστραπιαία τους εγκλωβισμένους Έλληνες μαζί με δύο τραυματίες, τον Υπολοχαγό και έναν Οπλίτη, μέσα σε πυκνά σύννεφα καπνού, ενώ έχουν ήδη καεί πλήρως τα δύο ελληνικά τζιπ Μερσεντές!

Η Ελληνική Δύναμη επιστρέφει στο Bondsteel οργισμένη και για την αμερικανική αργοπορία από μια Βάση που απείχε 6 μόλις χιλιόμετρα και κυρίως για την αλβανική επιθετικότητα, που διψούσε για θύματα και πυρπολήσεις, μιας Χριστιανικής μάλιστα Εκκλησίας

Υπάρχει όμως πάνω από όλα και μια αδελφική ανακούφιση και χαρά, που φεγγοβολά σαν πυροφάνι στα μάτια των παλικαριών, γιατί είναι όλοι μαζί ζωντανοί, πίσω ξανά εκεί, στον "Ρήγα Φεραίο" τους!

Οι Έλληνες Στρατιωτικοί απέδειξαν εκείνο το βράδυ ατσαλένια υπομονή και επαγγελματικότητα, αποφεύγοντας να τραυματίσουν έστω τον οποιοδήποτε, παρά τον δικό τους τραυματισμό και πύρινο κλοιό, ρίχνοντας εκφοβιστικά πυρά μόνο στον αέρα, δείχνοντας την ανωτερότητα της Ελλάδας, αλλά και την αποφασιστικότητα των γενναίων ελληνικών καρδιών, μέσα στον Ναό, έξω στα 3 VBL του περιβόλου που λούζονταν από μολότοφ, όσο και στα ψυχωμένα ερπυστριοφόρα που έσπευσαν με το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν"!

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο - ιστορικό ντοκουμέντο, από την καταγραφή της αποστολής εκείνο το βράδυ στο Ουρόσεβατς, καθώς η ελληνική φάλαγγα βγαίνει για την διάσωση των 15 με τα Μ113 και αργότερα επιστρέφει επιτυχώς με τους απεγκλωβισμένους!


Μερικά χρόνια αργότερα, η ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ. θα καταφέρει να καθαρίσει, να ευπρεπίσει και να ξαναλειτουργήσει τον Ναό του Αγίου Ούρου στις 11-9-2010, δοξάζοντας τον Θεό για την διάσωση των Ελλήνων Στρατιωτικών, την νύχτα εκείνη του μεγάλου Πογκρόμ των Αλβανών κατά των Σέρβων, όπου 27 άτομα σκοτώθηκαν (16 Σέρβοι και 11 Αλβανοί), άλλοι 900 τραυματίστηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν, πάνω από 4.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, 935 σπίτια και 35 Ορθόδοξες Εκκλησίες και Μοναστήρια βεβηλώθηκαν, πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν, ενώ συνολικά 6 πόλεις και 9 χωριά εκκενώθηκαν από τους Σέρβους γηγενείς κατοίκους τους, λόγω της αλβανικής βίας!


ΜΙΚΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΡΟΥΣΗΣ

Το συμπέρασμα εκείνης της περιπέτειας ήταν ότι πρέπει να υπάρχει Μικτή Δύναμη Κρούσης, με Ειδικές Στρατιωτικές και Αστυνομικές Δυνάμεις μαζί και για περιπτώσεις τέτοιων αποστολών, όπως και για προστασία Ομογενών, εξοπλισμένες με όλα εκείνα τα μέσα που είδαμε να χρησιμοποιούνται πολύ αργότερα, στην Κρίση του Έβρου το 2020, όπου "άμαχοι" ισλαμιστές λαθρομετανάστες πολιορκούσαν μανιασμένα τα ελληνικά σύνορα και φυλάκια, κατ΄ εντολή του Ερντογάν και των Στρατιωτικών Υπηρεσιών της Τουρκίας...

Αυτή η δύναμη πρέπει να είναι εκπαιδευμένη και για εσωτερικό πόλεμο δολιοφθοράς (υβριδικό), από ισλαμιστές σαμποτέρ, που περιμένουν απλά το σύνθημα για να αποσταθεροποιήσουν ζωτικές δομές της χώρας, σε ώρες πολέμου ή απειλής πολέμου! Αυτό που ζήσαμε άλλωστε φέτος, στην στρατηγικής σημασίας Ρόδο, Ν. Αγχίαλο και Έβρο, προμηνύει πολλά....

Αλλά πρέπει να είναι σαφώς εκπαιδευμένη και επανδρωμένη για κεραυνοβόλα διάσωση χωριών και πληθυσμών της Βορείου Ηπείρου, από τυχόν "κοσοβάρικες" τακτικές και πρακτικές, που δεν έχουν εκλείψει, όπως δείχνει και η παράνομη σύλληψη και φυλάκιση του εκλεγμένου Έλληνα Δημάρχου Χειμάρρας Διονύση - Φρέντυ Μπελέρη...

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


 

Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

1 comments:

  1. "για να σώσουν τους 15 συναδέλφους τους, που κοντεύουν να καούν ζωντανοί!"

    ΚΑΛΑ να πάθουν. Ας χρησιμοποιούσαν τα όπλα τους. Διακοσμητικά τα είχαν; Έλεος.

    Υ.Γ.
    Χιμάρα είναι, όχι Χειμάρρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή