ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΣΑΚΕΛΦΟΡΝΤ - ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ! Ζητά άρση του άρθρου 5 και άμεση αμυντική εγκατάλειψή της!

Ελίζαμπεθ Σάκελφορντ, πετάξτε την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ

Η διακεκριμένη Αμερικανία Διπλωμάτης Ελίζαμπεθ Σάκελφορντ, νυν μέλος του Συμβουλίου του Σικάγου για τις Παγκόσμιες Σχέσεις, η οποία είχε το θάρρος να παραιτηθεί το 2017 από το Διπλωματικό Σώμα των ΗΠΑ διαμαρτυρόμενη για την παρανοϊκή πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκει και πάλι το θάρρος να πει αυτό που όλοι σκέφτονται αλλά κανείς δεν τολμούσε ούτε καν να ψελλίσει δημόσια, θέτοντας θέμα Κούρδωνζητώντας ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονο διαζύγιο - αποπομπή της Τουρκίας, με άμεση άρση του άρθρου 5 της Συμμαχίας για την Άγκυρα, που συνεπάγεται αυτόματη αμυντική και εξοπλιστική εγκατάλειψή της, ακόμη και εάν της επιτεθεί η ίδια η Ρωσία, όπως γνωρίζουμε τελικά ότι θα γίνει, οδηγώντας τότε τους Συμμάχους να αποδώσουν Κωνσταντινούπολη και Στενά στην Ελλάδα, για να παραμείνουν στην Δύση!


ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ελίζαμπεθ Σάκελφορντ, πετάξτε την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ


Σε άρθρο της στην Chicago Tribune (2-6-2022) με τίτλο "όταν πρόκειται για την Τουρκία, το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει το διαζύγιο", η Σάκελφορντ επί της ουσίας ζητά να πετάξουν επιτέλους έξω από την Ατλαντική Συμμαχία την Τουρκία, που υπενθυμίζουμε οι μόνες "διακρίσεις" που έχει είναι οι Γενοκτονίες, οι Εισβολές και η ανανδρία της να πολεμήσει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Ναζί, όταν δίπλα ακριβώς, η μικρή και γενναία Ελλάδα θυσιαζόταν κυριολεκτικά στην Βόρεια Ήπειρο για να σταματήσει την θυελλώδη πορεία του Άξονα, αλλάζοντας καθοριστικά την μοίρα του!

Η Λίζυ όπως την φωνάζουν οι φίλοι της, αντί την ώρα που ετοιμαζόταν να παντρευτεί στην Γαλλία, να ασχολείται με τα του γάμου και της ευτυχίας της, δεν μπόρεσε να σταματήσει ένα βαθύ και πανανθρώπινο συναίσθημα που αναδυόταν στην καρδιά της, για την μοίρα εκατομμυρίων καταπιεσμένων ανθρώπων της Τουρκίας, που οπισθοδρομεί διαρκώς προς την τυραννία και τον σουλτανισμό.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΣΑΚΕΛΦΟΡΝΤ: "...Όπως θα έκανε οποιοσδήποτε πραγματικός φίλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να ρωτήσω: είναι η Τουρκία σήμερα η Τουρκία στην οποία προσελκύσατε ως εταίρος πριν από 70 χρόνια; Φοβάμαι ότι εσείς και η Τουρκία έχετε χωρίσει, πιο πρόσφατα με την απειλή της να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ανησυχώ ότι οι αυξανόμενες διαφορές γίνονται ασυμβίβαστες.

Στις πρώτες μέρες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία καθόταν στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν η διακοπή της σοβιετικής επέκτασης ήταν ο πρωταρχικός σκοπός του ΝΑΤΟ, η γεωγραφία της Τουρκίας μπορεί να ήταν αρκετά επιτακτική για να ξεπεράσει άλλες ελλείψεις. Αυτό ήταν επίσης εύκολο να γίνει, δεδομένων των δυνατοτήτων της Τουρκίας εκείνη την εποχή. Φαινόταν να κινείται σταθερά προς μια δυτική ταυτότητα και να ασπάζεται τις φιλελεύθερες, δημοκρατικές αξίες που έβλεπε το ΝΑΤΟ μέσα του.

Όπως συμβαίνει συχνά στις σχέσεις, αυτή η υπόσχεση δεν πραγματοποιήθηκε και η Τουρκία είδε πραξικοπήματα και αναταραχές τις επόμενες δεκαετίες. Το 2002, η Δύση πίστευε ότι αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετική, με τη δημοκρατική εκλογή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η δέσμευση για δημοκρατία δεν ήταν ακόμα πραγματική και η Τουρκία έκανε μια σκληρή στροφή προς την ανελεύθερη, αυταρχική διακυβέρνηση .

Ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της Τουρκίας δεν είναι απλώς μια κακή ματιά για μια συμμαχία που ισχυρίζεται ότι βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές. Υπονομεύει επίσης την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ασκεί το βέτο της εντός της συμμαχίας σαν κουκούλα, χτυπώντας τους συμμάχους της σε άσχετα ζητήματα, για να την τιμωρήσει επειδή δεν επικύρωσε την εμμονή του Ερντογάν να τιμωρεί τους Κούρδους. Ο Ερντογάν είναι μέσα (στην συμμαχία) για αυτό που θέλει ο Ερντογάν — και αυτό συχνά δεν ευθυγραμμίζεται με το συμφέρον και την ασφάλεια της συμμαχίας.

Ενώ συγκρούονται σε πολλά ζητήματα, ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι κοντά στον Πούτιν, καθώς προσπαθεί να παίξει και στις δύο πλευρές. Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας το 2019 ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο του ΝΑΤΟ και άμεση παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Μπορεί να εξακολουθήσει η Τουρκία να έχει την εμπιστοσύνη των οπλικών συστήματων του ΝΑΤΟ ή μήπως η άνετη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία διακινδυνεύει τον συμβιβασμό των διαβαθμισμένων πληροφοριών των οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ;

ΝΑΤΟ, μπορείς καλύτερα. Η Φινλανδία και η Σουηδία σε φλερτάρουν τελικά. Όπως η Τουρκία, έχουν ικανούς, επαγγελματίες στρατιωτικούς και στρατηγική γεωγραφία, αλλά μοιράζονται επίσης τις αξίες σου, όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Δεν είναι πιθανό να πιάσετε τη Φινλανδία ή τη Σουηδία να φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους ή να απειλεί δημοσιογράφους. Και η αντίρρηση του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας εγείρει το ερώτημα ποιας πλευράς είναι τελικά ο Ερντογάν.

Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν βαρεθεί εδώ και καιρό τη διπροσωπία και τα παιχνίδια της Τουρκίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη συμμαχία αποτελεί θέμα συζήτησης . Η πιθανότητα προβλήθηκε μετά τη σκληρή καταστολή του Ερντογάν το 2016 ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία το 2019. Όμως, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει μηχανισμό για την αναστολή ή την απέλαση ενός συμμάχου, δεν είναι ξεκάθαρο το μονοπάτι.

Εάν η υπόλοιπη συμμαχία διαπιστώσει ότι η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς τις αρχές του ΝΑΤΟ, μπορούν να συμφωνήσουν ομόφωνα να αποσύρουν τις προστασίες του Άρθρου 5 από την Τουρκία, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή της και οποιαδήποτε βοήθεια λαμβάνει από το ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι ίσως το πιο κοντινό διαζύγιο που μπορεί να πάρει, αλλά ακόμη και αυτή η αποφασιστικότητα θα απαιτούσε μια ξεκάθαρη αξιολόγηση των οφελών που φέρνει η Τουρκία στο τραπέζι και των κινδύνων επίσης. Ίσως η Τουρκία θα συμφωνούσε σε ένα διαζύγιο χωρίς υπαιτιότητα — μπορεί πάντα να επιλέξει να αποσυρθεί. Εάν όχι, μπορεί να είναι ενδεδειγμένη η παροχή συμβουλών γάμου.

Κανένας σύμμαχος δεν είναι ο τέλειος σύμμαχος και κανένας σύζυγος ο τέλειος σύζυγος. Κάποιος τρόπος συμβιβασμού και κατανόησης είναι πάντα απαραίτητος.

Εναπόκειται τελικά στο ΝΑΤΟ να αποφασίσει εάν η Τουρκία αξίζει την επίσημη αμυντική δέσμευση, αλλά είναι μια απόφαση που θα πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν την εξουσία να λάβουν, αντί να αποδεχτούν τη συμμαχία ως έχει. Η περιοδική επανεξέταση της αξίας και της νομιμότητας αυτών των δεσμεύσεων δεν είναι παράλογη. Στην πραγματικότητα, είναι ένας δείκτης μιας υγιούς σχέσης.

Καθώς επιστρέφω στους όρκους μου, σκέφτομαι τι είναι πιο σημαντικό για μένα στη δική μου προσωπική συμμαχία. ΝΑΤΟ, εσείς και η Τουρκία έχετε ένα κοινό όραμα για το μέλλον και τις συλλογικές σας προτεραιότητες; Μπορείς να εμπιστευτείς την Τουρκία να έχει την πλάτη σου;

Εάν όχι, εξετάστε τις επιλογές σας. Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι και ακατάστατοι, αλλά μπορεί να είστε καλύτερα μακροπρόθεσμα. Και η Φινλανδία και η Σουηδία ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν στο ριμπάουντ".


ΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Η Ελίζαμπεθ αξίζει, νομίζουμε, από τις δημόσιες σχέσεις του ΥΠΕΞ, ένα μεγάλο και λαμπρό γαμήλιο ταξίδι στην Ελλάδα και ειδικά στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που αμφισβητεί η τουρκική επιθετικότητα...

   ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου