ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ - Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ! Βίντεο


 Όλα είναι θέμα ψυχής και παιδείας! Αυτά τα δυο σε οδηγούν, σε εμπνέουν, σε κρατούν στο δύσκολο και μοναχικό μονοπάτι και κάποτε, στα στερνά συνήθως, σε δικαιώνουν και σε αποζημιώνουν για όλη σου την υπομονή, για όλη σου την μοναξιά, που σε κράτησε μακριά από "σατραπείες και τέτοια", προετοιμάζοντάς σε για την υψηλή και μοναδική "Ιθάκη", που τώρα, σήμερα, μπαίνοντας το 2022, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, λέγεται πια "Σμύρνη"!



MIA ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

 Και πίσω από αυτό το σύγχρονο θαύμα της 7ης Ελληνικής Τέχνης, βρίσκεται αυτή η μοναδική Ελληνίδα, που λέγεται Μιμή Ντενίση, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει στραφεί στην ελληνική ιστορία και σε θεατρικές ιστορικές παραγωγές, που τα ΜΜΕ κρατούσαν μακριά από τα φώτα τους, επειδή δεν συμβάδιζαν με το κλίμα αποελληνισμού και ασέβειας που επικρατεί, ώστε να χαθούν τα πάντα...Ό,τι έχει απομείνει από τις φλόγες, ό,τι κράτησαν όρθιο με τόσες θυσίες και αίματα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, βαστώντας ιδρωμένο, ηλιοκαμμένο μα καθαρό το μέτωπό τους και ασυμβίβαστη, αγνή και ορθόδοξη την καρδιά τους...

 Γιατί η "Σμύρνη" ήταν ένα συνοθύλλευμα λαθών και ξενολαγνείας που οδήγησε στην Εθνική Συμφορά, αφού πρώτα είχε προηγηθεί και πάλι η Εθνική μας Εγκατάλειψη από τους "Συμμάχους", που είχαν φροντίσει ήδη με επειμέλεια να μας φέρουν σε έναν βαθύ, τραγικό Εθνικό Διχασμό... Συμπεράσματα, διδάγματα, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, αλλά να είμαστε ενωμένοι, πιστεύοντας σε Θεό και Ελλάδα και όχι σε χρώματα και "ιδεολογίες" και ξένους "σωτήρες"...

 Να είμαστε αυτό που είμαστε εδώ και χιλιάδες χρόνια σε τούτη την ευλογημένη, λεπτοδουλεμένη, ατόφια γωνιά της γης. Ο μεγάλος και επικός Ελληνικός Πολιτισμός.



ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ
από το χαρτί στο σανίδι

  Όλα ξεκίνησαν με την συγγραφή του ομώνυμου βιβλίου "Σμύρνη μου αγαπημένη" το 2014 από την Μιμή Ντενίση, το οποίο έπειτα έγινε και θεατρική παράσταση τριών ωρών, με τεράστια επιτυχία και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με ηθοποιούς όπως Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Τάσος Χαλκιάς, Μιχάλης Μητρούσης Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Σκοπελίτη, Μαρία Εγγλεζάκη, Νέλη Αλκάδη και πολλών άλλων.



ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ
από το σανίδι στο πανί


 Η τεράστια θεατρική επιτυχία, ο ενθουσιασμός του κόσμου, η ανταμοιβή ψυχής και παιδείας της Ντενίση, την οδήγησαν τότε στο επόμενο, φιλόδοξο και ιστορικό βήμα. Στο να αποτυπώσει την τραγική ιστορία μας και το ολοκαύτωμα της Σμύρνης, την ίδια την τρομερή Μικρασιατική Καταστροφή στο πανί, κάνοντας το έργο της μια μεγάλη επική κινηματογραφική παραγωγή!

 Τεράστιο τόλμημα σε μια τόσο μίζερη και φτωχή σε ιδανικά εποχή. Μέσα σε έναν τόσο μεγάλο εθνικό ξεπεσμό, σε μια τέτοια παρατεταμένη περίοδο κρίσης από Μνημόνια (Οικονομική Καταστροφή) έως κορωνοϊούς και "λοκντάουν" αυτοκαταστροφής...

 Και όμως! Η μεγάλη όμορφή κυρά του θεάτρου, μια σύγχρονη Κοτοπούλη, έχοντας και πάλι οδηγό αλάνθαστο την ελληνική παιδεία και την ελληνική ψυχή της, τελικά το κατάφερε, αφήνοντάς μας όλους άφωνους με το απίστευτα εντυπωσιακό θέαμα!



ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ


 Η ομώνυμη ταινία "Σμύρνη μου αγαπημένη" είναι πλέον η μεγαλύτερη, η δαπανηρότερη κινηματογραφική παραγωγή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, αφού ξεπέρασε κατά πολύ τα 5.000.000 ευρώ, με το αποτέλεσμα να ξεπερνά κάθε προσδοκία και κάθε "χόλυγουντ".

  Γυρίστηκε κυρίως σε Λέσβο, στο σπίτι που μεγάλωσε ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, την Χίο, Αθήνα, Πειραιά και το Φάληρο, όπου στήθηκε ένα συγκλονιστικό σκηνικό της Σμύρνης, που κρίμα δεν βρέθηκε κάποιος από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κυβέρνηση ή την Αυτοδιοίκηση να κρατήσει σαν μέγα, σπάνιο και εκλπληκτικό θεματικό πάρκο που θα συγκέντρωνε χιλιάδες Έλληνες και χιλιάδες Σχολεία, ειδικά για την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από το 1922!

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης 

Σενάριο: Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman - Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση 

Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Ντίνα Μιχαηλίδου, Özdemir Çiftçioglu, Χρήστος Στέργιογλου, Νέδη Αντωνιάδη, Δάφνη Αλεξάντερ, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou και ο Γιάννης Βογιατζής. 

Special guest stars: Jane Lapotaire, Susan Humshire και ο Rupert Graves 



ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


 H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες του 2015. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.



ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

 
 Η υπέροχη ταινία, που προβάλλεται ήδη στους κινηματογράφους από τις 23 Δεκεμβρίου 2021 - αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι και ευελπιστούμε να την έχουμε και στα θερινά σινεμά το καλοκαίρι όπως έγινε με τον "Άνθρωπο του Θεού" που έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων - δείχνει πόσο πλούσια, πόσο γεμάτη είναι η ταινία και πόσα μπορεί ο Ελληνικός Κινηματογράφος, όταν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος με ψυχή και παιδεία για να μας ενεργοποιήσει όλους!

 Η "Σμύρνη μου αγαπημένη" αργότερα θα προβληθεί σε επεισόδια και στον ΑΝΤ1, ενώ η υπόθεσή της θα συνεχίζεται στο θέατρο, με την υπέροχη Μιμή Ντενίση και τους συνεργάτες της, που πραγματικά έκαναν την έκπληξη της χρονιάς, ζωντανεύοντας τις φλόγες και τις διδαχές της Σμύρνης του 1922, που δεν πρέπει πλέον ποτέ να λησμονήσουμε. Αν εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως λαός και ως έθνος... Για να εξακολουθούμε ακριβώς να υπάρχουμε...



ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου