ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ OI ΚΟΛΠΟΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΧΤΗΚΑΝ ΓΡΑΜΜΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ!

 

  Μετά την πολιτική απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο (δείτε εδώ), έγινε τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα 107 και το δεύτερο βήμα!

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΟΛΠΩΝ

  Ένα βήμα σημαντικό και προαπαιτούμενο, καθώς αφορά το αναγκαίο κλείσιμο των ελληνικών όρμων και κόλπων με την αντίστοιχη χάραξη "ευθείων γραμμών βάσης", ώστε να κλείσουν "πέταλα" και "ημικύκλια" και τα 12 μίλια να μετρηθούν από εκεί και πέρα και όχι από τις αμμουδιές μας, κατοχυρώνοντας έτσι περισσότερο υδάτινο χώρο σε χωρικά ύδατα και μελλοντική ΑΟΖ, όπως ακριβώς προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.

 Παράλληλα, τα ύδατα που περικλείονται πλέον από ευθείες γραμμές βάσης, αποτελούν εσωτερικά ύδατα της χώρας και έχουν την έννοια συνέχειας της ξηράς. Σημειώνουμε  ότι οι "ευθείες γραμμές βάσης" μπορούν να έχουν μήκος έως 24 μίλια, δηλαδή 12 + 12 από την μία και άλλη πλευρά του πετάλου ή ημικυκλίου ενός κόλπου).

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ

 Η χάραξη ευθείων γραμμών βάσης και το κλείσιμο των κόλπων χρειάζεται μια προσεκτική επιστημονική και νομική δουλειά, η οποία ολοκληρώθηκε ταχύτατα - για τα μέχρι πρότινος ελληνικά δεδομένα - και υπογράφηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 25-12-2020, ενώ το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα 107 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) δύο μέρες μετά λόγω της αργίας, στις 27-12-2020.

ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ

  Σύμφωνα λοιπόν με το ΦΕΚ Α' 258 - 27/12/2020, εμφανίζονται να κλείνουν 39 όρμοι και κόλποι στο Ιόνιο, όπως π.χ. ο κόλπος Κέρκυρας και Γαρίτσας στην Κέρκυρα, ο Αμβρακικός κόλπος, ο κόλπος Αργοστολιού, Μύρτου και Σάμης στην Κεφαλλονιά, ο κόλπος Λαγανά στην Ζάκυνθο, ο όρμος της Μεθώνης και του Ναυαρίνου, ο Μεσσηνιακός κόλπος!

  Δείτε παρακάτω αναλυτικά όλο το ΦΕΚ κάνοντας "κλικ" για μεγέθυνση:




ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου