ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ - ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ ΒΛΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ! Η τεράστια γλωσσική και εθνική ασπίδα του μεγάλου φωτιστή του Γένους


Τον τελευταίο καιρό το ελληνικό διαδίκτυο κατακλύζεται από διαφημίσεις για "Βλαχική Γλώσσα"...

Χωρίς να εξετάσουμε εδώ κατ' αρχήν το "δέντρο",  οφείλουμε να εστιάσουμε στο "δάσος" που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να ξεφυτρώσει, με την γνωστή από τον περασμένο αιώνα ρουμανική προπαγάνδα, που υποστηριζόταν θερμά από την Αυστροουγγαρία  - Αυστρία και αργότερα την Ιταλία, οι οποίες και θέλαν να καρπωθούν τους δήθεν "εθνικά" βλαχόφωνους πληθυσμούς, για την δημιουργία προτεκτοράτων, "πριγκιπάτων" και διεξόδων σε Θεσσαλονίκη και Ιόνιο...

Διότι "Βλαχική Γλώσσα" δεν υπάρχει! Δεν υπήρξε ποτέ...


ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

Προσφάτως μάλιστα νέοι "συνοδοιπόροι" προστέθηκαν στα παλαιά "μαγειρέματα" Ρουμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας, όπως τα Σκόπια και η Αλβανία, που προσπαθούν να εκρουμανίσουν τους βλαχόφωνους Έλληνες της Πελαγονίας και της Βορείου Ηπείρου αντίστοιχα (π.χ. Κορυτσά - δείτε εδώ), ώστε να αποσυνδέσουν τους αρχέγονους γηγενείς αυτούς πληθυσμούς από την Ελληνικότητα και την ελληνική εθνική συνείδησή τους, για να μην έχουν Ελληνικές Εθνικές Μειονότητες μέσα στα πόδια τους, που και αυτά πατούν γη ελληνική και πανάρχαια...

Πιο συγκεκριμένα, μετά τα Σκόπια και η Αλβανία πια αναγνωρίζει από το 2017 τους βλαχόφωνους της Βορείου Ηπείρου σαν ξεχωριστεί "Εθνική Μειονότητα", ώστε να μην θεωρούνται πλέον στους Έλληνες, την στιγμή που η περίφημη εκεί Μοσχόπολη υπήρξε το προπύργιο, η πρωτεύουσα πολιτεία του βλαχόφωνου Ελληνισμού!

Οι βλάχοι όμως δεν είναι καμία άλλη "φυλή", αλλά ένας ακόμη δραστήριος και δημιουργικός ελληνικός ορεσίβιος πληθυσμός, στην περιοχή κυρίως της Ηπείρου, που έζησε κάτω από την σκληρή ρωμαϊκή κατοχή, επειδή οι Ρωμαίοι είχαν άχτι τους Ηπειρώτες του Πύρρου και εφάρμοσαν εκεί πολύ σκληρά μέτρα εθνοκάθαρσης και εκλατινισμού, τον οποίο κατάφεραν μόνο γλωσσικά και όχι εθνικά. Επειδή ακριβώς η ανάμνηση του Πύρρου, αλλά και του εξ Ολυμπιάδος Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπήρξε ισχυρή και αναλλοίωτη στην ψυχή τους!

Η κυρίαρχη σήμερα άποψη, θέλει τους Έλληνες βλαχόφωνους φύλακες ορεινών περασμάτων - οροφύλακες και οδοφύλακες - εκατέρωθεν της μεγάλης Εγνατίας οδού που έφτανε ως το Δυρράχιο, κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής (Λατινικής) κατοχής, γεγονός που τους υποχρέωσε σε εκλατινισμό της γλώσσας! Ωστόσο ουδέποτε ξέχασαν ή έπαυσαν να μιλούν την ελληνική και ήταν "δίγλωσσοι".

Βλάχοι λοιπόν είναι οι μερικώς λατινόφωνοι Έλληνες, με εντονότατη γραμμένη στις ψυχές τους την φιλοπατρία και την ευεργεσία, την ευσέβεια και την αλληλεγγύη, την ίδια την ασυμβίβαστη Ελλάδα!


ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Η ελληνική καταγωγή, το ελληνικό τους όπως λέμε "κόκκαλο", φαίνεται και από τα ίδια τα βλάχικα, που κάποιοι είτε από άγνοια, είτε από κεκτημένη ταχύτητα, είτε από σκοπιμότητα, προσπαθούν να εμφανίσουν σαν ξέχωρη "Γλώσσα"...

Έτσι π.χ. ο "βασιλιάς" λέγεται "βασιλέ", ενώ στα ρουμανικά "rege" και στα λατινικά "rex"...

Επίσης, η "αγάπη" λέγεται "αγάπε", ενώ στα ρουμανικά "iubou"...

Σε πολλές πάλι ελληνικές λέξεις είναι εμφανές ότι έχουν κολλήσει την ρουμανοφανή κατάληξη -έσκου, όπως έχει γίνει αντίστοιχα σε πολλές ελληνικές λέξεις των Ελλήνων Πομάκων, όπου έχουν προστεθεί βουλγαροφανείς καταλήξεις, ώστε να αποκρύπτεται στα μάτια των Τούρκων η ελληνικότητα, χωρίς να χάνεται, σαν "κώδικας", για λόγους επιβίωσης και αποφυγής της τουρκικής θηριωδίας, αλλά και προς διευκόλυνση εμπορικών συναλλαγών.

Έτσι το "αγαπώ - αγάπησα" λέγεται στα βλάχικα "αγαπησέσκου", ενώ στα ρουμανικά είναι "iubesc".

Το "αγωνίζομαι" λέγεται "αγουνισέσκου", ενώ στα ρουμανικά είναι "a se grabi".

To "διδάσκω" λέγεται "διδαξέσκου", ενώ στα ρουμανικά είναι "instruesc".

Το "ευχαριστώ" λέγεται "ευχαριστησέσκου", ενώ στα ρουμανικά είναι "multamesc".

Το "κληρονομώ" λέγεται "κληρονουμσέσκου", ενώ στα ρουμανικά είναι "mostenesc".

Το "λάμπω" λέγεται "λαμπρουσέσκου", ενώ στα ρουμανικά είναι "stralucesc", κ.ο.κ.. (δείτε περισσότερα στο "Ετυμολογικόν λεξικόν της Κουτσοβλαχικής γλώσσης" υπό Κωνσταντίνου Νικολαΐδου, Αθήνα 1909)


ΕΛΛΗΝΟΒΛΑΧΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ

Όπως σημειώνει ο μεγάλος Ρωμανιστής και Βαλκανιολόγος Αχιλλέας Λαζάρου από "την ύπαρξη στο βλάχικο ιδίωμα αρχαίων ελληνικών δομικών στοιχείων, π.χ. του απλού και τετελεσμένου μέλλοντος και των δυνητικών εγκλίσεων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, τα οποία, κατά τον ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Σόφιας Vl. Georgiev, δεν δανείζονται, τεκμηριώνεται ότι οι χρήστες είναι ελληνικής καταγωγής"! (δείτε εδώ)

Έτσι και εξηγείται ότι μπόλιασαν τα ρωμαϊκά - λατινικά στην ελληνική μητρική τους γλώσσα για λόγους επιβίωσης και συναλλαγών, χωρίς να χάσουν ούτε την ελληνικότητα, ούτε τις ελληνικές λέξεις-ρίζες, ούτε εντέλει την ελληνική γλώσσα, αφού θεωρούνται "δίλγωσσοι", δηλαδή μιλούν ελληνικά, αλλά μιλούν και βλάχικα.

Λόγω λοιπόν εκείνου του μερικού αρχαίου γλωσσικού εκλατινισμού, αμέτρητες αρχαίες ελληνικές λέξεις διατηρήθηκαν και ανακατεύτηκαν με λατινικά, ώστε να αποδεικνύεται σήμερα ότι τα "βλάχικα" όχι μόνο δεν είναι άλλη "γλώσσα", είτε καθαρά λατινική είτε ρουμάνικη όπως θέλει η προπαγάνδα, αλλά αποτελούν λατινόχρωμο ιδίωμα της Ελληνικής Γλώσσας, που μπορεί να αποκληθεί βλαχικό ή καλύτερα Ελληνοβλαχικό, προς άρση κάθε παρεξήγησης ή σκοπιμότητας.

Έχει καταγραφεί μάλιστα ότι το 50% περίπου των βλάχικων λέξεων του ιδιώματος, είναι ελληνικές ή με ελληνικές ρίζες και μάλιστα αρχαίες!

Όταν λοιπόν διαφημίζεται κατά κόρον "Βλαχική Γλώσσα" και μάλιστα με "λατινικό αλφάβητο" και όχι απευθείας ελληνικό, τότε οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι αυτό ακριβώς επιδιώκουν τα ξένα κέντρα. Να παραδεχθεί η Ελλάδα την ύπαρξη ξεχωριστής "Βλαχικής Γλώσσας", που θα καταγραφεί σαν "μειονοτική" και θα κηρυχθεί "προστατευόμενη", για να "στοιχειοθετηθεί" έπειτα η ύπαρξη δήθεν εθνικής "Βλαχικής Μειονότητας", βρίσκοντας όπως πάντα δυο τρεις "Εφιαλτέσκου" να παίξουν τον ρόλο τους...

"ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΟΙ"

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι αυτό το Ελληνοβλαχικό Ιδίωμα, οι Τούρκοι το αποκαλούσαν "Κουτσοβλαχικά", για να το διαχωρίσουν από τα ρουμανικά της Βλαχίας - ΜολδοΒλαχίας.


ΤΟ "Α" ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ

Οι βλάχοι πάντως αποκαλούν το ιδίωμα Αρωμανικό και όχι "ρωμανικό" ή "ρουμανικό", έχοντας βάλει στέρεα και αμετακίνητα μπροστά το γνωστό ελληνικό στερητικό -α, που ως γνωστόν αλλάζει τελείως όλη την επόμενη σημασία κάθε λέξης! 

Ώστε Αρωμανικά, είναι εκείνα που ΔΕΝ είναι Ρωμανικά ή Ρουμανικά και τα ομιλούν οι Αρωμάνοι, Αρουμούνοι ή συντομότερα Αρμάνοι, εκείνοι δηλαδή που ΔΕΝ είναι Ρωμάνοι, Ρουμούνοι, Ρ(ου)μάνοι, επειδή ακριβώς ήταν και είναι Έλληνες!


ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ - ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΒΛΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ

Εκείνος όμως που ευτυχώς από νωρίς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και έδωσε την χαριστική βολή στα ξένα σχέδια και μάλιστα προκαταβολικά, βλέποντας 200 και πλέον χρόνια μπροστά, ήταν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο μεγάλος νέος Ισαπόστολος και Εθναπόστολος του Γένους, που αφύπνισε και έσωσε τον Ελληνισμό, δίνοντας με τα αμέτρητα θαύματα, τις συγκλονιστικές προφητείες του και την ακούραστη δράση του, σθένος, δύναμη και κουράγιο σε έναν ολόκληρο λαό, τον οποίο βεβαίωνε ότι θα ελευθερωθεί όχι μόνον αυτός, αλλά και η ιστορική πρωτεύουσά του, η Κωνσταντινούπολη, το μεγάλο "ποθούμενο", όπως το έλεγε συνθηματικά, του Γένους!

Ο Άγιος, με βαθιά την αίσθηση της Ελληνικότητας, την οποία προσπαθούσε να εμφανίζει με πλάγιο τρόπο για να μην υποπτευθούν τίποτε οι Τούρκοι και εμποδίσουν τις ατέλειωτες εθνοσωτήριες περιοδείες του, προσπαθούσε να σταματήσει όχι μόνο την θρησκευτική άγνοια και ασέβεια, όχι μόνο τον εξισλαμισμό, αλλά και τον αφελληνισμό, από τους δύο μεγάλους κινδύνους που τον απειλούσαν: το τουρκικό ισλάμ και την γλωσσική άλωση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθνική πλάνη και άλωση.

Αφού στερέωνε χριστιανικά και ορθόδοξα τα χωριά με το κήρυγμά του, ζητούσε έπειτα την δημιουργία Ελληνικών Σχολείων, όπως τόνιζε, επειδή "το Γένος μας είναι ελληνικόν" και τόνιζε πως και "η Εκκλησία μας είναι εις την ελληνικήν" και κατέληγε:

"Όποιος Χριστιανός άντρας και γυναίκα υπόσχεται μέσα στο σπίτι του να μην κουβεντιάζει αρβανίτικα, ας σηκωθεί απάνω να μου το πει και εγώ να πάρω όλα του τα αμαρτήματα εις τον λαιμόν από τον καιρό που εγεννήθει έως τώρα και να βάλω όλους τους χριστιανούς να τον συγχωρήσουνε και να λάβει μίαν συγχώρεσιν, όπου αν έδινε χιλιάδες πουγκιά δεν την ματάβρισκε. Τ' αρβανίτικα είναι γλώσσα του σατανά"! ("Ο Άγιος των Σκλάβων", Κώστα Σαρδελή, εκδόσεις Εστία, σελ. 166 - δείτε και "Κοσμάς ο Αιτωλός", Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου, σελ. 274)

Το ίδιο έκανε και για "βλάχικα", απαγορεύοντας την ομιλία τους και συστήνοντας παντού ελληνικά σχολειά για την εκμάθηση της ελληνικής μας γλώσσας.

"Όσοι μου υποσχεθούν πως δεν θα ξαναμιλήσουν στο σπίτι τους βλάχικα εις αυτούς υπόσχομαι κι εγώ, πως θα παρακαλέσω και θα μεσιτεύσω στο Θεό να τους συγχωρεθούν όλα τα αμαρτήματα που έχουν καμωμένα αφ΄ ότου γεννήθηκαν έως τώρα. Και, πιστεύσατέ μου ότι θα είσθε συγχωρημένοι, αν στο εξής ομιλείτε παντού ελληνικά. Σας φανερώνω δε το εξής: ότι θα ξαναπεράσω απ΄ τα χωριά σας. Και όποιο χωριό εύρω με ομιλία βλάχικη θα το καταρασθώ"(Ο Άγιος των Σκλάβων, Κώστα Σαρδελή, εκδόσεις Εστία, σελ. 166)

Το αποτέλεσμα ήταν ολόκληρα χωριά και περιοχές να σταματήσουν τα αρβανίτικα και τα βλάχικα, να επανέλθουν στην αληθή μητρική τους ελληνική γλώσσα και έτσι να μορφωθούν, να εξελιχθούν, να αναρριχηθούν και να φτάσουν να γίνουν μεγάλες μορφές του Ελληνικού μας Γένους! Ακόμη και μεγάλοι, κορυφαίοι Εθνικοί Ευεργέτες!

Το γλωσσικό και εθνικό λοιπόν έργο του Πατροκοσμά, είναι τιτάνιο, ασύλληπτο στην έκταση, την πρόνοια και το βάθος του, που μαζί με την Ορθόδοξη εσωτερική Ιεραποστολή του, τον καθιστούν μέγα  πρωτΕυεργέτη της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας, καθώς μέσα στους ταραγμένους αιώνες που ακολούθησαν, φάνηκε πόσο δίκαιο, πόσο Θείο Φως και πόση αγιότητα και Χάρη είχε, αφού για να ενθαρρύνει χιλιάδες υπό οθωμανική κατοχή ανθρώπους να μιλάνε μόνον ελληνικά, έπαιρνε όλες τις αμαρτίες τους πάνω του!

Ποιος το έχει κάνει ποτέ αυτό; Ποιος μπορεί καν να το πει, αν δεν είναι συνδεδεμένος με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο και του έδειχνε τις Προφητείες του διατύπωνε, αλλά και το ιαματικό χάρισμα να ανασταίνει ακόμη και νεκρούς!

Εντολή λοιπόν πάγια και άγια του Πατροκοσμά, να μην μιλά κανείς βλάχικα και αρβανίτικα, γιατί οι καιροί δεν έχουν αλλάξει και οι ξένοι καραδοκούν να καταγράψουν σαν ομιλούμενη ξέχωρη γλώσσα στην Ελλάδα την δήθεν "Βλαχική", ώστε να "βρουν" έπειτα "Βλαχική μειονότητα" και να αρχίσουν τα σχέδια επί χάρτου...

Όποιος θέλει την ευλογία και την προστασία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ας κάνει λοιπόν υπακοή στον Άγιο. Ούτε "βλάχικα", ούτε "αρβανίτικα"! Μόνον Ελληνικά! Το καμάρι του κόσμου! Την γλώσσα του Ομήρου, του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών, της Σαλαμίνας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Ευαγγελίου, των Αποστόλων, του Πατροκοσμά και του ένδοξου 1821 που με την ευχή εκείνου μας ελευθέρωσε.

Ξένοι "Οργανισμοί", "Οργανώσεις" και Πρεσβείες, προσπαθούν να πιαστούν από την τρίχα να την κάνουν τριχιά. Ας τους απογοητεύσουμε...

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

2 comments: