ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΑΙΜΑ - Σε αφηγηματικές συνέχειες το βιβλίο του Ίωνα Δραγούμη για τον Μακεδονικό Αγώνα - Βίντεο


 Μετά την άθλια "Συμφωνία των Πρεσπών", βαρύ είναι το κλίμα στις καρδιές των Ελλήνων. Δάκρυα κυλούν από τα Κορέστια. Λυγμοί ακούγονται στον Βάλτο. Καμπάνες ηχούνε πένθιμα στην Μακεδονία την μία και μόνη. Σείονται οι τάφοι των Μακεδονομάχων! Ο Καραβαγγέλης σηκώνεται και ξοπίσω του όλοι! Μάρτυρες και ήρωες! Γιατί ο Μακεδονικός Αγώνας ξαναρχίζει (Όλες οι συνέχειες στο τέλος)  

  Από το 1991 σε αυτόν ακριβώς τον μέγα, συναρπαστικό και συγκινητικό Αγώνα, συμβάλλοντας ασυμβίβαστα στην εθνική παιδεία, εγρήγορση και αφύπνιση, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά, δημοσιογραφικά, διαδικτυακά, έχοντας υπηρετήσει στον ιστορικό Πανελλήνιο Σύλλογο Μακεδονομάχων "Παύλος Μελάς", στο πλευρό του αείμνηστου Προέδρου του Παντελή Χατζηχαρίση, δίνοντας μάχες Συλλαλητηρίων με την ευλογία του Παναγιωτάτου κ. κ. Ανθίμου, δημιουργώντας την 1η Πανεθνική Παμμακεδονική Συνδιάσκεψη, συγκροτώντας την Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα και ιδρύοντας το αντιστασιακό Μακεδονικό Κόμμα του Ελληνισμού, το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ δεν ήταν δυνατόν να κάνει πίσω, να χάσει το κουράγιο ή την ελπίδα, αλλά να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και ψυχή τον σύγχρονο Μακεδονικό Αγώνα!

  Ανάμεσα σε άλλα και παραμονές της Επετείου του Μακεδονικού Αγώνα, παρουσιάζουμε τώρα σε συνέχειες το συνταρακτικό βιβλίο του Ίωνος Δραγούμη "Μαρτύρων και ηρώων αίμα", για τον Παύλο Μελά και την Μακεδονία

  Τον Ίωνα Δραγούμη, πολλοί έκαναν προσπάθεια να τον αμαυρώσουν, να τον καρπωθούν, να τον ακυρώσουν, να τον λερώσουν. Ιδιαίτερα η Χαυγή, η οποία "μόλυνε" τον Ίωνα, όπως και τον Μεταξά, προκειμένου πίσω από τα ονόματά τους να κρύψει την πραγματική ναζιστική ιδιότητά της, ήρθε η ώρα να τον αποκαταστήσουμε στην συνείδηση των νεότερων Ελλήνων. Αυτόν, τον τόσο αγνό αγωνιστή και στοχαστή, που αρνήθηκε να ηγηθεί του Εθνικού Διχασμού! Αυτόν που δολοφόνησαν τόσο άνανδρα και αχάριστα απέναντι από το Χίλτον, στις 31 Ιουλίου 1920... (δείτε εδώ)

 Το "Μαρτύρων και ηρώων αίμα", που κυκλοφόρησε το 1907 με το ψευδώνυμο "Ίδας", το ύμνησε τότε κυριολεκτικά ο Κωστής Παλαμάς και το έκλεισε αργότερα για πάντα στην ψυχή του ο Οδυσσέας Ελύτης!

 Έτσι, η αφήγησή μας δεν ήταν δυνατόν παρά να στηριχτεί σε μουσική του ετέρου μεγάλου, του Μίκη Θεοδωράκη, υπερασπιστή της Μακεδονίας και πρωταγωνιστή των τελευταίων μεγάλων Συλλαλητηρίων

 Όποιος ακούσει τις συνέχειες αυτές, θα καταλάβει πόσο τραγική ήταν η κατάσταση τότε, για την ανατροπή μιας σκλαβιάς και πόσο πιο εύκολη τώρα, για την ανατροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γι΄ αυτό κανείς να μην απελπίζεται. 

 Οι Μάρτυρες και οι Ήρωες της Μακεδονίας, μας καθοδηγούν και μας δυναμώνουν, μέσα από την δυνατή πένα του Ίωνα, που περιγράφει με την ψυχή του ό,τι είδε και ένιωσε, σαν Υποπρόξενος στο αλύτρωτο Μοναστήρι, ξυπνώντας όλο το Γένος! 

 Τώρα θα ξυπνήσει και πάλι. Γιατί ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται


Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ (ΙΔΑ)

 "Στα 1907 πρωτοφάνηκε τo βιβλίο τούτο. Στα 1904 ο Παύλος Μελάς πρόσφερε στη Μακεδονία το αίμα του για το ξανάνθισμα των εθνικών αγώνων. Κάπου εκεί πέρα ένας σταυρός αγιάζει τον τόπο που έπεσε ο ηρωικός πρόμαχος. Κάπου εδώ στην πέτρ' απάνου ένας τεχνίτης αλοφροσκάλισε τη δόξα του Παύλου Μελά. 

 Το βιβλίο του Ίδα, είναι τ' ομορφότερο και το στερεώτερο έργο το στυλωμένο για να μας μνημονεύη και να μας δοξάζη έναν ήρωα σαν εκείνον. Μα δεν είναι μόνο τούτο. Καθώς ο Μελάς με το θάνατο του εκεί κάτου χάραξε για νέα δυνατά πατήματα το δρόμο της πατριω­τικής ενέργειας που σε λιγάκι σα θαματουργά καρποφόρησεν, ανά­λογα ο Ίδας με το βιβλίο του δίνει ένα καινούριο φτέρωμα στην πατριωτική σκέψη...

...Με το «Μαρτύρων και ηρώων αίμα» κάπως ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα. Τραβάμε εμπρός. Πράσινα βάθη. Πλατιοί ορίζοντες. Μια φωνή, ήσυχα, ήσυχα, σχεδόν χωρίς κινήματα και χωρίς νεύρα, μα καθαρά και στρογγυλά, μας μιλά και ξέρει καλά τι λέει. Δεν την ακούμε τη φωνή αυτή ούτε από βήμα κοινοβουλευτικό, ούτε από μπαλκόνι συλλαλητηρίου. Κοντά μας είναι. Σκύβει στ' αφτί μας σχεδόν και μας τα λέει. Μα όχι κρυφά. Φανερά, πεταχτά. Και ο άνθρωπος που μας μιλεί, μας δείχνει με το χέρι του κάποιους τόπους αγνάντια μας και μας τους φέρνει τόσο κοντά, με τον τρόπο που για κείνους μας μιλεί, ώστε πιστεύουμε πως φτάνει ν' απλώ­σουμε τα χέρια μας για να τους πιάσουμε τους τόπους αυτούς. Να το μυστικό και να το χάρισμα του αγνού λόγου...

...Το βιβλίο του Ίδα, έργο τέχνης πάντα, δεν έχει σκοπό του την καλλιτεχνική απόλαυση. Μέσο του είναι η ομορφιά για το κήρυγμα της ενέργειας. «Η Μακεδονία είναι οποίου την πάρη!...» «Σώνουν οι μάρτυρες!» Ήρθεν η ώρα των ηρώων! Για τούτο φαί­νεται πως είναι καμωμένο με λιγώτερα λόγια, με περισσότερα πράγ­ματα...

  Κωστής Παλαμάς"

  ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1η - "ΑΝ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"ΣΥΝΕΧΕΙΑ 2η - "ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ"ΣΥΝΕΧΕΙΑ 3η - "ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΘΕΡΙΑ"ΣΥΝΕΧΕΙΑ 4η - "ΔΕΝ ΕΓΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΕΓΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ"ΣΥΝΕΧΕΙΑ 5η - "ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΡΙΔΑ"


ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου