ΜΟΝΟ "ΣΥΣΤΑΣΗ" ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΟ ΕΟΔΥ - "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ! Οι κρίσιμες οδηγίες



   Μόνο "σύσταση" μάσκας στο Νηπιαγωγείο και όχι επιβολή, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στις επίσημες οδηγίες που απέστειλε στα Σχολεία το Υπουργείο Παιδείας, ενώ αντιθέτως καταγράφεται ως "απαραίτητη" η μάσκα για τους μαθητές του Δημοτικού! 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


 "Συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας από τα τα παιδιά άνω των 4 ετών μετά από την εξοικείωσή τους με τον τρόπο χρήσης της και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία"! (Οδηγίες ΕΟΔΥ για Νηπιαγωγείο, σελ. 8)

  Τι σημαίνει αυτό για όποιον καταλαβαίνει απλά ελληνικά; Ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση, ούτε άμεση, αφού πρέπει να προηγηθεί "εξοικείωση με τον τρόπο χρήσης και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία"

  Άρα πρέπει πρώτα να γίνουν μαθήματα πρακτικά και πολλά και μετά να φορεθεί η μάσκα στο μάθημα και πάλι όχι υποχρεωτικά, αφού πρόκειται για σύσταση και όχι για επιβολή όπως συμβαίνει με το Δημοτικό, καθώς υπάρχει πρόβλημα και προσαρμογής, ιδίως των προνηπίων που θα δουν για πρώτη φορά το σχολικό περιβάλλον, αλλά και πρόβλημα "ασφάλειας" λόγω της μικρής ηλικίας 4 και 5 ετών, όπως αναφέρει σχετικά και ο Π.Ο.Υ.  που τονίζει ότι "τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες"! (δείτε εδώ την σχετική αποκάλυψή - ντοκουμέντο)

 Με αυτά τα δεδομένα - οδηγίες λοιπόν, το "συνιστάται" λοιπόν δεν σημαίνει "επιβάλλεται" και αφήνει σχετική ελευθερία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ίδιο το παιδί που μπορεί είτε να θέλει την μάσκα, είτε να νιώθει δυσφορία ή φοβία με την μάσκα και επομένως δεν μπορεί ούτε να του επιβληθεί, ούτε να αποβληθεί.

 Εδώ ακριβώς, στο "συνιστάται", κουμπώνει και η πρόσφατη θέση Τσιόδρα για "εφαρμοστικά προβλήματα" και "διάλειμμα μάσκας" στις μικρές ηλικίες.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ


  Στις παράλληλες οδηγίες του ΕΟΔΥ που στάλθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας στα Δημοτικά Σχολεία, η διαφορά είναι εξόφθαλμη, καθώς εδώ η μάσκα στους μαθητές είναι "απαραίτητη"!

 "Η καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό, είναι απαραίτητη. Η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως με την προσέλευση στο σχολείο"(Οδηγίες ΕΟΔΥ για Δημοτικό, σελ. 7)


  Η απόσταση ανάμεσα στο "συνιστάται" των Νηπιαγωγείων και στο "απαραίτητη - αμέσως με την προσέλευση" των Δημοτικών, είναι μεγάλη και ευδιάκριτη.

  Επομένως, βάση των Οδηγιών ΕΟΔΥ, που απέστειλε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας στα Σχολεία, η χρήση μάσκας στα παιδιά του Δημοτικού είναι "απαραίτητη" και στα παιδιά του Νηπιαγωγείου "συνιστώμενη".

 Δεν υπάρχει μάλιστα προς στιγμήν, καμία διευκρίνηση για παιδιά - γονείς του Δημοτικού που δεν θέλουν να φορέσουν μάσκα, για πολλούς και διάφορους λόγους, ενώ ακριβώς για αυτά τα παιδιά (6 - 11) ο Π.Ο.Υ. θέτει προϋποθέσεις για χρήση μάσκας, όπως την ασφάλεια, την επίβλεψη, αλλά και επισημαίνει κινδύνους, όπως "πιθανό αντίκτυπο της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη" (δείτε εδώ).


ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ


   Τέλος, στις Οδηγίες του ΕΟΔΥ, τόσο για Νηπιαγωγεία, όσο και για Δημοτικά, "συστήνεται η ΜΗ χρήση μάσκας

  1. Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς

  2. Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό ή μυικό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν την μάσκα τους".

   ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου