ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ KEMAL REIS ΠΟΥ ΤΡΥΠΗΣΑΜΕ - Ο απίστευτος κύκλος της Ιστορίας



  Η μεγάλη επιτυχία και ο αριστοτεχνικός χειρισμός του Κυβερνήτη Ιωάννη Σαλιάρη και όλου του πληρώματος της Φρεγάτας "Λήμνος", να εμβολίσουν με το "γάντι" το επιτιθέμενο εξ αριστερών "Kemal Reis", ώστε να βγει "και κλαμένο και δαρμένο" από την "εξυπνάδα" που πήγε να κάνει στον δικό μας θαλασσόλυκο και να κερδίσει και ένα δωρεάν άνοιγμα μιας νέας "πόρτας" στα πλάγια, για να μπαινοβγαίνουμε εύκολα όποτε χρειαστεί, μας ώθησε να ψάξουμε την ιστορία του ονόματος και ταυτόχρονα να θυμηθούμε τι είχαμε περάσει και εμείς και η Ευρώπη από τον παντουρκικό εφιάλτη, που απειλεί ολική επαναφορά, με μόνο εμπόδιό του και πάλι τα στήθη και τα μπράτσα της Ελλάδας!

ΚΕΜΑΛ ΡΕΪΣ: Ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  Ο Κεμάλ Ρέις (1.451 - 1.511 μ.Χ.), φέρεται να γεννήθηκε στην Καλλίπολη και υπήρξε θείος και εκπαιδευτής του περίφημου Ναυάρχου Πίρι Ρέις.

"ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΣ"
  Το ιστορικό του είναι εξίσου απαίσιο με την πορεία των Οθωμανών, αφού υπήρξε δεινός διώκτης και βασανιστής των Χριστιανών, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά ακόμη και αυτών των Ισπανών, όπου και πραγματοποίησε αποβάσεις και εισβολές, τρομοκρατώντας την Ισπανία, όπως και την Πορτογαλία, και την Γαλλία και την Ιταλία, που πρέπει να ξυπνήσουν και να δουν τι συμβαίνει με την παλινόρθωση της φρικτής Οθωμανικής Ισλαμικής Αυτοκρατορίας των Τούρκων και να προσέλθει στην κοινή Δύναμη Κρούσης που ετοιμάζουμε για μια νέα "Ναυμαχία του Ναυαρίνου"!

ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
 Ο Κεμάλ Ρέις ξεκίνησε την πορεία του ως Διοικητής του ναυτικού στόλου του Μπέη της Εύβοιας, που είχε πέσει και εκείνη στα χέρια των Τούρκων, ζώντας μαύρες μέρες...

ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ
  Το 1487, αποστέλλεται στον Πόλεμο της Γρανάδας στην Ισπανία (μέχρι εκεί είχε απλωθεί το Ισλάμ), όπου εισέβαλε στην Μάλαγα καταλαμβάνοντας την πόλη και τα γύρω χωριά, παίρνοντας πολλούς Ισπανούς αιχμαλώτους.

  Από εκεί έπλευσε προς τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Κορσική (δείτε εδώ για τους Έλληνες της Κορσικής), όπου εισέβαλε στους παράκτιους οικισμούς, πριν αποβιβάσει τα στρατεύματά του κοντά στην Πίζα στην Ιταλία

 Ο Κεμάλ Ρέις κατόπιν συνέχισε να επιχειρεί στην Ανδαλουσία και προσπάθησε να σταματήσει την ισπανική άμυνα βομβαρδίζοντας τα λιμάνια Αλμερία, Μάλαγα και Έλτσε (δείτε εδώ για τους Έλληνες του Έλτσε - αρχαία Ελίκη Ισπανίας), 

ΝΑΥΑΡΧΟΣ
 Το 1495 ο Κεμάλ Ρέις έγινε Ναύαρχος του Οθωμανικού Ναυτικού από τον Σουλτάνο Βαγιαζίτ Β, και ανέλαβε την προστασία των τουρκικών εμπορικών πλοίων από τους Ιππότες της Ρόδου.

ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ...
  Ο  Κεμάλ Ρέις ήρθε κατόπιν στην Λήμνο, η οποία 500 χρόνια μετά του ανταπέδωσε την "επίσκεψη", με την σιδερένια πυγμή της ομώνυμης Φρεγάτας "Λήμνος", για να είμαστε "πάτσι"...

ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ
  Τον Ιούνιο του 1497 έκανε την Χίο βάση για επιχειρήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος εναντίον των Ενετών και των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη .

 Τον Απρίλιο του 1498, έπλευσε από τα Δαρδανέλια και κατευθύνθηκε νότια προς τα νησιά του Αιγαίου που ελέγχονταν από τη Δημοκρατία της Βενετίας

 Τον Ιούνιο του 1498 εμφανίστηκε στο νησί της Πάρου και αργότερα κατευθύνθηκε προς Κρήτη όπου αποβίβασε τα στρατεύματά του στη Σητεία και κατέλαβε την πόλη μαζί με τα κοντινά χωριά.

 Τον Ιούλιο του 1498 έπλευσε προς Αίγυπτο και αργότερα προς τη Σαντορίνη, καταλαμβάνοντας ένα πορτογαλικό και ένα βενετσιάνικο πλοίο.

ΣΕ ΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ
  Τον Αύγουστο του 1499 ο Kemal Reis νίκησε τον ενετικό στόλο στην Ναυμαχία του Ακρωτηρίου Ζόγκλου (περιοχή Πύλου/Ναυαρίνου, Πελοπόννησος). Ήταν η πρώτη ναυτική μάχη στην ιστορία με κανόνια που χρησιμοποιήθηκαν σε πλοία και πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις ξεχωριστές ημέρες.

 Εισερχόμενος στο Ιόνιο Πέλαγος (12 μίλια) και αφού νίκησε πάλι τους Βενετούς, τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 1499, άραξε τον στόλο του στο νησί της Κεφαλλονιάς.

 Την πάλι Άνοιξη του 1.500 μ.Χ. βομβάρδισε τα ενετικά λιμάνια στην Κέρκυρα...

 Τον Φεβρουάριο του 1501 αποβιβάστηκε στο νησί της Εύβοιας και στο Ναύπλιο πριν κατευθυνθεί ξανά προς την Κέρκυρα τον Μάρτιο και από εκεί προς την Τυρρηνική Θάλασσα όπου κατέλαβε το νησί της Πιανόσας μαζί με πολλούς κρατούμενους. 

 Τον Απρίλιο του 1501 με στόλο 60 πλοίων αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο και τη Μονεμβασιά.

 Τον Ιούνιο του 1.501 απέπλευσε προς την Αδριατική Θάλασσα και ενίσχυσε τις οθωμανικές φρουρές σε Αώο και Αυλώνα.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
  Τον Αύγουστο του 1501 ο Κεμάλ Ρις αποβιβάζεται στη Σαρδηνία.

Έπειτα έπλευσε στις Βαλεαρίδες Νήσους και αποβιβάστηκε στη Μαγιόρκα, όπου πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες ενάντια στις τοπικές ισπανικές δυνάμεις

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ...ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ
 Στη συνέχεια ο Κεμάλ Ρέις κατευθύνθηκε στην Ισπανία και κατέλαβε 7 ισπανικά πλοία στα ανοικτά των ακτών της Βαλένθια

 Πάνω σε αυτά τα πλοία βρήκε ένα περίεργο φτερό και μια άγνωστη μαύρη πέτρα. Του είπε τότε ένας από τους φυλακισμένους, ότι αυτά προέρχονταν από νεοανακαλυφθέντα εδάφη στα δυτικά, πέρα ​​από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο κρατούμενος ισχυρίστηκε ότι είχε επισκεφτεί αυτά τα εδάφη τρεις φορές, υπό τη διοίκηση ενός ατόμου που ονομάζεται "Κολόμβος", και ότι είχε στην κατοχή του έναν χάρτη, που σχεδίασε ο ίδιος αυτός ο Κολόμβος, ο οποίος έδειχνε τα νεοανακαλυφθέντα εδάφη πέρα ​​από τη "Θάλασσα του Σκοταδιού"!

 Αυτός ο χάρτης επρόκειτο να γίνει το "μοντέλο" του διάσημου χάρτη "Πίρι Ρέις" του 1.513, τον οποίο αντέγραψε κατ΄ ουσίαν τότε ο Πίρι Ρέιςανιψιός όντας του Κεμάλ Ρέις

  Τώρα το ποιος ήταν ο "Κολόμβος", είναι ολόκληρη ιστορία και μάλιστα Πολίτικη και Χιώτικη, η οποία έχει γίνει πλέον ένα δυνατό και πολύ επίκαιρο Θεατρικό Έργο, βραβευμένο μάλιστα το 2019 από τον ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" στην Αθήνα!

ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ
   Ο Κεμάλ Ρέις έπλευσε αργότερα δυτικά, πέρασε το Στενό του Γιβραλτάρ, μπήκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου αυτός και οι άντρες του εισέβαλαν στις ακτές του Ατλαντικού της Ιβηρικής χερσονήσου.

 Από εκεί τράβηξε νοτιοδυτικά και επιβάστηκε σε πολλά από τα Κανάρια νησιά, όπου οι Οθωμανοί αντιμετωπίστηκαν αδύναμα από ισπανικές δυνάμεις.

ΑΦΡΙΚΗ
 Αργότερα στράφηκε προς τα ανατολικά, όπου ακολούθησε την ακτογραμμή του Ατλαντικού στο Μαρόκο και επανήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω του στενού του Γιβραλτάρ, μπαίνοντας σε αρκετά λιμάνια του Μαρόκου και της Αλγερίας.. 

 Ανατολικότερα κατέλαβε πολλά γενουατικά πλοία στα ανοικτά των ακτών της Τρίπολης στη Λιβύη.

ΞΑΝΑ ΑΙΓΑΙΟ
  Τον Μάιο του 1502 ο Κεμάλ Ρέις με στόλο 50 πλοίων έπλευσε από την Κωνσταντινούπολη προς την Εύβοια.

  Τον Ιούνιο του 1502 κατέλαβε το νησί της Κω

 Από εκεί έπλευσε στο Ναύπλιο και βομβάρδισε το λιμάνι του μέχρι να κληθεί να βοηθήσει την άμυνα της Μυτιλήνης, η οποία πολιορκήθηκε από έναν κοινό ενετικό - γαλλικό στόλο. 

 Τον Ιούλιο του 1502 έφτασε στη Λέσβο και πολέμησε στη Μυτιλήνη. 

ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
 Τον Αύγουστο του 1502 ο Κεμάλ Ρέις έκανε την Λευκάδα, νέα βάση του για επιχειρήσεις στο Ιόνιο και στην Αδριατική Θάλασσα, όπου πραγματοποίησε επιδρομές στους παράκτιους οικισμούς που ανήκαν στη Δημοκρατία της Βενετίας και στη Δημοκρατία της Ραγκούσα, συλλαμβάνοντας αρκετούς από αυτούς για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 Ωστόσο, η στρατηγική σημασία της Λευκάδας (που οι Βενετοί αποκαλούσαν Αγία Μαύρα - Santa Maura), ώθησε τους Βενετσιάνους και Δυτικούς να συγκεντρώσουν 70 πολεμικές γαλέρες και να ορμήσουν στο κρησφύγετο του Κεμάλ Ρέις στην Λευκάδα, που τρομαγμένος από το μέγεθος του εχθρικού στόλου έφυγε κακήν κακώς και γύρισε στην Κωνσταντινούπολη, προστάζοντας την κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ
 Αργότερα ασθένησε βαριά και έμεινε σε αναγκαστική αδράνεια μεταξύ Νοεμβρίου 1503 και του Μαρτίου 1505.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
 Αφού ανάρρωσε, τον Μάρτιο του 1505 ο Κεμάλ Ρέις διατάχθηκε να αναχαιτίσει τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στη Ρόδο, φθάνοντας πρώτα στην Κω,  την οποία είχε καταλάβει νωρίτερα από τους Ιππότες, με σκοπό να οργανώσει επίθεση στην κοντινή Ρόδο

 Τον Μάιο του 1505 ο Κεμάλ Ρέις επιτέθηκε στις ακτές της Ρόδου, αποβιβάζοντας μεγάλο αριθμό οθωμανικών στρατευμάτων, που βομβάρδισαν το κάστρο των Ιπποτών και πήραν τον έλεγχο πολλών οικισμών. 

 Από εκεί ο Κεμάλ Ρις πήγε στα νησιά Τήλος και Νίσυρος, όπου βομβάρδισε τα φρούρια των Ιπποτών από τη θάλασσα. 

ΛΗΜΝΟΣ 2
Ακόμα τον Μάιο 1505 ο Κεμάλ Ρέις κατέλαβε το νησί της Λήμνου (άρα η Φρεγάτα μας χρωστάει κι άλλο "χαιρετισμό") και έπειτα επιτέθηκε στο νησί της Χίου.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
 Τον Σεπτέμβριο του 1505 ο Τούρκος Ναύαρχος επιτέθηκε στη Σικελία και κατέλαβε 3 πλοία (ένα από τη Δημοκρατία της Ραγκούσα, τα άλλα δύο από τη Σικελία) στα ανοικτά των ακτών της.

 Τον Ιανουάριο του 1506 έκανε το νησί της Τζέρμπα (Νησί των Λωτοφάγων - δείτε εδώτη νέα του βάση και έπλευσε στην Ισπανία, όπου και πάλι αποβιβάστηκε στις ακτές της Ανδαλουσίας και βομβάρδισε τα λιμάνια της Αλμερίας και της Μάλαγα. Μετέφερε επίσης Μουσουλμάνους και Εβραίους και τους πήγε στην Κωνσταντινούπολη.

ΛΕΡΟΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
 Τον Μάιο του 1506 ο Κεμάλ Ρέις επέστρεψε στο Αιγαίο Πέλαγος και τον Ιούνιο του 1506 αποβιβάστηκε στο νησί της Λέρου με μια δύναμη 500 Γενίτσαρων, βάλλοντας κατά του ενετικού κάστρου.

 Καθ 'όλη δε την διάρκεια του Ιουνίου 1506 εισέβαλε στα νησιά των Δωδεκανήσων και έπειτα στράφηκε πάλι κατά της Σικελίας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
  Τον Αύγουστο του 1507 έπλευσε στην Αλεξάνδρεια για να τον βοηθήσει στον τοπικό αγώνα εναντίον του Πορτογαλικού Στόλου, ο οποίος συχνά έφτανε ως την Ερυθρά Θάλασσα. 

ΤΕΝΕΔΟΣ
 Τον Αύγουστο του 1508 έφτασε πάλι στην Εύβοια και στη συνέχεια ανηφόρισε στην Τενέδο, απωθώντας μια επίθεση των Ιπποτών.

ΡΟΔΟΣ
 Τον Φεβρουάριο του 1509 επιτέθηκε ξανά στην πόλη της Ρόδου, αποβιβάζοντας έναν μεγάλο αριθμό Γενίτσαρων στο λιμάνι. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες πραγματοποίησε τέσσερις μεγάλες επιθέσεις στο Κάστρο της Ρόδου καθώς και στα τείχη της Ακρόπολης, ενώ παράλληλα κυνηγούσε τα πλοία των Ιπποτών που προσπαθούσαν να διαφύγουν, συλλαμβάνοντας 3 γαλέρες και 9 άλλους τύπους πλοίων.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 1
 Στις αρχές του 1511, αφού πέρασε από το Δουκάτο της Νάξου, 27 πλοία του στόλου του καταστράφηκαν από μια δυνατή καταιγίδα στη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του πλοίου του Κεμάλ Ρέις, του "Μακελάρη της Μεσογείου", ο οποίος βυθίστηκε και πέθανε έτσι άδοξα με τους άντρες του, σαν οργή Θεού για τα "κατορθώματά" του...

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2
  Μετά όλο αυτό το "ιστορικό", που πολλαπλασιάζει σε σημασία το κατόρθωμα της Φρεγάτας μας, μπορούμε να αναφωνήσουμε με ανακούφιση και περηφάνια προς τον Κυβερνήτη του "Λήμνος",  Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη: "να αγιάσουν Γιάννη οι πλώρες σου"!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  Τέλος, μέσα από αυτή την μικρή αναδρομή, διαφαίνεται πόσο ανεύθυνο και εγκληματικό για όλη την Ευρώπη, θα είναι το να επιτρέψει ξανά στην Τουρκία να αποκτήσει Πολεμικό Στόλο και να απλωθεί στην Μεσόγειο, ζωντανεύοντας τον μεγαλύτερο μεσαιωνικό εφιάλτη της ανθρωπότητας!

  Ζωντανεύοντας τον "Κεμάλ Ρέις"! Τον "Μακελάρη της Μεσογείου"...

   ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου