ΕΙΔΕ Ή ΟΧΙ ΤΑΦΙΚΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ Ο ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ;


Στα πλαίσια της αναψηλάφησης της υπόθεσης "Αμφίπολη" που συνεχίζει το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ και η οποία συντάραξε όλο τον κόσμο, εκτός από μια μικρή μερίδα Ελλήνων πολιτικών και αρχαιολόγων με κολλημένο "αριστερό" ημισφαίριο εγκεφάλου, ξεδιαλύνουμε αυτή τη φορά το "μυστήριο" του λεγόμενου επιγράμματος του Λέοντος, που κατά κόρον γράφηκε ότι είδε και κατέγραψε ο περίφημος Αντίπατρος ο Σιδώνιος στην Αμφίπολη, τον 2ο αι. π.Χ...

ΠΕΣ ΛΙΟΝΤΑΡΙ...
Βάση αυτής της "άποψης", ο Σιδώνιος είδε δήθεν τον λέοντα της Αμφιπόλεως στη θέση του, αλλά δεν ήξερε ούτε εκείνος, ούτε κανείς άλλος, ποιόν τάφο φυλούσε το λιοντάρι, αφού το επίγραμμα αναρωτιόταν:
"Εἰπέ, λέων, φθιμένοιο τίνος τάφο ἀμφιβέβηκας, βουφάγε;" [Πες, λιοντάρι, τίνος σκοτωμένου τον τάφο υπερασπίζεσαι (φυλάς), εσύ που τρως βόδια;]


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ
Όμως το εν λόγω επίγραμμα έχει και συνέχεια, η οποία περιέχει και την απάντηση! Την δε απάντηση δίνει το ίδιο το ερωτώμενο λιοντάρι:

"Εἰπέ, λέων, φθιμένοιο τίνος τάφο ἀμφιβέβηκας, βουφάγε; Τίς τάς σᾶς ἀξιος ἦν ἀρετάς;
Υιός Θευδώροιο Τελευτίας, ός μέγα πάντων φέρτερος ήν, θηρών όσσον εγώ κέκριμαι. ουχί μάταν έστακα, φέρω δε τι σύμβολον αλκάς ανέρος: ήν γαρ δη δυσμενέεσσι λέων"!

Δηλαδή:
"Πες, λιοντάρι, τίνος σκοτωμένου τον τάφο υπερασπίζεσαι (φυλάς), εσύ που τρως βόδια; Ποιος είναι άξιος των αρετών σου;
Ο γιος του Θευδώρου* ο Τελευτίας, ο οποίος ήταν ο πλέον γενναιότερος όλων, όσο και εγώ των θηρίων. Δεν στέκομαι εδώ μάταια, αλλά συμβολίζω τη δύναμη του ανδρός: επειδή ήταν λιοντάρι για τους εχθρούς του"! (* ίσως πρόκειται περί Θεοδώρου)


ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Επομένως, το εν λόγω λιοντάρι, φυλούσε τον τάφο κάποιου πολύ γενναίου Τελευτία! Κανείς όμως Τελευτίας δεν υπήρξε στην Αμφίπολη, τόσο σπουδαίος μάλιστα για τους Μακεδόνες, ώστε να του κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα μνημεία της αρχαίας ιστορίας τους, αντάξιο Βασιλέως...

Ποιος να ήταν όμως αυτός ο Τελευτίας;

Ένας γνωστός και όντως πολύ γενναίος Τελευτίας, σπουδαίος σε στεριά και θάλασσα, υπήρξε αδελφός του Βασιλιά Αγησίλαου Β' της Σπάρτης και σκοτώθηκε το 380 π.Χ. στην πολιορκία της Ολύνθου, στη Χαλκιδική! Αλλά ο πατέρας του δεν λεγόταν Θεόδωρος...

Ένας άλλος Τελευτίας καταγόταν από την Κω και ο πατέρας του ονομαζόταν πράγματι Θεόδωρος! Αυτός ο Τελευτίας τιμήθηκε με Χρυσό Στεφάνι από τους Ιασείς και με κάθε άλλη ανώτατη διάκριση ο ίδιος και οι απόγονοί του, ενώ πρέσβης στάλθηκε στη Κω για να αναγγείλει την απόφαση των Ιασέων.

Τέλος, επιτάφια επιγραφή με το όνομα Τελευτίας, εντοπίστηκε στην Μεγάλη Τούμπα των Αιγών και χρονολογείται κάπου στον 3ο αι. π.Χ..

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις όμως, ο Τελευτίας δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την Αμφίπολη! Και άρα ο Αντίπατρος, είτε ο Σιδώνιος (2ος αι. π.Χ.) είτε τυχόν ο Αντίπατρος ο Θεσσαλονικεύς (αρχές 1ου αι. μ.Χ.), δεν είδε ποτέ τέτοιο επίγραμμα στην Αμφίπολη!
Είδε όμως ένα άλλο λιοντάρι που κοσμούσε τον Τάφο κάποιου Τελευτία, σε τελείως άλλο μέρος!


ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Το δε παραπάνω επίγραμμα του Αντιπάτρου, διασώθηκε στην Παλατινή Ελληνική Ανθολογία, ένα χειρόγραφο του 1606, που καταγράφει 3.700 αρχαία και βυζαντινά Επιγράμματα, βασισμένο σε συλλογή την οποία συνέταξε στις αρχές του 10ου αιώνα μ.Χ. ο Βυζαντινός κληρικός και λόγιος Κωνσταντίνος Κεφαλάς από αρχαιότερες πηγές! Το χειρόγραφο  επικράτησε να ονομάζεται  "Παλατινή Ανθολογία", επειδή  βρέθηκε στην  Παλατινή Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι ένα:
Το επίγραμμα Αντίπατρου ΔΕΝ αναφέρεται στην Αμφίπολη! Το λιοντάρι που περιγράφει, ΔΕΝ είναι ο Λέων της Αμφιπόλεως!

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

21 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου