ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ - ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ! Βίντεο

Αγανάκτησαν και την Κατερίνα Περιστέρη με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην Αμφίπολη
 

Εμφανώς αγανακτισμένη, παρά την έμφυτη ευγένειά της, εμφανίστηκε,η θρυλική Αρχαιολόγος της Αμφίπολης και του περίφημου σύνθετου και μοναδικού στον κόσμο ταφικού μνημείου, κυρία Κατερίνη Περιστέρη, σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικούς σταθμούς των Σερρών "Επιλογές" και "Δίκτυο", που προς τιμήν τους ακόμη νοιάζονται (27-7-2022).


ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Η νυν Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία το Μακεδονικό Κόμμα δεσμεύεται να επαναφέρει στην ανασκαφή μαζί με τον Μιχάλη Λεφαντζή (δείτε εδώ), για να γίνουν επιτέλους όλα αυτά που πρέπει, μίλησε για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, καταγγέλοντας, επί της ουσίας, το Υπουργείο Πολιτισμού!


ΕΓΙΝΕ ΖΗΜΙΑ - ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ

"Έγινε ζημιά κάτω, στον Τύμβο Καστά, γιατί πέσαν τα χώματα από την βροχή - κατά τις εργασίες διαμόρφωσης που γίνανε - κύλησαν τα χώματα, με την μεγάλη καταιγίδα τότε, με τις βροχοπτώσεις (25-6-2022) και φτάσαν να καλύψουν τον περίβολο! Που είχε ανασκαφεί ήδη, όπως γνωρίζετε από το 2011 μέχρι το 2014 είχε ανασκαφεί ο περίβολος (500 μέτρων) και το ταφικό μνημειακό συγκρότημα, ο τάφος ο σημαντικός που βρέθηκε κάτω".


ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΡΡΟΗΣ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ

"Θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει ποτέ όλες αυτές οι καταστάσεις, αν είχε προβλεφθεί αυτό το σύστημα, να φεύγουν τα νερά. Οι αρχαίοι το είχαν προβλέψει αυτό για τον τύμβο και ξέρουμε καλά ότι δεν είχαν τέτοια θέματα! (σ.σ. Δεινοκράτης)

  Εγώ πάλι, όταν έκανα την ανασκαφή, είχα προβλέψει ώστε να υπάρχει ένα χώρος για να φεύγουν τα νερά της βροχής, γιατί είναι λογικό, σε ένα βουναλάκι να μαζεύονται νερά και να θέλουν από κάπου να φύγουν. Και δεν είχαμε τέτοια θέματα, ποτέ μέχρι τώρα.

  Το 2015 είχαμε κάνει έργα στερέωσης για τον τύμβο, που κρατήσαν όλη αυτή την δεκαετία"...


ΕΠΡΕΠΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ

"Δυστυχώς, εγώ το λέω και το ξαναλέω, αυτά τα έργα έπρεπε να είχαν γίνει απ΄ την αρχή. Τώρα να ήταν επισκέψιμος ο τύμβος, προσιτός για όλο τον κόσμο. Όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά, τα Σχολεία. Που αυτό δεν βλέπω να γίνεται, τουλάχιστον για την ώρα"...


ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ

"Είναι λυπηρό βέβαια όταν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και πάει πίσω η όλη δουλειά

Τώρα, απ΄ ότι μάθαμε από το ΚΑΣ, έχει περάσει μελέτη για να αντικατασταθεί το πάνινο στέγαστρο που υπήρχε με ένα καλύτερης κατάστασης για την είσοδο και βέβαια να γίνουν εργασίες υδραυλικές, που χρειάζεται μελέτες υδραυλικές για να φεύγουν τα νερά".


ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

"Από την Περιφέρεια πιέζουμε το Υπουργείο κάθε φορά, λες και δεν ειναι το Υπουργείο που πρέπει να τρέχει γι΄ αυτά, πιέζουμε το Υπουργείο και την Διεύθυνση Αναστήλωσης για να γίνουν τα έργα".


 ΑΠΟΡΟΥΜΕ

" Είναι μια κατάσταση που πραγματικά απορούμε!

Βέβαια η χρηματοδότηση γίνεται από το έργο του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, για όλες αυτές τις μελέτες που χρειάζονται και θα χρειαστούνε

Από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει τέτοια στήριξη από την Περιφέρεια, το Υπουργείο έπρεπε κάθε μέρα να βρίσκεται εκεί και να κάνει δουλειές".


 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

"Δεν είναι αυτό που περιμέναμε από το Υπουργείο, που θα έπρεπε να γινότανε

Και βέβαια όλο αυτό το διάστημα κύλησε και δεν βλέπουμε να αλλάζουν κάποια πράγματα στην νοοτροπία των ανθρώπων, βασικά είναι αυτό, το πώς αντιμετωπίζουμε τα μνημεία και ιδιαίτερα αυτό το μνημείο"!


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ;

"Έχω μιλήσει σε ευρωπαϊκά κράτη, Αμερική, Καναδά και έχω δει μεγάλη αγάπη, όχι μόνο από Έλληνες και απ΄τους ξένους γι΄ αυτό το μνημείο. Και εδώ στον τόπο μας, ώρες ώρες λες γιατί το ξεχνάμε! Καταλάβατε παιδιά;".

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου