ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ


"ΤΟ ΚΟΚΚΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ"

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 32ο ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Οι αποκλεισμένοι στη σπηλιά, αποφασίζουν να δεχτούν την πρόταση να βάλουν τέλος στη ζωή τους, παρά να σφαγιαστούν από τους εχθρούς. Στο μοναστήρι, Μίλτος και Ιφιγένεια παντρεύονται και στη συνέχεια πάνε στην Αμισό, όπου ο Οσμάν ανακοινώνει στον Μίλτο πως οι δικοί του δεν ζουν πια. Ο Μίλτος ξεφεύγει, βρίσκει την Ιφιγένεια κι ένας γάλλος αξιωματικός τους βοηθά να διαφύγουν. Στο λιμάνι η Ιφιγένεια και ο μικρός μπαίνουν στο πλοίο, ενώ ο Μίλτος συλλαμβάνεται κι οδηγείται σε πορεία εκτέλεσης. Η πορεία περνά από ένα ποτάμι που έχει γίνει κόκκινο από ανθρώπινο αίμα. Ο Μίλτος βρίσκει τη δύναμη και χορεύει τον πυρρίχιο, παρασύροντας κι άλλους. Λίγο αργότερα πέφτει κάτω εξουθενωμένος, ο Κερέμ τον πλησιάζει κι ενώ όλοι περιμένουν να τον σκοτώσει, αυτός του κόβει τα δεσμά και του ψιθυρίζει να φύγει…

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 31ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Η Χρυσάνθη καταφεύγει με το παιδί της Ιφιγένειας και του Μίλτου στο μοναστήρι που είναι η Λουσίν. Τούρκοι πετούν στουπιά με φωτιά στην εκκλησία για να κάψουν τους έγκλειστους. Ο Χότζας και η Ειρήνη τρέχουν να τους σώσουν και εκείνη βλέπει έκπληκτη την μάνα και της αδελφή της. Όμως η Σοφία λίγο αργότερα πεθαίνει. Η Ιφιγένεια στέλνει τηλεγράφημα στον Ζαχάρωφ για να μάθει πού είναι ο Μίλτος, που την ίδια ώρα την αναζητά. Στο στρατόπεδο ο Νικολαΐδης πιέζει τον Ονούρ να φύγουν. Τον πείθει αλλά ο Τούρκος τον πυροβολεί στα γόνατα και μετά τον αφήνει αβοήθητο. Ιφιγένεια και Ειρήνη φεύγουν προς την Σάντα. Εκεί η Ιφιγένεια και ο Μίλτος ενώνονται ξανά και ψάχνουν για τον μικρό. Στη σπηλιά, οι έγκλειστοι γρήγορα καταλαβαίνουν ότι το μόνο που τους μένει είναι να πεθάνουν.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 30ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


 Ο Χότζας συναντά το καραβάνι και συγκρούεται με τον Μουράτ επειδή θέλει να τους βοηθήσει. Η Ειρήνη μαθαίνει από τον Χότζα ότι πρέπει να φτιάξουν φαγητά για τους αιχμάλωτους χριστιανούς, αγνοώντας ότι ανάμεσα τους είναι η μάνα και η αδελφή της. Ο Οσμάν προτείνει στον Θέμη να παραδοθεί με αντάλλαγμα να αφήσει τους υπόλοιπους να γλιτώσουν. Ο Θέμης πάει να παραδοθεί αλλά πριν ο Οσμάν τον σκοτώσει ακούγεται μια ομοβροντία πυρών. Μέσα στον χαμό η Βασιλική σκοτώνει τον Μουσταφά. Ο Μίλτος μαθαίνει από τον Νεγρεπόντη ότι οι Τούρκοι καίνε, βιάζουν και σκοτώνουν τους Έλληνες αλλά η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα. Στο μεταξύ ο Θέμης, η Βασιλική, η Ευγενία και όλοι οι Αμισιώτες καταλαβαίνουν ότι είναι αποκλεισμένοι και αποφασίζουν να πέσουν πολεμώντας


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 29ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ



  Οι Τούρκοι βασανίζουν τον Θεόκλητο και πυροβολούν τους Έλληνες που έχουν μαζευτεί στην πλατεία. Η Λουσίν εξομολογείται στον Πατέρα Γρηγόριο την φρίκη που έζησε. Στο καραβάνι Μουράτ και Χαρούν διατάζουν 4 από τους αιχμαλώτους να ανοίξουν λάκκο. Η Σοφία αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για τάφο που προορίζεται για τις γυναίκες. Οι φρουροί πιάνουν τις ανήμπορες γυναίκες, και τις πετάνε μες τον λάκκο. Ο Θέμης, η μητέρα του κι η Σωτηρία ξεκινούν για το βουνό. Περνώντας από την πλατεία βλέπουν τον Θεόκλητο κρεμασμένο. Η Ειρήνη ξεκινάει να γυρίσει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μίλτος ελευθερώνεται και είναι αποφασισμένος να βρει την Ιφιγένεια και το παιδί. Μια ομάδα χωρικών, βλέπει στο ξέφωτο τους Χριστιανούς και τους πλησιάζει. Μελικέ και Γεσθημανή λένε στην Ιφιγένεια να δώσει το παιδί για να το σώσει.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 28ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Ιφιγένεια, Σοφία και Μελικέ συλλαμβάνονται από τον Μουράτ και μπαίνουν σε καραβάνι Χριστιανών του Ερζερούμ προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Ιφιγένεια δεν έχει γάλα για το μωρό, οπότε στην απόγνωσή της δαγκώνει το χέρι της και του δίνει να πιει αίμα. Στην Αμισό, ο Μουσταφά προσπαθεί να βιάσει ξανά τη Βασιλική, εκείνη αρπάζει ένα όπλο και τον σημαδεύει, αλλά δεν τον σκοτώνει. Ο Θέμης προτείνει να φύγουν από την πόλη με ένα κάρο. Η Βασιλική αποβάλλει, η Ευγενία πέφτει και χτυπάει. Οι άλλοι αναγκάζονται να φύγουν κι ενώ αυτή καταδιώκεται, καταφέρνει να κρυφτεί στο σπίτι της Σωτηρίας. Ο Θέμης αποφασίζει να επιστρέψει για να σώσει τη μητέρα του. Ο Μίλτος μαθαίνει ότι θα αποφυλακιστεί, μετά από παρέμβαση του Ζαχάρωφ. Στην Αμισό οι Τούρκοι στρέφουν το μένος τους ενάντια στον Θεόκλητο.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 27ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Η Σοφία συναντιέται με την Ιφιγένεια και γνωρίζει τον εγγονό της. Ο Βαλής βλέπει στο σπίτι του Αλή τη Σοφία και την Αρίν, τις απειλεί και η Αρίν παίρνει το όπλο και του θυμίζει ότι αυτός σκότωσε τους γονείς της. Ο Βαλής το σκάει, όμως η Αρίν τον ακολουθεί και τον σκοτώνει στο δρόμο, όπου μαζεύεται πλήθος από Τούρκους και λιθοβολεί και ποδοπατεί την Αρίν μέχρι θανάτου. Η Λουσίν σκοτώνει τον Τούρκο που την έχει αγοράσει και το σκάει, όμως την βρίσκει ο μοναχός Γρηγόριος και την κρύβει σε μοναστήρι. Ο Χότζας που αγόρασε την Ειρήνη της φέρεται καλά και αυτή παύει να φοβάται. Ο Ρώσος διοικητής φυγαδεύει τον Μίλτο, την Ιφιγένεια, την Σοφία και τους γονείς του Αλή. Όμως ένοπλοι πολίτες συλλαμβάνουν τον Μίλτο. Ο Νεντίμ προσπαθεί να τον σώσει, αλλά ο επικεφαλής κομισάριος τον σκοτώνει.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 26ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Η Ιφιγένεια και οι γονείς του Αλή διαπιστώνουν ότι ο Συμεών έχει εξαφανιστεί. Ώρες μετά βρίσκουν σκοτωμένο το αγοράκι. Μίλτος, Ιφιγένεια και Μελικέ ετοιμάζονται να φύγουν, όμως ο Βαλής απειλεί τη Μελικέ, εκείνη πιάνει ένα μαχαίρι για να του επιτεθεί, αυτός την αφοπλίζει, ο Μίλτος τον χτυπάει, αλλά ο Βαλής τραβάει όπλο. Ρώσοι στρατιώτες συλλαμβάνουν τον Μίλτο. Οι ληστές πουλάνε την Ειρήνη και την Λουσίν. Την Ειρήνη την αγοράζει ένας ευγενικός Χότζας, τη Λουσίν ένας αγροίκος που την βιάζει. Σοφία και Αρίν μπαίνουν στο Ερζερούμ και βλέπουν τυχαία τον Βαλή. Η Αρίν τον αναγνωρίζει ως αυτόν που σκότωσε τους γονείς της και τραβάει το όπλο για να τον σκοτώσει, αλλά η Σοφία την εμποδίζει. Οι 2 γυναίκες ρωτώντας στην πόλη φτάνουν στο πατρικό του Αλή και η Σοφία βρίσκεται επιτέλους με την Ιφιγένεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 25ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Ο Αλή πέφτει στην παγίδα του Βαλή και δολοφονείται εν ψυχρώ. Η Ιφιγένεια σπαράζει με την θλιβερή είδηση. Στην κηδεία του Αλή, ο Βαλής ξεσηκώνει τον κόσμο ενάντια στους χριστιανούς. Ο Μίλτος φτάνει στο Ερζερούμ και ψάχνοντας για την Ιφιγένεια μαθαίνει από έναν Έλληνα ότι είναι η χήρα του Αλί. Η Σοφία και η Αρίν αποχαιρετούν την Φατμά και τον Εμίρ και φεύγουν για την Αμισό, συνεχίζοντας την προσπάθεια να βρουν τα κορίτσια τους. Στο μέτωπο οι Τούρκοι είναι αδύνατο να νικήσουν και μέσα στον χαμό ο Κερέμ προσπαθεί να σώσει τη ζωή του Ασλάν. Ο Βαλής περνά από ανάκριση την Ιφιγένεια. Της φέρεται ταπεινωτικά και μετά της αποκαλύπτει πως ξέρει ότι είναι Ελληνίδα, πως οι γονείς του Αλί είναι κρυπτοχριστιανοί αλλά και για τον μικρό Συμεών που κρύβουν.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 24ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


   H Ιφιγένεια θεωρεί πλέον ότι είναι η γυναίκα του Αλή και αποφασίζει να γυρίσει σελίδα στη ζωή της, αγνοώντας φυσικά ότι ο Μίλτος ζει. Στο μεταξύ απειλείται σύρραξη στα χωράφια των Παυλίδηδων, επειδή οι Τούρκοι αρνούνται να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους. H Βασιλική εξομολογείται στην Ευγενία πως είναι έγκυος, πολύ φοβισμένη καθώς έχει ερωτηματικά για το αν το μωρό είναι του Θέμη ή του Μουσταφά που τη βίασε. Λέει στον Θέμη για την εγκυμοσύνη κι εκείνος φεύγει ταραγμένος από το σπίτι. Η Βασιλική, σε απόγνωση, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της. Ο Μίλτος ταξιδεύει κρυφά με ένα πλοίο στην Μαύρη θάλασσα και καταφέρνει να φτάσει σώος στο σπίτι των δικών του, όπου συναντά τον αδερφό και την μάνα του. Τους λέει ότι αποφάσισε να πάει στο Ερζερούμ και να ψάξει να βρει την Ιφιγένεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 23ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


 Οι Ρώσοι στρατιώτες μπαίνουν στο Ερζερούμ. Οι Χριστιανοί ζητωκραυγάζουν, καθώς ο νέος Διοικητής επιθυμεί να τους προστατεύσει. Η Ιφιγένεια ζητά απ’ τον Αλή να τελέσουν τον χριστιανικό γάμο τους. Οι Αμισιώτες επιστρέφουν στα σπίτια τους, αλλά τα βρίσκουν καταπατημένα και λεηλατημένα. Η Ευγενία, ο Θέμης και η Βασιλική επιστρέφουν σπίτι τους και προσπαθούν να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή. Η Σοφία και η Αρίν σε άθλια κατάσταση συνεχίζουν ν’ αναζητούν τις κόρες τους. Φτάνουν σε ένα τουρκικό χωριό και το ζευγάρι που τις φιλοξενεί τις συμβουλεύει να κινηθούν προς την Αμισό, όπου η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή για τους Χριστιανούς. Στο Ερζερούμ ο Αλή, λίγο πριν τον γάμο, αναγκάζεται να αποκαλύψει στους γονείς του την αλήθεια για την Ιφιγένεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 22ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Σοφία, Αρίν και οι κόρες τους κατευθύνονται προς το Ακ Νταγ Ματέν. Στη διαδρομή βρίσκουν ένα ποτάμι, όπου οι μικρές κάνουν μπάνιο αλλά ο κίνδυνος παραμονεύει. Τούρκοι ληστές αρπάζουν την Ειρήνη και τη Λουσίν και βιάζουν τη Σοφία και την Αρίν που πέφτουν λιπόθυμες στο χώμα. Στο Ερζερούμ η Ιφιγένεια αισθάνεται να σπάνε τα νερά. Η Μελικέ τρέχει κοντά της και φωνάζει τη μαμή. Μετά από πολύ προσπάθεια ο γιος της Ιφιγένειας έρχεται στον κόσμο. Ο Αλή συνοδεύει κρατούμενους όντας σε υπηρεσία. Στην πομπή είναι ένα μικρό Αρμενόπουλο το οποίο ο Αλή σώζει από τους Τούρκους και το κρύβει στο σπίτι του. Η Ιφιγένεια νιώθει ευτυχισμένη. Παρακαλεί να πουν το νεογέννητο παιδί Μιλτιάδη. Ο Μίλτος στο Παρίσι καταφέρνει μέσω του Ζαχάρωφ να βρει ταξιδιωτικά έγγραφα και ξεκινάει να βρει την Ιφιγένεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 21ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 


  Στην πλατεία της Αμισού στήνουν κρεμάλες. Οσμάν κι Ονούρ κρεμούν στην πλατεία όσους βρίσκουν να κρύβονται. Ο Θεόκλητος λέει στον Θέμη πως πρέπει να αντισταθούν. Η Βασιλική δεν μπορεί να συνέλθει μετά το θάνατο του μωρού της. Ομολογεί στον Θέμη την αλήθεια για τον βιασμό κι αυτός της δείχνει με όλη του την αγάπη πως είναι εδώ για εκείνη. Τούρκοι στρατιωτικοί ενημερώνουν τον Νικολαΐδη για επιστράτευση. Του λένε πως πρέπει να φροντίζει τους τραυματίες στο μέτωπο. Εκείνος κοιτά την Αρίν και τη Σοφία και τους λέει πως πρέπει να προσέχει η μία την άλλη και να προσέχουν και τα κορίτσια. Η Σοφία αποφασίζει πως πρέπει να επιστρέψουν στο Ακ Νταγ Ματέν. Αρίν και Σοφία προσπαθούν να φανούν αισιόδοξες για χάρη των παιδιών, ενώ μιλούν για πρώτη φορά για τον Μιχάλη και ανοίγουν τις καρδιές τους.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 20ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


Ο Μίλτος ασφαλής στο Παρίσι θέλει να πάει στο Ερζερούμ να σώσει την Ιφιγένεια. Πάει στον Ζαχάρωφ, όπου ο Νίκος τον κοιτά σαν να είδε φάντασμα. Ο Μίλτος τον υποψιάζεται για πληροφοριοδότη των Τούρκων. Στο Ερζερούμ ο Αλή υπόσχεται στην Ιφιγένεια πως ο γάμος τους θα είναι λευκός κι αυτή του ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει άλλος άνδρας για εκείνη. Η μητέρα του Αλή έχει καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν πιέζει να μάθει την αλήθεια. Οι ετοιμασίες του γάμου ξεκινούν. Θέμης και Βασιλική παλεύουν να κατεβάσουν τον πυρετό του μωρού αλλά μάταια. Το παιδί βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Στο Παρίσι φτάνουν πληροφορίες πως η Αυστροουγγαρία κήρυξε πόλεμο κατά της Σερβίας. Η Γερμανία στέλνει απεσταλμένο στην Τουρκία για να εξασφαλίσει τη συμμαχία της. Καρτάλ και Ονούρ ονειρεύονται προσάρτηση εδαφών.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 19ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Ο Μίλτος φεύγει για το Ερζερούμ για να βρει την αγαπημένη του, όμως συλλαμβάνεται μπροστά στα μάτια της Ιφιγένειας, που δεν μπορεί να κρύψει την ταραχή της. Η Μελικέ βλέπει κρυφά την Ιφιγένεια να προσεύχεται και της αποκαλύπτει πως η οικογένειά της είναι κρυπτοχριστινοί. Στην Κωνσταντινούπολη ο Αλή βρίσκει τους γονείς της Ιφιγένειας και τους δίνει το γράμμα της. Η Αρίν σμίγει με την Λουσίν, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από τα βασανιστήρια. Οι Τούρκοι στέλνουν τον Μίλτο στην Κωνσταντινούπολη, όπου βασανίζεται. Ο Καρτάλ ενημερώνεται για τη σύλληψή του κι αποφασίζει να δράσει. Του χαρίζει τη ζωή, όμως για τους Τούρκους ο Μίλτος είναι νεκρός και ο Καρτάλ παραδίδει τα προσωπικά αντικείμενά του στον Νικολαΐδη μεταφέροντάς του τα δυσάρεστα νέα. Η Ιφιγένεια παραλύει στο άκουσμα της είδησης.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 18ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

  Αλή και Ιφιγένεια φτάνουν στο Ερζερούμ. Ο Αλή παρουσιάζει την Ιφιγένεια ως αρραβωνιαστικιά του. Η μητέρα του βλέποντάς την λέει στο γιο της πως είναι έγκυος και πρέπει να την παντρευτεί. Το καραβάνι με τους ξεριζωμένους κατοίκους της Αμισού συνεχίζει την πορεία του με τους Τούρκους να τους χτυπούν και να τους χλευάζουν. Ο Παυλίδης καταλαβαίνει πως είναι βάρος και παρακαλά την Ευγενία να τον αφήσει. Όσοι καταφέρουν να επιζήσουν φτάνουν στο ερημωμένο χωριό όμως οι Τούρκοι τους ξανασηκώνουν και συνεχίζουν να τους περιφέρουν στις ερημιές χωρίς νερό και φαγητό με το πρόσχημα ότι τους γυρνάνε στην Αμισό. Ο Γιώργος Παυλίδης μένει ανήμπορος πίσω... Η Ευγενία σπαράζει μην μπορώντας να μείνει με τον άντρα της. Μίλτος και Θέμης προσπαθούν να σώσουν τον πατέρα τους και να ενώσουν την οικογένεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 17ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

  Από την Αμισό ξεκινά μεγάλο καραβάνι. Οι Έλληνες άφησαν την πατρίδα τους, φεύγοντας πάνω σε κάρα φορτωμένα με όσα υπάρχοντα κατάφεραν να πάρουν μαζί. Στο δρόμο, Τούρκοι χωρικοί τους επιτίθενται. Η Ιφιγένεια και ο Αλή γίνονται μάρτυρες της δολοφονίας μιας μητέρας και του παιδιού της. Στην Κωνσταντινούπολη ο Κερέμ επισκέπτεται κρυφά τον Μίλτο και τον ενημερώνει πως Μουσουλμάνοι πρόσφυγες από την Θράκη πήραν τα σπίτια στην Αμισό, ενώ ο αδερφός του δραπέτευσε στα βουνά. Τούρκοι φρουροί επιτίθενται στις γυναίκες στο ανθρώπινο καραβάνι, επιχειρώντας να τις βιάσουν. Ανάμεσά τους και η Ευγενία με τη Βασιλική. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις εκτελέσεις σε όποιους αντιστέκονται. Στην Αμισό ο Θεόκλητος επισκέπτεται την εκκλησία, όπου ανακαλύπτει έκπληκτος τον Μίλτο. 


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 16ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Ο Καρτάλ υποψιάζεται ότι ο Κερέμ ευθύνεται για την απόδραση της Ιφιγένειας. Πατέρας και γιος «έρχονται στα χέρια». Στην Πόλη, ο Κερέμ αιφνιδιάζεται από τον Μίλτο που του επιτίθεται θέλοντας να μάθει πού βρίσκεται η Ιφιγένεια. Ένας απρόσκλητος επισκέπτης κάνει την εμφάνιση του στο σπίτι των Νικολαΐδηδων. Είναι ο Μίλτος και τους ενημερώνει ότι η Ιφιγένεια «το έσκασε». Το ίδιο βράδυ ο Ονούρ Ασλάν με δυο ένστολους εισβάλει στο σπίτι των Νικολαΐδηδων αναζητώντας την Ιφιγένεια. Ο Θέμης αποφασίζει να εγκαταλείψει την κρυψώνα του για να συναντήσει κρυφά τους αγαπημένους του. Ο τελάλης διατάζει την εκκένωση της Αμισού από τους Χριστιανούς. Την επόμενη μέρα στην πλατεία, ο κόσμος είναι μαζεμένος με όλα του τα υπάρχοντα. Όλων τα βλέμματα, δείχνουν τον πόνο για τις ζωές που αφήνουν πίσω.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 15ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Η Ιφιγένεια συλλαμβάνεται και ανακρίνεται βίαια από τον Ονούρ Ασλάν, παλιό γνώριμο της οικογένειας Νικολαϊδη. Στο Παρίσι δύο άνδρες χτυπούν τον Μίλτο και του κλέβουν χρήματα και έγγραφα. Άνθρωπος του Ζαχάρωφ παρακολουθεί το συμβάν. Στην Αμισό, ο Οσμάν επισκέπτεται το σπίτι της οικογένειας Παυλίδη έχοντας βίαιες διαθέσεις. Θέλοντας να μάθει που κρύβεται ο Θέμης, γίνεται επιθετικός προς την Βασιλική. Στην Κωνσταντινούπολη, η Ιφιγένεια εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένη. Τρείς γεροδεμένοι κουκουλοφόροι επιτίθενται στον φρουρό της και την απαγάγουν. Την μεταφέρουν σε ένα σπίτι, όπου η σκιά ενός άνδρα τους προσφέρει ένα πουγκί. Όταν η Ιφιγένεια συνέλθει, θα προσπαθήσει να το σκάσει, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Θα εκπλαγεί όταν αντιληφθεί πως γνωρίζει τον άνδρα που την έχει απαγάγει.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 14ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

  Στην Αμισό τις συλλήψεις των χριστιανών διαδέχονται τα βασανιστήρια και οι απαγχονισμοί. Ο Οσμάν εισβάλει στο σπίτι των Παυλίδηδων και προσβάλλει τη Βασιλική. Τούρκοι χωροφύλακες συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τον Θέμη. Η εντολή είναι θάνατος. Στη φυλακή ο Μητροπολίτης δίνει κρυφά έναν μπαλτά στον Θέμη παροτρύνοντάς τον να δραπετεύσει. Ο Θέμης, ο Παναγιώτης, ο δάσκαλος και όσοι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους δραπετεύουν για το βουνό όμως κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν. Ο δάσκαλος και ο πατέρας της Βασιλικής χάνουν τη ζωή τους. Οι Τούρκοι στήνουν κρεμάλες. Η εντολή είναι μία: θα κρεμαστούν ζωντανοί και νεκροί. Ο Κερέμ στέλνει στην Ιφιγένεια ανώνυμο γράμμα προτρέποντάς την να καλέσει την οικογένειά της στο Παρίσι. Εκείνη αποφασίζει να επιστρέψει στην Κων/πολη και συλλαμβάνεται από τον Καρτάλ.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 13ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Η είσοδος των Ελλήνων στην Θεσσαλονίκη, βρίσκει τον Μίλτο να αναρρώνει από τον τραυματισμό του στην αγκαλιά της Ιφιγένειας, αγνοώντας ότι πίσω στην πατρίδα, γεννιέται ο ανιψιός του και πρώτος εγγονός της οικογένειας Παυλίδη. Στην Αμισό, η Βασιλική φέρνει στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι δίνοντας χαρά στην οικογένεια του Θέμη. Η ήττα της Τουρκίας στον Βαλκανικό, βρίσκει τα παράλια του Πόντου να εποικίζονται από Μουσουλμάνους πρόσφυγες και τους ηττημένους του πολέμου να γυρεύουν αιτία για την ήττα τους στους Έλληνες και Αρμένιους που ζουν στην περιοχή. Οι εντάσεις κλιμακώνονται. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί, βρίσκουν την ευκαιρία να εισχωρήσουν δυναμικά στην οθωμανική πολιτική σκηνή και στο στράτευμα.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 12ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

  Η Ιφιγένεια βλέποντας σε μια προβολή επικαίρων της «Πατέ» τον Μίλτο τραυματισμένο, αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να τον βρει. Η επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής Παυλίδης στα χωράφια από τον Οσμάν, τον αφήνει σοβαρά τραυματισμένο, στερώντας του τη δυνατότητα να περπατήσει. Ο Θέμης κυριεύεται από οργή και αποφασίζει να απαντήσει στον Οσμάν και τους ανθρώπους του. Μαζί με τον αδελφό της Βασιλικής επιχειρούν να βγάλουν απ’ τη μέση τον Οσμάν. Οι ταραχές που ξεσπούν μετά την ενέδρα που τού στήνουν παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Η ζωή των Ελλήνων στα παράλια του Πόντου γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Τις ανακρίσεις για τον πυροβολισμό του Οσμάν θα αναλάβει ο λοχαγός Αλή Ομέρογλου, που έρχεται εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη. Η εμφάνισή του θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 11ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


   Ενώ ο Μίλτος πολεμάει υπέρ της Ελλάδας, η Ιφιγένεια συνεχίζει τη δράση της υπέρ του Ελληνικού Στρατού. Οι απειλές των Τούρκων εναντίον των οικογενειών τους στον Πόντο πλέον γίνονται πράξεις. Ο Νικολαΐδης ανακρίνεται από τον παλιό φίλο και γείτονά του Καρτάλ, που εκτελεί χρέη υπουργού της κυβέρνησης των Νεότουρκων. Η Σοφία σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ζητήσει τον λόγο από τον Καρτάλ, έρχεται αντιμέτωπη με την απάνθρωπη σκληράδα του. Στην Αμισό, ο Οσμάν εντείνει τις απειλές του στην οικογένεια Παυλίδη, προπηλακίζοντας και χτυπώντας τον Θέμη και τον Γιώργο. Στο πεδίο της μάχης ο Μίλτος χάνει τον φίλο και συνοδοιπόρο του Λευτέρη, αλλά το παιχνίδι της μοίρας δεν σταματά εκεί. Η ζωή και ο πόλεμος θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον αδελφικό του φίλο Κερέμ.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 10ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

   Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια είναι έκρυθμη. Ο Ζαχάρωφ προτείνει στον Μίλτο να φύγει ξανά για την Ρωσία. Το ξέσπασμα των Βαλκανικών, βρίσκει την Ιφιγένεια φοιτήτρια, να οργανώνει εράνους και να μοιράζει προπαγανδιστικό υλικό υπέρ της Ελλάδας. Ο Μίλτος αποφασίζει, παρά τις αντιρρήσεις και τους φόβους της Ιφιγένειας να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό και να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου… Η σημαντική δράση της Ιφιγένειας στο Παρίσι υπέρ της Ελλάδας και η συμμετοχή του Μίλτου στον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο από τις τάξεις του Ελληνικού στρατού, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες Νικολαΐδη και Παυλίδη.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 9ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


   Μίλτος και Ιφιγένεια ταξιδεύουν στα παράλια του Πόντου για να παρευρεθούν στον γάμο του αδελφού του Μίλτου. Όμως ο γάμος του Θέμη και της Βασιλικής αμαυρώνεται από τους ανθρώπους του Οσμάν. Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στα Βαλκάνια οδηγεί τον Ζαχάρωφ να προτείνει στον Μίλτο να φύγει ξανά για την Ρωσία. Το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει την Ιφιγένεια σπουδάστρια να οργανώνει στο Πανεπιστήμιο εράνους και να μοιράζει προπαγανδιστικό υλικό υπέρ της Ελλάδας και τον Μίλτο να αποφασίζει, παρά τις αντιρρήσεις και τους φόβους της Ιφιγένειας, να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό, για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 8ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Η Ιφιγένεια, που διαισθάνεται τους κινδύνους στη σχέση της με τον Μίλτο, φτάνει στο Παρίσι για σπουδές. Το όνειρό της να γίνει αρχαιολόγος θα γίνει πραγματικότητα. Η θεία της, Ελένη, ζει εκεί και θα τη φιλοξενήσει. Με αφορμή τη δεξίωση του Γάλλου υπουργού Άμυνας, ο έρωτας Ιφιγένειας και Μίλτου αναζωπυρώνεται και καταλύει τους πειρασμούς που τους κυνηγούσαν ως τώρα. Ο Μίλτος με την Ιφιγένεια στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ζουν επιτέλους ελεύθεροι και ευτυχισμένοι. Την ανέμελη ζωή τους απειλούν όμως τα σύννεφα του πολέμου που απλώνονται πάνω από τη Βαλκανική. Πίσω στην πατρίδα, στα παράλια του Πόντου, οι Τούρκοι συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους Έλληνες. Κι αυτή τη φορά, έχουν βάλει στόχο την οικογένεια του Μίλτου.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 7ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

   Το γράμμα του Μίλτου βρίσκει την Ιφιγένεια να αγωνιά για το μέλλον της σχέσης τους. Η απόσταση ανάμεσά τους έχει φέρει αβεβαιότητα. Η απάντησή της όμως, φτάνει με καθυστέρηση στο Παρίσι. Ο Μπαζίλ Ζαχάρωφ έχει ήδη αναθέσει στον Μίλτο μια αποστολή στην Ρωσία και δεν θα είναι στη Γαλλία όταν θα φτάσει το γράμμα της Ιφιγένειας. Στην Πετρούπολη, ο γοητευτικός και ευφυής Μίλτος κερδίζει τη συμπάθεια του υπουργού που είναι υπεύθυνος για τους εξοπλισμούς, αλλά και της νεαρής όμορφης κόρης του, που τον πολιορκεί. Στον πειρασμό να ενδώσει, ο Μίλτος έχει να σκεφτεί, εκτός απ’ την καριέρα του, και τις τύχες των δυο οικογενειών, -της δικής του αλλά και της Ιφιγένειας- που συνεχίζουν να τον περιμένουν πίσω στην πατρίδα, με την πολιτική ένταση και τις συγκρούσεις να κλιμακώνονται.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 6ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

   Μετά τις εκλογές, οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμεναν. Ο πατέρας του Μίλτου εκλέγεται βουλευτής, αλλά η τρομοκρατία στα χωριά του Πόντου παραμένει. Οι δυνάμεις του Σουλτάνου κάνουν αντεπανάσταση, αλλά δεν καταφέρνουν να ξαναπάρουν την εξουσία. Στις ταραχές που ξεσπούν, ο γιατρός Νικολαΐδης σώζεται από βέβαιο θάνατο από τον ίλαρχο Σπαθάρη, που πληρώνει με τη ζωή του το ερωτικό του ενδιαφέρον για την Ιφιγένεια. Σ’ αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Μίλτος ζητά από τον Ζαχάρωφ να γυρίσει πίσω με τον Κερέμ, που έχει φτάσει εν τω μεταξύ κι αυτός στο Παρίσι.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 5ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


   Η αγωνία της Ιφιγένειας για την αναχώρηση του Μίλτου στο Παρίσι, κορυφώνεται. Ο Μίλτος της προτείνει να την παντρευτεί τώρα αν θέλει. Η Ιφιγένεια περήφανη, αρνείται. Ο Μίλτος, φτάνει στο Παρίσι. Μεθάει απ’ τον αέρα της Ευρώπης. Ο όμορφος και ντροπαλός Πόντιος, γίνεται περιζήτητος από τις νεαρές Ευρωπαίες, και αμελεί χωρίς να το καταλάβει την Ιφιγένεια, που αρκείται πληγωμένη σε λακωνικά του τηλεγραφήματα. Στην Αμισό, ο Γιώργος Παυλίδης, πείθεται να κατέβει στις εκλογές του 1908. Εκλογές που υπόσχονται μεγάλες αλλαγές στη χώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 3ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


   Όλη η Αμισός υποδέχεται τον Μίλτο και τον Μακεδονομάχο Θέμη. Στη σκιά του φανατικού Οσμάν, ο Παυλίδης στήνει πανηγύρι για τους γιους του. Ο ίδιος κι η γυναίκα του Ευγενία, είναι ευτυχείς με την προοπτική του γάμου του Μίλτου με την Ιφιγένεια. Ο Θέμης ξαναβρίσκει την αρραβωνιαστικιά του Βασιλική. Στην Κωνσταντινούπολη, καταφτάνει ο Βασίλι Ζαχάρωφ, φίλος του Νικολαΐδη, τραπεζίτης και έμπορος όπλων, από το Παρίσι. Ο Μίλτος επιστρέφει με λαχτάρα στο σπίτι της Ιφιγένειας. Γνωρίζει τον Ζαχάρωφ και τον εντυπωσιάζει με την ευφυΐα και την οξύνοιά του. Η Ιφιγένεια ονειρεύεται το κοινό τους μέλλον. Ο Μίλτος της υπόσχεται μια ευτυχισμένη ζωή. Ο Ζαχάρωφ όμως, του προτείνει να τον ακολουθήσει στο Παρίσι, να γίνει εκεί το δεξί του χέρι. Ο Μίλτος ενθουσιάζεται. Η Ιφιγένεια αντιδρά.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 1ο ΚΑΙ 2ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


  Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1897. Ο γιατρός Μιχάλης Νικολαΐδης και η γυναίκα του Σοφία, αρραβωνιάζουν την κόρη τους Ιφιγένεια, 9 χρόνων, με τον Μίλτο 12 χρόνων, γιο του έμπορου Γιώργου Παυλίδη και της Ευγενίας. Πέρα από τη φιλία των δύο οικογενειών, είναι ένας αρραβώνας σκοπιμότητας. Οι αδιάκοπες επιθέσεις των φανατικών Τούρκων εναντίον των Χριστιανών, αναγκάζουν τις δύο οικογένειες, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Έντεκα χρόνια μετά, οι δυο νέοι ξανασυναντιούνται στην Κωνσταντινούπολη και ερωτεύονται κεραυνοβόλα, ερήμην της παλιάς οικογενειακής δέσμευσης. Η Ιφιγένεια κι ο Μίλτος, ομολογούν τον κεραυνοβόλο τους έρωτα υπό την αυστηρή επίβλεψη των γονιών της Ιφιγένειας. Στη δεξίωση που ο Νικολαΐδης προσφέρει στους φίλους του Καρτάλ και Ασλάν, ο Μίλτος ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Κερέμ.

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου