ΞΑΦΝΙΚΟ "ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ" ΤΡΑΜΠ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400! ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!


  Ξαφνικό και επικίνδυνο για την Ελλάδα "συγχωροχάρτι" έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Ερντογάν από την Οσάκα της Ιαπωνίας, κατά την διμερή συνάντησή τους, στα πλαίσια της Συνόδου των είκοσι πλουσιοτέρων χωρών (G-20).

  Σε μια πολύ δύσκολη ώρα για τον Ερντογάν, μετά την δεινή επαναληπτική ήττα του στην Κωνσταντινούπολη και το εσωτερικό σφυροκόπημα Νταβούτογλου και άλλων που λέγεται πως μπορεί να ετοιμάζουν και δικό τους κόμμα, ο Τραμπ "έριξε σωσίβιο" στον Ταγίπ, φορτώνοντας μάλιστα την ευθύνη για την προμήθεια των S-400  στον ...Ομπάμα!

  Αυτή είναι η απίστευτη, επίσημη πια διπλωματική δικαιολογία του Λευκού Οίκου, όπως την τόνισε πολλές φορές ο ίδιος ο Τραμπ ερωτώμενος από Δημοσιογράφους, λέγοντας πως δεν ευθύνεται ο Ερντογάν, διότι είχε ζητήσει "Πάτριοτ" από τις ΗΠΑ, αλλά ο Ομπάμα που δεν του έδινε και έτσι η Τουρκία στράφηκε στην Ρωσία:

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ (30-6-2019)


"ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, τι θα κάνετε για τους S-400; Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις αν τους πάρουν στην κατοχή τους (οι Τούρκοι);

ΤΡΑΜΠ: Λοιπόν, το συζητάμε. Έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση επειδή δεν επιτράπηκε στον Πρόεδρο (Ερντογάν) να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. Έτσι, όταν αγόρασε τα άλλα - τα S-200 ή τα 400 - όταν τα αγόρασε, ήθελε να το κάνει αυτό, αλλά δεν του επιτρεπόταν από τη διοίκηση Ομπάμα να τα αγοράσει, μέχρι που σύναψε συμφωνία για να αγοράσει άλλους πυραύλους.

Έτσι αγοράζει το άλλο βλήμα και, ξαφνικά, λένε: "Λοιπόν, μπορείτε τώρα να αγοράσετε τον πύραυλο μας." Δεν το κάνετε - δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις έτσι. Δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος - θα μπορούσατε;

ΤΡΑΜΠ: Αναζητούμε διαφορετικές λύσεις. Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Εξετάζουμε διαφορετικές λύσεις.

Αλλά του απαγορεύτηκε να το αγοράσει, μέχρι που είπε ότι αγόρασε κάτι άλλο. Και τότε, μόλις αγόρασε κάτι άλλο, όλοι λένε, "Εντάξει. Μπορείτε να το αγοράσετε". Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Η Τουρκία ήταν ένας φίλος μας και έχουμε κάνει - έχουμε κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είμαστε ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος. Θα είμαστε πολύ μεγαλύτεροι. Νομίζω ότι τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια (συναλλαγών) είναι μικρά. Νομίζω ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν μπορείτε να μεταχειριστείτε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, όπως έκανε η διοίκηση του Ομπάμα.

...................

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400;

ΤΡΑΜΠ: Το εξετάζουμε. Αλλά είναι διπλό - είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Δεν θα πουλούσαν στον Πρόεδρο - δεν τον άφηναν - δεν τον άφηναν να αγοράσει τον πύραυλο που ήθελε να αγοράσει, που είναι ο Πάτριοτ. Και τότε, αφού αγοράζει από κάποιον άλλο, λέει "Τώρα θα σας πουλήσουμε τον Πάτριοτ".

Πρέπει να σας πω, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι κάποιος με τον οποίο έγινα φιλικός. Και πρέπει να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους δίκαια. Αυτό το καταλαβαίνετε. Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους δίκαια. Και δεν νομίζω ότι αντιμετωπίστηκε δίκαια. Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίσθηκε δίκαια.

......................

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Κύριε Πρόεδρε, πηγαίνετε στην Τουρκία τον Ιούλιο; Θα πάτε στην Τουρκία τον Ιούλιο, κύριε Πρόεδρε;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε πηγαίνετε στην Τουρκία;

ΤΡΑΜΠ: Σε κάποιο σημείο θα πάω στην Τουρκία. Έχω προσκληθεί, και θα είμαι - θα πάω στην Τουρκία, ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φέτος, κύριε Πρόεδρε; Θα πάτε στην Τουρκία φέτος;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα πάτε τον Ιούλιο;

ΤΡΑΜΠ: Δεν έχουμε ορίσει ημερομηνία. Ευχαριστώ"...

ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

   Βλέπουμε λοιπόν από τις απαντήσεις Τραμπ απίστευτα πράγματα! Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος να λέει δημόσια, στην παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι ο Ερντογάν αδικήθηκε! Και από ποιον; Από τις ίδιες τις ΗΠΑ του Ομπάμα! Πως δεν φταίνει ο Ταγίπ, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα! 

   Άρα ακυρώνονται οι κυρώσεις για τους S-400, η Τουρκία θα αγοράσει πιθανόν και Patriot ή άλλο σημαντικό αμερικανικό πολεμικό υλικό για να "κλείσει η ζημιά", οι S-400 μπορεί να γίνουν "πειραματόζωο" των αμερικανών ή των ισραηλινών ειδικών (όπως έγινε με τους S-300 στην Κρήτη - δείτε εδώ), ενώ τα F-35 μπορεί να παραδοθούν κανονικά, στα πλαίσια μιας προαποφασιμένης αμοιβαία επωφελούς προσέγγισης!

 Μάλιστα τέτοιο είναι το ξαφνικά θερμό κλίμα, ώστε ο Τραμπ να δεσμευθεί δημόσια πως θα πάει στην Τουρκία και μάλιστα ίσως και τον Ιούλιο κιόλας, όταν υποτίθεται θα παραδίνονται οι πρώτοι S-400 στον Ερντογάν!

  Για να κάνει όμως τέτοιο βήμα πίσω η Ουάσινγκτον, σημαίνει πως κάτι έκανε ή πρόσφερε και ο Ερντογάν, κατά την προφιλή του θεωρία περί "win - win" και έτσι βγαίνει διπλά ισχυρός και κερδισμένος, καταφέρνοντας τις ΗΠΑ να κάνουν στροφή 180 μοιρών!

 Ειδικά για την περίπτωσή μας αυτό σημαίνει πως πήρε αμερικανικό "αέρα" και για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έλαβε προκαταβολικά ανοχή για τις πειρατικές και παράνομες κινήσεις του! Και αυτό πρέπει να βάλει σε μεγάλο προβληματισμό Κύπρο και Ελλάδα, που ποντάρουν μόνο στην ανύπαρκτη πάντα και διασπασμένη Ευρώπη, η οποία δεν αποφασίζει να τα χαλάσει ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με  την Τουρκία και αυτό θα είναι το μοιραίο λάθος της... Γιατί οι ΗΠΑ με την Τουρκία, σιγά σιγά περνούν στην Ε.Ε. "χαλκά" στην μύτη, για να την σέρνουν όπως οι Τούρκοι τις αρκούδες...

   Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά την περίφημη υπογραφή της σύμβασης με "Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ", για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκωνστις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ελλαδικής ΑΟΖ...

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ

   Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, πολύ βαθύτεροι που εξηγούν και επιβάλουν την αμερικανική "στροφή", που μπορεί να είναι πιο πολύ διπλωματική, καθώς είναι αδιανόητο οι ΗΠΑ να σώσουν πολιτικά τον ισλαμιστή Ερντογάν!

   Και αυτοί οι λόγοι δεν έχουν παρά ένα όνομα: Ιράν!

   Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Τραμπ αποφάσισε και σταμάτησε κατόπιν διαταγή πυραυλικού βομβαρδισμού του Ιράν, όταν εκείνο κατέρριψε στις 20 Ιουνίου 2019 αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο είχε παραβιάσει τα περσικά σύνορα (δείτε σχ. εικόνα). Γιατί όπως διαπίστωσε καλά και ο ίδιος και όπως επιμένουν οι επιτελείς του, δεν μπορεί να χτυπήσει το Ιράν εάν δεν ελέγχει πρώτα την Τουρκία!

   Και για να γίνει κάτι τέτοιο, άλλαξε αμέσως στάση προς τον Ερντογάν, ζητώντας του μυστικά αντάλλαγμα προς την κατεύθυνση αυτή...

   Ο Ερντογάν φυσικά και το έχει αντιληφθεί, αλλά θα εκμεταλλευτεί και την τελευταία σταγόνα "εύνοιας" των ΗΠΑ στα καμώματά του... Και εκεί είναι ο φόβος. Γιατί μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει δυνατά την αναγκαστική - ελέω Ιράν - ανοχή του Αμερικανού Προέδρου, όταν μάλιστα η Ελλάδα θα έχει Εκλογές και εκ των πραγμάτων κενό εξουσίας...

HUAWEI KAI BOEING


   Τέλος, ένας ακόμη σοβαρός λόγος, είναι ο οικονομικός, η οικονομική διπλωματία του Τραμπ, που σαν καλός επιχειρηματίας και άνθρωπος της αγοράς, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να πουλάει και να μην τα τσουγγρίζει με τους πελάτες του, όσο ανάποδοι και εάν είναι...

    Μια πρώτη γεύση γι΄ αυτό έδωσε ο Τραμπ μετά την συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Κίνας, ανακοινώνοντας ότι ακυρώνει τις κυρώσεις στην Huawei, η οποία θα μπορεί πλέον να αγοράζει ό,τι εξοπλισμό χρειάζεται από τις αμερικανικές εταιρείες, αρκεί βέβαια αυτός να μην επηρεάζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ! Πρόκειται για αγορές 11 δισ. δολαρίων, οι οποίες θα χάνονταν από τον αποκλεισμό του κινέζικου κολοσσού! Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν μείωση της ανάπτυξης και απολύσεις εργαζομένων... Κάτι αδιανόητο για τον Τραμπ, που ποντάρει ακριβώς στην δημιουργία αδιάκοπων, εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, για να στηρίξει την επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας... Για την υποχώρησή του αυτή, ο Τραμπ εξασφάλισε επιπρόσθετα την αγορά τεράστιων ποσοτήτων αμερικανικών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων από την Κίνα, τονώνοντας έτσι και την αμερικανική γεωργία και αγορά τροφίμων!

 Παρομοίως, η Τουρκία αποφάσισε να παραγγείλει έως και 30 υπερσύγχρονα πολιτικά αεροσκάφη 787 Dreamliner από την Boeing (το πρώτο ήδη προσγειώθηκε και θα ξεκινήσει δρομολόγια από τις 8 Ιουλίου), αξίας 7 δισ. δολαρίων! Και δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να χάσει και αυτό το λαβράκι ο μεγάλος "Πρέζιντεντ - μπίζνεσμαν"... Γιατί στην πολιτική όλα είναι "μπίζνες"... 

   Αλλά αυτό πού να το καταλάβουν οι δικοί μας, καθώς η μόνη "μπίζνα" που κάνανε τα τελευταία χρόνια είναι μας ρημάξουνε στα Μνημόνια και τους φόρους και να ξεπουλήσουνε το όνομα της Μακεδονίας... 

   ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου