ΚΑΤΑΓΟΗΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΖΩΗΣ - ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑΣ!





Τεράστια τηλεθέαση κερδίζει στην Ρωσία η σειρά "ΣΟΦΙΑ", που αναφέρεται στην Μεγάλη Δούκισσα και κορυφαία αναμορφώτρια της Ρωσίας Ζωή - Σοφία Παλαιολογίνα, την Ελληνίδα ανιψιά του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου!

Η Ζωή, κόρη του Δεσπότη του Μυστρά Θωμά Παλαιολόγουλίγο μετά την Άλωση της Πόλης βρέθηκε ορφανή στα χέρια των Παπικών, έχοντας προσχωρήσει ακούσια στον Ρωμαιοκαθολικισμό, ενώ μεγάλωσε υπό την κηδεμονία του Καρδινάλιου Βησσαρίωνα που δυστυχώς είχε προσχωρήσει από νωρίς στον Πάπα, ο οποίος αργότερα πάσχισε να την αρραβωνιάσει με τον Ρώσο Δούκα Ιβάν Γ΄, ώστε να φέρει στο Σχισματικό και αιρετικό Λατινικό Δόγμα ολόκληρη την Ρωσία!


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ"


Όμως, όταν η όμορφη Ζωή πέρασε τα Ρωσικά Σύνορα, διακήρυξε με σθένος, τόλμη και παρρησία την μοναδική αλήθεια της Ορθοδοξίας και προς έκπληξη των πάντων, άλλαξε το όνομά της σε "Σοφία" και έγινε Ορθόδοξη Χριστιανή, κερδίζοντας τις καρδιές της Ρωσίας, που την αγάπησε τόσο, ώστε να προσπαθήσει να την κάνει το δεύτερο "Βυζάντιο"!

Πράγματι η Σοφία Παλαιολογίνα, ως η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, υπήρξε η ανυπέρβλητη αναμορφώτρια της χώρας, κάνοντας μεγάλα έργα πολιτισμού, φτιάχνοντας το σημερινό μεγαλείο του Κρεμλίνου, αποδίδοντας την επωνυμία "Τσάρος" (=Καίσαρας) στον σύζυγό της και ωθώντας τον να κάνει τους επικούς πολέμους κατά των Τατάρων, μετατρέποντάς αυτόν σε "πασών των Ρωσιών" και τη Ρωσία σε Αυτοκρατορία!


   

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΤΟΥ ΤΡΟΜΕΡΟΥ

Η Σοφία Παλαιολογίνα, στην οποία  - μετά την Πριγκίπισσα Άννα αδελφή του Βασίλείου Β΄ Βουλγαροκτόνου - οφείλεται το γεγονός πως οι Ρώσοι είναι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί και μάλιστα αντιπαπικοί, αποτέλεσε και την Ελληνίδα γιαγιά του περίφημου Ιβάν Δ' του Τρομερού!


   ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

21 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

2 comments:

  1. το βιβλιο , υπαρχει στα ελληνικα; σε ποιες εκδοσεις? το ψαχνει μια φιλη απο λαρισα, δεν εχει ιντερνετ εκεινη! (κι εγω δεν εχω ουτε τηλεοραση. ουτε ρευμα πλεον.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ιστορία όπως γράφτηκε από τους ιστορικούς της εποχής (Λαόνικος Χαλκοκονδύλης) εκείνης είναι έτσι όπως και στην εν λόγω σειρά αν και μια μικρή ανακρίβεια στην αρχή της.

    Η Ζωή Παλαιολογίνα κόρη του Θωμά και ανεψιά του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου μετέβη εν αρχή στην Φεράρα - Φλωρεντία μαζί με άλλα μέλη της βυζαντινής αντιπροσωπείας που σκοπό είχε την άμβλυνση του σχίσματος ώστε με την ένωση των δύο εκκλησιών της ανατολικής και της δυτικής να δώσουν ώθηση στην δύση να βοηθήσει στην άμυνα της Κωνσταντινούπολης.

    Εντός αυτών των πλαισίων η Ζωή Παλαιολογίνα ταξίδεψε στην Ιταλία μαζί με άλλους επιφανείς Έλληνες μεταξύ των οποίων και ο γνωστός διανοούμενος Γεώργιος Γεμιστός (Πλήθων) καθώς και ο μετέπειτα καρδινάλιος μαθητής του Πλήθωνα Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος (*). Κατά την επιστροφή της αντιπροσωπείας η Ζωή ως ζωντανό παράδειγμα συναποδοχής του filioque παρέμεινε στη Ρώμη υπό την προστασία της παπικής εκκλησίας όπου βαφτίστηκε και με το καθολικό τυπικό του μυστηρίου με το όνομα Σοφία. Σημειώνεται πως την βυζαντινή αντιπροσωπεία συνόδευε και ο μητροπολίτης πασών των Ρωσίων Ισίδωρος. Εν τω μεταξύ η Κωνσταντινούπολη έπεσε και η Ζωή Σοφία Παλαιολογίνα παρέμεινε υπό την προστασία της παπικής εκκλησίας στην Δύση. "Η συνέχεια επί της οθόνης"...

    (*) Ο Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός απεβίωσε αργότερα το καλοκαίρι του 1452 στον Μυστρά όπου και ενταφιάστηκε. Ο Βησσαρίων το 1452 έφτασε στην Ιταλία όπου παρέμεινε διακονώντας ως Καρδινάλιος. Ο Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός μετά τον θάνατο του, παρέμεινε ενταφιασμένος στον Μυστρά μέχρις ότου μια ειδική αποστολή μια μικρή ομάδα με επικεφαλής τον Σιγκισμόντο Μαλατέστα βρήκε τα οστά του Γεωργίου Πλήθωνα Γεμιστού και αφού τα μετέφερε στο Ρίμινι τα ενταφίασε στον ιερό ναό του Αγίου Φραγκίσκου όπου φυλάσσονται ενταφιασμένα μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή