Συγκινητικές στιγμές έζησε σήμερα Κυριακή (18-10-2015) το χωριό Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης, ανήμερα της επετείου του Μακεδονικού Αγώνα, με την ιδέα της επαναδημιουργίας του περίφημου Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας, της θρυλικής Δασκάλας του Βάλτου των Μακεδονομάχων, που έδρασε σε αυτό ακριβώς το χωριό - λεγόταν "Ζορμπάς" στα χρόνια της Τουρκοκρατίας - το οποίο βρισκόταν δίπλα στη Λίμνη των Γιαννιτσών και αναφέρεται με πολλές λεπτομέρειες από την Πηνελόπη Δέλτα!
Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Την ιδέα κατέθεσε δημόσια ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα και ιδρυτής του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ Κωνσταντίνος Κάλφας, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας και ζωντανεύοντας ξεχασμένες ολότελα σκηνές και λεπτομέρειες, πρόσωπα και πρωταγωνιστές των Μυστικών των Βάλτου, όπως η ηρωική μορφή της μυημένης στον Μακεδονικό Αγώνα Δασκάλας του χωριού κυρίας Ηλέκτρας, που έκανε το Σχολείο της κέντρο ανεφοδιασμού, οπλισμού και διαβιβάσεων των Μακεδονομάχων, κρησφύγετο των κυνηγημένων και φάρο εθνικής παιδείας και κουράγιου για τον υπόδουλο σε Τούρκους και τρομοκρατούμενο συνάμα από Κομιτατζήδες, Ελληνισμό της Μακεδονίας!
Η μεγάλη προσφορά και το έργο της στέκονται όμως τρομερό εμπόδιο για τους Βουλγάρους, που στο τέλος ορμούν αδίστακτα μέσα στη νύχτα να τη σκοτώσουν εκεί μέσα στο ίδιο το Σχολείο της!
Μα η κυρία Ηλέκτρα Δράκου, ως είκοσι χρονώ κοπέλα, αρπάζει το πιστόλι της και πολεμά σαν λιοντάρι ολομόναχη επί ώρα του Κομιτατζήδες, ώσπου εκείνοι την τραυματίζουν στον αριστερό ώμο και έπειτα στο αυτί, βάζουν φωτιά στον διπλανό αχυρώνα και σπάζουν με τσεκούρια τα παράθυρα του Σχολείου, έτοιμοι να την πιάσουν στα νύχια τους και να την λιανίσουν!
Αλλά η Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, έχει φαίνεται κουράγιο Μεγαλέξανδρου και την τελευταία στιγμή καταφέρνει να χωθεί στην μυστική καταπακτή του Σχολείου, κρυψώνα παλικαριών και όπλων, μα κινδυνεύει να πεθάνει από αιμορραγία και ασφυξία, αφού το Σχολείο λαμπαδιάζει και καίγεται πια ολόκληρο, κορυφώνοντας την αγωνία, ενώ ακολουθεί η δραματική αναζήτησή της από το Σώμα του Καπετάν Νικηφόρου, που καταφθάνει με ξύλινες πλάβες μέσα από τα καλάμια του Βάλτου και ξεπηδά με ορμή πυροβολώντας σαν καταιγίδα τους βάρβαρους Κομιτατζήδες!
ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 109 ΧΡΟΝΙΑ
Αυτό ακριβώς το Σχολειό-σύμβολο της ηρωικής Δασκάλας του Βάλτου κυρίας Ηλέκτρας, πρότεινε ο Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα να ζωντανέψει και να ξαναδημιουργήσει το χωριό, παρουσία του Αντιπερειφερειάρχη κ. Αηδονόπουλου, του πρώην Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, Αντιδημάρχων της Ν. Χαλκηδόνας, Συλλόγων, Σχολείων, Μαθητών, του ευαίσθητου Προέδρου της Κοινότητας Μικρού Μοναστηριού Μετλάρη Αθανάσιου και πλήθους κατοίκων του χωριού.
Η επαναδημιουργία του Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας, πρέπει να γίνει σκοπός και απόφαση όλων, τόνισε ο Κωνσταντίνος Κάλφας, προτείνοντας να χτιστεί στην ίδια εκείνη θέση με πλιθιά (τούβλα από λάσπη και άχυρο) όπως τα παλιά κτίρια της εποχής και σε κάθε επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα να γίνεται αναπαράσταση της Μάχης και της Επιχείρησης διάσωσης της Δασκάλας, με τους Μακεδονομάχους του καπετάν Νικηφόρου να ξεπηδούν μέσα από πλάβες, νερά και καλάμια, στο ίδιο εκείνο ακριβώς μέρος όπου συνέβησαν τα γεγονότα το 1906, πριν 109 ολόκληρα χρόνια!
ΣΧΟΛΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ
Παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια για την ανακάλυψη της μυστικής κρύπτης που κρυβόταν η Δασκάλα, ενώ το Σχολείο θα λειτουργεί ταυτόχρονα όλο το χρόνο σαν Μουσείο των Μυστικών του Βάλτου, με όλα τα λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της εποχής, προσφέροντας ένα αυθεντικό φυσικό και ιστορικό περιβάλλον του 1906! Παρέχοντας έτσι πληροφορίες και γνώση σε μικρούς και μεγάλους και σε πολλά άλλα σχολεία που θα σπεύδουν να το επισκεφθούν, ανοίγοντας νέους ορίζοντες πατριδογνωσίας και ζώσας ιστορίας στα παιδιά!
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ
Η πρόταση έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτή από πολλούς και ήδη άρχισαν άμεσα οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις στο χωριό για το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό το νέο μακεδονικό όνειρο!
Η παλαιά Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μάρτυρας όλων των γεγονότων του Βάλτου
Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατόπιν, όταν ο Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα μετέβη μαζί με τον Πρόεδρο του χωριού Αθανάσιο Μετλάρη, τους Αντιδημάρχους, Προέδρους τοπικών Συλλόγων και ντόπιους κατοίκους, προς αναζήτηση της περιοχής του αυθεντικού Σχολείου, δίπλα στο Βάλτο και την παμπάλαια Εκκλησία της Παναγιάς του 1835, που έζησε, είδε και άκουσε όλα τα ιστορικά γεγονότα!
1835 - Η Παναγιά του Βάλτου, που κατά τους κατοίκους βρισκόταν δίπλα στο σχολείο της κυρίας Ηλέκτρας
Εκεί ζωντάνεψαν θύμησες και μαρτυρίες, για το πού βρισκόταν ο αυλόγυρος του Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας, για το πού ήταν τα θεμέλια και πού βρισκόταν η μυστική, χαμένη καταπακτή, που ίσως να επικοινωνούσε με την Εκκλησία!
Εδώ πρέπει να ήταν το Σχολείο και η καταπακτή λένε οι κάτοικοι
Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Μετλάρης, πλάι στον Αντιδήμαρχο, μαζί με τους κατοίκους του Μικρού Μοναστηρίου, δείχνουν το σημείο που βρισκόταν ο τοίχος του Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας ή του αυλόγυρού του. "Μικροί παίζαμε εδώ και υπήρχε ένα τοιχάκι μέχρι πέρα" θυμάται ο Πρόεδρος
Αυτές οι πελεκημένες πέτρες πρέπει να είναι από το Σχολείο της κυρίας Ηλέκτρας - Το πρώτο ίσως εύρημα μετά από 109 χρόνια λήθης
Έκπληξη ήταν τα καλάμια που παραμένουν εκεί ολοζώντανοι μάρτυρες της ύπαρξης του Βάλτου και κάποιες παλιές λαξευμένες πέτρες, που πιθανά ανήκουν στο παλιό εκείνο ιστορικό Σχολείο του Μακεδονικού Αγώνα!
Και το οποίο πρέπει να ζωντανέψει, με τη βοήθεια όλων!
Από ψηλά η θέση του περίφημου Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας του Μακεδονικού Αγώνα δίπλα σε ψηλά καλάμια - Αριστερά ξεκινά ο Βάλτος των Γιαννιτσών που έκρυβε τους Μακεδονομάχους του Καπετάν Νικηφόρου και Άγρα
Τα υπέροχα Μυστικά του Βάλτου πρέπει επιτέλους να φανερωθούν και να γίνουν αγαπημένο κτήμα και καταφύγιο, πολύτιμος φίλος και σύντροφος και των νέων παιδιών και γενεών, ώστε να συνεχίσουν το έργο της Ηλέκτρας, του Αποστόλη, του Άγρα και Νικηφόρου, της ιστορίας και της αδιάλειπτης πορείας μας σαν λαού και έθνους! Ως Μακεδόνων, ως Ελλήνων, ως Ορθοδόξων Χριστιανών, που μετά τη σταύρωση καρτερούν με λαχτάρα και πάλι την ποθητή Λαμπρή τους.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
3.500.000 αληθινοί Μακεδόνες του Κόσμου
Ασυμβίβαστα για το Όνομα και την Ελληνικότητα της Ιστορίας μας
https://www.facebook.com/worldmacedonia
https://twitter.com/WORLDMACEDONIA
3.500.000 αληθινοί Μακεδόνες του Κόσμου
Ασυμβίβαστα για το Όνομα και την Ελληνικότητα της Ιστορίας μας
https://www.facebook.com/worldmacedonia
https://twitter.com/WORLDMACEDONIA
Πολύ διαφωτιστικό,μελετάω από το 1995 τον Μακεδονικό Αγώνα τότε που υπηρετούσα στο 201 ΤΥΓ στη Χαλκηδόνα... Μακάρι να υπήρχε ένα κομμάτι του Βάλτου άθικτο από εκείνα τα χρόνια...
ΑπάντησηΔιαγραφή