ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Η 24η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!


Εντυπωσιάζει και η φετινή, 24η, Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων, που διοργάνωσε το αξιέπαινο Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, που γίνεται όπως κάθε χρόνο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου - 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, με την συμπαράσταση του οικείου Δήμου!

Δεκάδες παιδικά χορευτικά συγκροτήματα Δημοτικών Σχολείων, Πολιτιστικών Συλλόγων, Ιερών Ναών-Ενοριών και Δήμων, ακόμη και Ειδικών Σχολείωνεπί τρία συνεχή Σαββατοκύριακα, δίνουν ένα μοναδικό, ξεχωριστό και ατόφιο ελληνικό χρώμα και ήχο στην Θεσσαλονίκη, συγκινώντας με τη χάρη, την ομορφιά, την ακρίβεια, την προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η παράδοσή μας και ιδίως τα υπέροχα Δημοτικά μας Τραγούδια, που μοσχοβολούν θυμάρι και πεύκο, δροσιά πηγής και σκιά πλατάνων, θάλασσα και βουνό, Ελλάδα καμαρωτή και αθάνατη!

  Με παραδοσιακές φορεσιές, όλο ομορφιά, σχέδια και καμάρι, τα μικρά Ελληνόπουλα και Ελληνοπούλες, κεντούνε κυριολεκτικά πάνω στις καρδιές, υπό τη συνοδεία ζωηρής δημοτικής μουσικής και οργάνων, όπως νταούλια, κλαρίνα, λαούτα, γκάιντες, ζουρνάδες, βιολιά, λίρες, χαρά και χάρη! Γεμίζουν Ελλάδα και περηφάνια τις ψυχές μας! Μας θυμίζουν πόσο μίζεροι και φτωχοί καταντήσαμε, μεγαλωμένοι από δυτικές "παραμάνες", συνήθειες, ακούσματα και κακές συνήθειες, εγκαταλείποντας τις ζωογόνες ομορφιές του χωριού, της ελληνικής φύσης, μουσικής και παράδοσης!

  Έτσι θα έπρεπε να ήταν η Ελληνική Παιδεία. Έτσι θα έπρεπε να ήταν όλα τα Σχολεία, με υποχρεωτική και σε εβδομαδιαία βάση διδασκαλία Δημοτικών Παραδοσιακών Χορών στο Σχολείο και με παράλληλη Διδασκαλία Παραδοσιακών Οργάνων, όπως και Βυζαντινής Μουσικής!
   Άλλωστε εάν αυτά τα αγκωνάρια της Ελλάδας και του Πολιτισμού μας, δεν τα προσφέρει το Δημόσιο Ελληνικό Σχολείο, τότε ποιος θα τα προσφέρει;

   Είναι πικρό λάθος το σχολείο να μετατρέπεται σε ένα ξερός χώρο γνώσης, όπου πρέπει να βγει με πολύ μάλιστα άγχος η ύλη, χωρίς να είναι ένας δροσερός τόπος καλλιέργειας, ήθους, αρετής και παράδοσης. Ένα περιβόλι μπολιάσματος ήχων, χρωμάτων, εικόνων, τεχνών, τραγουδιών και ομορφιάς Ελλάδας!

   Οι κοινωνίες που φτιάχνουν σχολεία "γνώσης", θα καταρρεύσουν από έλλειψη ανθρωπιάς! Γιατί στα Σχολεία πρέπει να χτίζεται ο άνθρωπος και όχι η τσέπη του...

   Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά, στους χορευτικούς δασκάλες και δασκάλους που δίνουν την ψυχή τους κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και συχνά με μηδαμινές αμοιβές και συγχαρητήρια και στο Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης...

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
  
Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

20 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου